(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Začátek týdne bude deštivý. Slunečné počasí se ale brzy vrátí

  • 13
Začátek pracovního týdne s sebou přinese déšť a mírné ochlazení. Teplota klesne až na 12 stupňů. V úterý však pršet přestane a koncem pracovního týdne se letní počasí zase vrátí. Teploty se opět přiblíží 25 stupňům.

Pondělí bude pravděpodobně nejchladnějším a nejdeštivějším dnem právě začínajícího týdne. Na většině území bude pršet a objevit se mohou i bouřky. Nejvyšší teploty budou v pondělí nejčastěji od 14 do 18 °C, na východě a severovýchodě republiky až do 21 °C, ve chvílích trvalejšího deště se ale ochladí na hodnoty jen kolem 12 °C.

„Během úterka postupně pršet přestane a od západu se začne protrhávat oblačnost, v dalších dnech už bude na obloze jasno až polojasno, jen v ranních hodinách se mohou objevovat mlhy. V průběhu týdne se bude oteplovat, v pátek se teploty znovu přiblíží letním 25 °C,“ uvedla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pondělí bude zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť, přeháňky, ojediněle bouřky. Výjimečně se objeví i vydatnější srážky. Večer  budou srážky postupně ubývat a vyskytovat se budou jen místy. Nejvyšší teploty budou mezi 14 a 18 °C, na východě a severovýchodě až 21 °C, v 1 000 metrech na horách kolem 12 °C. 

V noci na úterý očekáváme zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, na východě srážky četnější. Během noci v Čechách postupně jen ojediněle přeháňky, místy i polojasno a ojediněle mlhy. Nejnižší teploty budou 13 až 9 °C. 

V neděli opět padaly teplotní rekordy

V neděli v Česku již poněkolikáté v týdnu padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Karviné, a to 25,7 stupně. Překonán byl i téměř stoletý rekord v Jevíčku na Svitavsku. 

Rekordy byly v neděli překonány na více než čtvrtině ze 146 meteorologických stanic, které zaznamenávají teploty nejméně 30 let.

Teplotní maxima ale v neděli nebyla tak vysoká jako v předchozích dnech. Třeba ve čtvrtek byla nejvyšší teplota v Česku 27 stupňů a zaznamenána byla v Karviné.

V úterý přes den bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, v Čechách zpočátku ojediněle mlhy. Na Moravě a ve Slezsku ráno a dopoledne až zataženo a místy déšť, na východě četnější a ojediněle i bouřky. Během odpoledne a večera bude oblačnost od západu na celém území ubývat, místy do vyjasnění. Nejvyšší teploty budou 16 až 20 °C. 

Ve středu předpokládáme polojasno až skoro jasno. Ráno se místy objeví mlhy. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Nejnižší noční teploty budou 9 až 5 °C.

Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 a 23 °C. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C.

V pátek zůstane jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 20 až 24 °C, nejnižší noční teploty budou 8 až 4 °C,  

Od soboty do pondělí zůstane i nadále jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty budou 17 až 22 °C, nejnižší noční teploty 9 až 4 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video