Léto nás potěší zejména o víkendu, kdy bude až třicet stupňů Celsia. Ilustrační foto

Léto nás potěší zejména o víkendu, kdy bude až třicet stupňů Celsia. Ilustrační foto | foto: Reuters

Po chladném pondělí přijde oteplení, o víkendu bude opět třicet

  • 13
Nový pracovní týden začal chladným ránem a ani přes den tropy nehrozí. Celý týden nad Českem bude jasno až polojasno a teploty se budou den ode dne zvyšovat. O víkendu pak meteorologové slibují až 30 stupňů, ale také bouřky.

Pondělí bude podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu jasné až polojasné, občas s ranními mlhami. Nejvyšší denní teploty sáhnou k 20 až 24 stupňů Celsia, na horách k 15. "Během dne bude na severovýchodě přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky," upozorňuje meteorolog Štefan Handžák z ČHMÚ. Vát bude slabý severovýchodní vítr o rychlosti 1 až 4 metrů za sekundu.

V noci z pondělí na úterý budou nejnižší teploty klesat na 10 až 6 stupňů. V úterý bude jasno až polojasno. Dopolední slunce bude místy rozpouštět ranní mlhy. Na severovýchodě během dne bude přechodně až oblačno a ojediněle zaprší. Nejvyšší teploty se vyšplhají na 21 až 25 stupňů. Bude vát mírný severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu, na západě Čech slabý proměnlivý do 3 metrů za sekundu.

V noci na středu půjdou teploty pod 10 stupňů, předpověď slibuje nejnižší hodnoty mezi 12 až 8 stupni Celsia. Přes den obloha zůstane jasná až polojasná, ráno se budou ojediněle válet mlhy. A i tento den se bude postupně oteplovat, předpověď slibuje nejvyšší denní 23 až 27 stupňů Celsia. Bude vát slabý proměnlivý nebo severní vítr o rychlosti 1 až 4 metrů za sekundu.

Měsíční předpověď počasí

V druhé polovině srpna nás čeká proměnlivé počasí. Střídat se budou dny zalité sluncem a dny pod mrakem s přeháňkami a bouřkami.

V noci na čtvrtek budou nejnižší teploty 13 až 9 stupňů. Přes den zůstane jasno až polojasno. V Čechách ale dopoledne od západu začne přibývat oblačnosti a místy bude pršet či se vyskytnou ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 25 až 29 stupňů Celsia. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 4 metrů za sekundu, postupně se v Čechách promění na mírný západní o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu.

O víkendu počasí potěší letními teplotami

Vyhlídka počasí od pátku do pondělí slibuje rovněž jasno až polojasno, ojediněle mlhy. "Na začátku a v závěru období polojasno až oblačno a místy přeháňky, ojediněle bouřky," popisuje Handžák. Nejnižší noční teploty 16 až 12 stupňů, nejvyšší denní teploty slibují 22 až 27 stupňů. O víkendu pak poskočí až na 30 stupňů Celsia.

A proč nás čeká pozvolné zvyšování teploty a celý týden jasná až polojasná obloha? "Od severu k nám bude zasahovat oblast vyššího tlaku vzduchu. Ve čtvrtek postoupí ze západní do střední Evropy slábnoucí studená fronta. Za ní se nad střední Evropou obnoví oblast vyššího tlaku, po jejíž zadní straně k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu," vysvětluje meteorolog. "V průběhu příštího týdne postoupí ze západní do střední Evropy opět studená fronta," dodává.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video