ilustrační snímek | foto: AP

Pravou zimu dál zatím nečekejme. Bude spíš mrholit nebo slabě pršet

  • 23
Na pořádnou zimu si zatím stále musíme počkat. Meteorologové tento týden sice čekají zataženou oblohu, ale mělo by spíš mrholit či slabě pršet. Sychravé počasí tak bude pokračovat. Místy se mohou objevit mlhy případně mrznoucí mlhy vytvářející s mrznoucími srážkami náledí či ledovku.

„Již během dnešního večera se v oblasti Českomoravské vrchoviny a Oderských vrchů očekává místy tvorbu těchto nebezpečných jevů a to až do zítřejšího poledne,“ míní meteorolog Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Během celého týdne se očekávají srážky většinou slabé, a o něco více jich bude hlavně ve středu a o víkendu, kdy se mohou objevit i sněhové vločky. Teploty příliš kolísat nebudou, v noci se budou pohybovat kolem nuly, přes den pak převážně od 2 do 7 °C.

Dnes bude zataženo nízkou oblačností, zpočátku ojediněle, postupně místy, hlavně na horách polojasno. Ojediněle mrholení, mlhy, ráno a večer i mrznoucí hlavně na Českomoravské vrchovině. Nejvyšší teploty 2 až 7 °C, v 1 000 m na horách kolem 3 °C. Vát bude slabý proměnlivý, postupně mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

„Zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny se večer začne tvořit ledovka a námraza,“ upozorňuje Sandev.

V úterý bude zataženo až oblačno, na Českomoravské vrchovině a na severu Moravy místy, jinde jen ojediněle mlhy, mrholení, i mrznoucí, nebo slabé sněžení. Nejnižší teploty +2 až -2 °C, na Jesenicku a Frýdlantsku kolem +4 °C. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, na Frýdlantsku a místy na severovýchodě území kolem +7 °C. Vát bude mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v jihozápadní polovině Čech slabý proměnlivý nebo východní vítr do 3 m/s.

„V oblasti Českomoravské vrchoviny a Oderských vrchů očekáváme místy tvorbu ledovky a námrazy až do odpoledne,“ uvádí Sandev.

Ve středu očekávají meteorologové zataženo až oblačno, místy slabý déšť nebo mrholení a také mlhy, ojediněle i mrznoucí, v noci a ráno i slabé sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na západě a severozápadě až 6 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na severovýchodě zpočátku mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Ve čtvrtek předpokládají meteorologové většinou zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení, i mrznoucí. Místy mlhy, i mrznoucí. Ojediněle i polojasno, zejména na horách. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti až 7 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s, na severovýchodě mírný jihozápadní vítr 3 až 6 m/s.

V pátek bude většinou zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení, i mrznoucí. Místy mlhy, i mrznoucí. Na horách místy, jinde ojediněle i polojasno. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Většinou zataženo, ojediněle, postupně místy sněžení nebo mrholení, i mrznoucí. Místy mlhy, i mrznoucí. Zejména na horách ojediněle i polojasno. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video