ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Tento týden nás čekají mrazivé noci, teploty přes den pak kolem nuly

  • 6
Zimním teplotám a mrazu se nevyhneme ani v příštích dnech. Přes den se budou nejvyšší denní teploty pohybovat od 3 do -2 stupňů. V noci teplota klesne i k minus sedmi, na místech se sněhovou pokrývkou i k minus 10. Roztátý sníh přes den může v noci tvořit náledí a námrazu. V týdnu bude většinou oblačno až zataženo s občasným sněžením. Lehké oteplení má přijít na konci týdne.

„Podle aktuální předpovědi by více sněhových srážek mohlo spadnout ve čtvrtek, a to hlavně na východě území v souvislosti se zvlněnou studenou frontou,“ uvedla meteoroložka Gvoždíková. 

Sníh bude v nížinách při denních teplotách tát, proto meteorologové varují před náledím a námrazami, které se vytvoří při poklesu nočních teplot pod nulu. S lehkým oteplením na konci týdne přijdou i dešťové nebo smíšené srážky. 

Více na Počasí iDNES.cz

V pondělí bude zataženo až oblačno, ojediněle, během dne místy se sněhovými přeháňkami nebo občasným sněžením. Na východě a na horách na severu bude sněžení četnější. Nejvyšší teploty se budou v pondělí pohybovat od -1 do +3 °C, v 1 000 metrech na horách bude kolem -5 °C. Vát bude mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s, v západní polovině Čech vítr slabý do 4 m/s.

V noci na úterý meteorologové očekávají oblačno až zataženo, jen ojediněle polojasno. Ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky, které budou na horách zpočátku četnější. Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -8 °C. Povane slabý severozápadní až severní, v Čechách proměnlivý vítr do 4 m/s.

V úterý přes den bude oblačno až zataženo, místy přechodně až polojasno. Ojediněle se objeví sněhové přeháňky a během dne na západě a jihozápadě Čech místy slabé občasné sněžení. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Slabý severní nebo proměnlivý vítr do 4 m/s se bude v Čechách měnit na jihovýchodní.

Listopad v Klementinu

V listopadu 2021 byla v Praze-Klementinu průměrná měsíční teplota 6,3°C, což znamená, že odchylka od normálu 1981-2010 byla +0,9 °C.

Letošní listopad se umístil na 42. až 44. místě z 247 dosavadních listopadů od roku 1775.

Zdroj: ČHMÚ

Ve středu meteorologové předpovídají oblačnou až zataženou oblohu, ojediněle, na západě později místy se slabým sněžením. Zejména na východě se oblačnost může protrhat místy až na polojasno a ojediněle se vyskytnou mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na -2 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až na -10 °C.

V noci a ráno se bude ojediněle tvořit náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -2 až +2 °C. Vát bude slabý, během dne postupně mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a jižní Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, místy, na Moravě a ve Slezsku postupně na většině území se sněžením, pod 400 metrů se přechodně vyskytnou i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, na severovýchodě až -7 °C. V noci a ráno se bude ojediněle tvořit náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 až +3 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jihozápadní a bude slábnout.

V pátek očekáváme zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Místy se vyskytnou sněhové přeháňky nebo sněžení, které bude zpočátku na východě četnější. Pod 400 metrů čekáme přechodně i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty klesnou na -1 až -5 °C, při přechodně zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce bude kolem -8 °C. V noci a ráno se bude ojediněle tvořit náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jižní vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: Zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Místy lze očekávat sněžení nebo sněhové přeháňky. Zpočátku v nižších, postupně i ve vyšších polohách budou srážky dešťové nebo ojediněle i mrznoucí. Nejnižší noční teploty -1 až -6 °C, o víkendu při přechodně zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce bude kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +3 °C, v závěru v Čechách místy až 6 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video