ilustrační snímek | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

V prvním týdnu nového roku se sněhu dočkají kromě hor i nížiny

  • 17
Nový týden přinese další sněhové přeháňky a oblačnou oblohu. Přeháňky budou sice občasné, ale sněhu by se měli dočkat i obyvatelé nížin. Denní teploty budou v první polovině týdne nad nulou, na konci pracovního týdne se mírně ochladí.

Lavinová výstraha v Krkonoších

Horská služba v Krkonoších v pondělí vyhlásila po sněžení v minulých dnech první stupeň lavinového nebezpečí. Turistům, kteří se v nejbližších dnech do Krkonoš chystají, horská služba doporučuje obezřetnost. První lavinový stupeň není pro túry nebezpečný, ale opatrnosti v horách není nikdy dost.

„Na konci pracovního týdne se může oblačnost protrhávat, a to se pak mohou noční teploty dostat výjimečně i k -10 stupňům,“ uvedl meteorolog Martin Tomáš.

Nejvyšší denní teploty v týdnu vystoupají až k 7 stupňům na východě. Od čtvrtka budou teploty přes den klesat pod nulu.

V pondělí bude převážně zataženo, během dne se budou ojediněle objevovat mlhy, zpočátku i mrznoucí. Místy bude mrholit nebo slabě pršet, většinou v polohách nad 500 m, na východě nad 800 m, bude déšť se sněhem nebo jenom sněžení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 0 až 5 °C, na východě až 7 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C, v Beskydech kolem +1 °C. Foukat bude slabý východní až severovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

V noci na úterý bude převážně zataženo, místy mlhy, i mrznoucí. Místy, k ránu jen ojediněle slabé sněžení, pod 400 m i déšť se sněhem nebo pouze déšť. Nejnižší teploty klesnou na +3 až -1 °C. Slabý severovýchodní vítr bude proudit rychlostí 1 až 4 m/s, na Moravě místy mírný 3 až 6 m/s.

V úterý čekáme převážně zataženo, místy, během dne jen ojediněle mlhy, zpočátku i mrznoucí. Ojediněle, odpoledne místy, slabý déšť nebo déšť se sněhem, nad 500 m meteorologové předpokládají sněžení. Nejvyšší teploty 0 až +5 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Ve středu očekáváme převážně zataženo, na většině území sněžení, v polohách pod 400 m i déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Ve čtvrtek předpokládáme zataženo až oblačno, místy sněžení. Nejnižší noční teploty dosáhnou 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Varování před ledovkou

Horská služba Krkonoše nadále varuje před ledovkou a náledím v okolí Pece pod Sněžkou. Výstraha platí především pro modrou turistickou trasu, takzvanou Kavinovu cestu Obřím dolem ke Slezské boudě a turistickou zelenou cestu z centra Pece pod Sněžkou na Růžohorky. Horská služba doporučuje používat nesmeky.

V pátek předpokládáme oblačno až polojasno, ojediněle slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Slabý západní vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Meteorologové očekávají přes víkend zataženo až oblačno, zejména zpočátku místy přechodně polojasno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti klesnou teploty ojediněle až na -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +2 °C.

Aktuální počasí v Praze sledujte v přímém přenosu na iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video