ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Do Česka dorazilo jaro, do Velikonoc bude teplo a slunečno

  • 35
Konec týdne bude v České republice ve znamení jara. O víkendu se na horách sice dočkáme i sněhových přeháněk, teploty v neděli ale budou odpovídat normálu. Následující dny do období Velikonoc budou většinou slunečné a provázené jarními teplotami. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve čtvrtek a pátek vystoupají maximální teploty podle meteorologa Josefa Hanzlíka k hodnotám kolem 15 stupňů Celsia. Víkend se kvůli studené frontě částečně a přechodně ochladí. Na horách budou opět poletovat sněhové vločky a ráno se místy dočkáme mrazu.

Nedělní maxima se tak budou pohybovat v hodnotách kolem dlouhodobého normálu, tzn. kolem 10 stupňů Celsia. Během příštího týdne se však opět oteplí a při slunečním svitu se pravděpodobně v samém závěru měsíce dočkáme prvních teplot atakujících 20 stupňů Celsia.

Dnes bude zpočátku jasno až polojasno, od západu bude přibývat oblačnosti, během dne bude postupně polojasno až oblačno. Na východě Moravy a ve Slezsku ráno a dopoledne bude ještě obloha zatažená nízkou oblačností, která se bude v průběhu dne rozpouštět. Ojediněle se budou na území vyskytovat také mlhy.

Nejvyšší teploty vyšplhají na 11 až 15 stupňů Celsia, v 1 000 metrech na horách se budou pohybovat kolem 7 stupňů Celsia. Bude vát slabý proměnlivý nebo západní vítr o rychlosti do 4 metrů za sekundu.

V noci na pátek můžeme podle meteorologů čekat oblačno až polojasno, blíže k ránu v Čechách místy až jasno. Nejnižší teploty klesnou na +4 až 0 stupňů Celsia, v údolích až na -2 stupně. Slabý jihozápadní vítr o rychlosti 1 až 4 metry za sekundu se bude měnit na jihovýchodní.

Více na Počasí iDNES.cz

V pátek přes den bude polojasno až skoro jasno, během dne přechodně oblačno. Nejvyšší teploty vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia.

Mrznout má v březnu už jen v noci, koncem měsíce bude tepleji než jindy

V sobotu meteorologové předpokládajípolojasnoou oblohu, od západu bude přechodně oblačno až zataženo. Na většině území budou padat přeháňky, které budou přecházet v polohách nad 800 m ve sněhové. Ráno doprovodí ojediněle také mlhy.

Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 stupeň Celsia. Naopak nejvyšší denní teploty vystoupají na 10 až 15 stupňů Celsia, na západě se budou pohybovat kolem 8 stupňů. Mírný jihovýchodní až jižní vítr o rychlosti 2 až 5 metrů za sekundu se bude během dne měnit na západní a přechodně zesílí na čerstvý s rychlostí 4 až 9 metrů za sekundu, s nárazy pak kolem 15 metrů za sekundu (55 km/h).

Neděle bude zpočátku polojasná, na východě počasí ojediněle doplní přeháňky, které budou nad 600 metrů sněhové. Postupně bude většinou oblačno. Nejnižší noční teploty klesnou na 2 až -2 stupně Celsia. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozemí 8 až 12 stupňů Celsia.

V pondělí bude převážně oblačno, na severu až zataženo. Místy bude občasně pršet, na dalších místech ale jen ojediněle. Nejnižší noční teploty sestoupí na 5 až 1 stupeň Celsia . Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 stupni Celsia.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka

  • Bude polojasno až jasno.
  • V závěru období přibývání oblačnosti a od severozápadu na většině území přeháňky.
  • Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 3 stupně Celsia.
  • Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 21 stupňů Celsia, v závěru na 13 až 18 stupňů.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video