Meteorologové očekávají v pátek výrazné ochlazení a déšť. Ilustrační foto

Meteorologové očekávají v pátek výrazné ochlazení a déšť. Ilustrační foto | foto: Reuters

V pátek teploty spadnou až o patnáct stupňů, noci zkropí silné deště

  • 38
Výrazný teplotní skok čeká obyvatele Česka v závěru pracovního týdne. Zatímco ve čtvrtek teploty vystoupí až na 31 stupňů, v pátek na západě území místy spadnou až k patnácti stupňům. Meteorologové také očekávají deštivé noci. Oteplí se v průběhu příštího týdne.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, více mraků na obloze bude přibývat v Čechách. V západní polovině Čech zaprší. Ojediněle se objeví bouřky. Teploty se budou pohybovat od 25 do 31 stupňů, uvedla Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Kde bude pršet nejvíc

  • Do pátečního rána budou nejvydatnější srážky na západě Čech, kde naprší 15 až 40 milimetrů, ojediněle až 50 milimetrů za 24 hodin.
  • Množství vody by mělo způsobit jen mírné zvýšení hladin toků, ale například v povodí Otavy a Malše by mohlo být dosaženo i prvního stupně povodňové aktivity.
  • Déšť se v pátek rozšíří i na Moravu, v Jeseníkách a na Českomoravské vrchovině může spadnout až 30 milimetrů.
  • Na zbytku území naprší většinou mezi 5 až 15 milimetry.

V pátek bude převážně zataženo s deštěm, na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku pršet jen místy, ale později kapek přibude. Meteorologové upozorňují, že se v Čechách hlavně v noci na pátek místy vyskytne vydatnější déšť, v noci na sobotu pak na východě území.

V Čechách teploměr během dne ukáže jen 15 až 19 stupňů, na Moravě a ve Slezsku 19 až 23 stupňů, na východě území až 26 stupňů. Stejně jako ve čtvrtek bude vát vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu.

sobotu bude velká oblačnost, občas s deštěm nebo přeháňkami. Později odpoledne budou oblačnost i srážky ubývat. Noční teploty se ustálí na 10 až 14 stupních, denní na 14 až 20 stupních.

neděli bude polojasno, ojediněle se při zvětšené oblačnosti objeví přeháňky a ráno místy mlhy. V noci se teploty budou pohybovat mezi 7 až 11 stupni, při vyjasnění zejména v Čechách spadnou až k 5 stupňům.

Od pondělí do čtvrtka bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle dorazí přeháňky. V noci bude zprvu 5 až 10 stupňů, později 9 až 14 stupňů. Přes den teploty vystoupí na 20 až 24 stupňů, postupně až na 23 až 27 stupňů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video