ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jasná obloha, vysoké teploty. Díky mariánskému létu bude přes 25 stupňů

  • 60
V nadcházejícím týdnu bude podle předpovědi počasí pokračovat takzvané mariánské léto, které je typické jasnou oblohou a na září poměrně vysokými teplotami. Ráno už však mohou Česko zasáhnout i mrazíky. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu ČHMÚ.

Meteorologové k pondělku hlásí na několika stanicích mrazy. Stanice Kvilda-Perla, Rokytská slať nebo Březník hlásí - 3 stupně Celsia.

Velmi chladno je i v nižších polohách, zejména pak na severovýchodě země, kde teploměry ukazují jen několik stupňů nad nulou (Rýmařov 1 stupeň Celsia, Světlá hora a Hanušovice 2 stupně Celsia). Na zbytku území se ranní teploty pohybují většinou mezi 11 a 7 stupni Celsia, na severovýchodě kolem 5 stupňů Celsia.

Více na Počasí iDNES.cz

V polovině týdne začne do Česka proudit teplý vzduch od jihu, teploty díky tomu budou překračovat hranici 25 stupňů Celsia. Koncem týdne pak dorazí nad severozápadní Evropu brázda nižšího tlaku vzduchu, která pravděpodobně přinese změnu v počasí i u nás, uvedla meteoroložka Michaela Valachová.

Dnes (v pondělí) bude jasno až polojasno, ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Večer bude v Čechách od severozápadu až oblačno. Nejvyšší teploty vystoupí na 22 až 26 stupňů Celsia, na severovýchodě a východě se budou pohybovat kolem 20 stupňů Celsia. V 1 000 metrech na horách bude rtuť teploměru oscilovat kolem 18 stupňů Celsia, v Jeseníkách a Beskydech kolem 15 stupňů Celsia.

V noci na úterý čeká ČHMÚ polojasno až oblačno. Na jihovýchodě bude zpočátku až jasno, naopak na severozápadě bude ojediněle možnost přeháněk. Nejnižší teploty klesnou na 13 až 9 stupňů Celsia, na východě v údolích až na 6 stupňů Celsia.

V úterý přes den předpokládají meteorologové polojasno až oblačno a v Čechách ojediněle přeháňky. K večeru bude oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty vystoupí na 21 až 25 stupňů Celsia.

Ve středu bude jasno nebo skoro jasno, ráno se ojediněle vyskytnou mlhy. Nejnižší noční teploty sestoupí na 12 až 8 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty naopak vyšplhají na 22 až 26 stupňů Celsia.

Ve čtvrtek bude podle předpovědi jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 12 až 8 stupni Celsia. Přes den se více oteplí, nejvyšší denní teploty vystoupají na 23 až 27 stupňů Celsia.

Obdobné počasí přinese také pátek, kdy má být jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Od západu začne přibývat oblačnosti, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 12 až 8 stupňů Celsia, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 24 až 28 stupňů Celsia.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

  • Oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky.
  • Nejnižší noční teploty klesnou na 14 až 9 stupňů Celsia.
  • Nejvyšší denní teploty vystoupají na 23 až 27 stupňů Celsia, postupně 20 až 24 stupňů Celsia.

Zdroj: ČHMÚ

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video