ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

ČHMÚ chystá změny v měsíčním výhledu, chce zkvalitnit předpověď

  • 8
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) chystá změny ve svých předpovědích počasí. Místo pátku bude měsíční výhled nově zveřejňován každé pondělí kolem 17. hodiny. Od změny si meteorologové slibují přesnější předpovědi.

Zpřesnění se projeví hlavně u prvního a druhého týdne, pro které se častěji používají výsledky numerických předpovědních modelů určených pro střednědobou předpověď. Ústav to uvedl na svém webu.

Také srovnávání dat projde změnou. „Od dubna budeme porovnávat předpovědní prvky, tedy teplotu a srážky, s normálem za období 1991 až 2020 místo dosavadního normálu 1981 až 2010,“ uvedl Marjan Sandev z ČHMÚ. Měsíční předpověď bude také uvádět extrémy teplot a srážek od roku 1941.

Měsíční výhled počasí, který vydává ČHMÚ, je založený na numerických předpovědních modelech a na statisticko-analogové metodě. Ta vychází z naměřených údajů na území Česka od roku 1912. 

Tento výhled není určen pro předpověď konkrétní teploty a srážky pro jednotlivé dny, ale chápe období jako celek. Počasí předpovídá na základě průměrných teplot a úhrnů srážek a jejich očekávaného trendu. Měsíční předpověď se zároveň vydává jednotně pro celou Českou republiku. 

Více na Počasí iDNES.cz

Úspěšnost výhledu se podle webu ČHMÚ pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Velkými změnami prošly předpovědi v roce 2013, meteorologové totiž čelili kritice kvůli pouhé 17procentní úspěšnosti výhledu. Tehdy také ČHMÚ vyměnil psanou formu předpovědi za přehlednější grafy.

Jelikož přesnou předpověď lze poskytnout zhruba na pět dní dopředu, vydává ČHMÚ také předpovědi na aktuální den a následující čtyři dny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video