Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Žádná paní Novák. Senát Češkám zatrhl příjmení v mužském tvaru

Zastánci nepřechylování ženských příjmení v Senátu narazili. Senátoři zamítli návrh zákona, který měl ženám s českým příjmením umožnit ho používat v mužském tvaru, tedy bez přípony -á či -ová. To nyní lze jen u příjmení cizinek nebo Češek provdaných za cizince.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

-ova samozrejme patri k cestine, ale pokud profesionelni reporter nedokaze vyslovit cizi slova, tak je to pro ostudu. 8-o

0 0
možnosti
Foto

Použít ženské příjmení (jméno Češky, cizinky či Češky provdané za cizince) v nepřechýleném (tedy "mužském") tvaru v česky psaném textu nebo česky mluvené řeči je možné pouze za předpokladu, že dotyčná je muž !!

0 1
možnosti
JR

Sve prijmení v Cechach pisi jenom s -ova, nebot mi to prijde prirozene a take se nerada odlisuji. Ale v dobe, kdy jsem si brala sveho prvniho manzela, kazda zena dostavala automaticky -ova, ikdyz si brala cizince. Velmi mi to pozdeji znesnadnilo zivot v zahranici. Synovi priradili automaticky jmeno s -ova, nebot musi mit stejne prijmeni jako jeho starsi sestra narozena v Cechach. Vsichni me povazovali za Rusku a mela jsem hned nevyhodu pri prijimacim pohovoru do zamestnani. Nikdo mé jméno nebyl schopen vyslovit, ackoli jmeno ex-manzela bylo typicky holandske. S -ova se to pro ne stalo úplne jiné slovo s pridechem vychodu a nikdo nam neveril, ze jsme manzele.

2 0
možnosti
AG

Ja jsem vdana v Rakousku tedy jsem Gruber a stejne kdyz jdu na ambasadu do Vidne tak me tam oslovuji pani Gruberova....ale me to nevadi, protoze mi to pripomina rodnou vlast ;-D

2 1
možnosti
MM

Kterákoliv žena může mít u nás příjmení bez -ová. Stačí se přihlásit k jiné národnostní menšině (země, které nemají překleňování např. polské, francouzké atd....,) a k tomu musí být doložené čestné prohlášení. Národnost není občanství - to zůstává stále české.  Národnost se nikde nepíše, každý den se člověk může hlásit k jiné. Když se pak narodí holčička, tak nebude mít automaticky příjmení bez ová, ale rodiče o to musíme zažádat, i když příjmení manželky je už bez ová.

4 1
možnosti
DS

Uz za Komunistu se ucilo ze cizi jmena se nesklonuji.

Taha to za usi kdyz v Televizi slysite ze se pani Barbara Streisand prejmenuje na Streisandova a setkala ses pani Lingpiatschio cesky Lingpiaciova.

Hruza jak se ta jmena przni. 

V Biathlonu jsme prejmenovaly Darja Kuzmina na Kuzminovovou Finku Mekerainen na Mekerainennovou katastrofa.

zdravim z ciziny

8 7
možnosti
ŘV

Pane Steigenbergře, že to tahá za uši Vás, to je ale Váš osobní problém. Vzhledem k úrovni Vaší češtiny (například chybějící diakritice) chápu, že Vám nějaké neskloňování a podobně přijde normální, ale pochopte, že Vaše čeština má ke správné češtině daleko. A v té dobré češtině naopak působí přemíra neohýbaných slov jako pěst na oko.

7 6
možnosti
PP

P50e93t51r 18P53á34l61k20a

1. 2. 2013 14:05

přechylování se mi líbí a považuju ho i za češtinářsky správné, ale proč by měl takovou kravinu řešit zákon, to mi hlava nebere.

To si snad může říct nositelka jména, co jí příjde lepší.

7 1
možnosti
PZ

Některým lidem vážně závidím jejich volný čas, že si můžou dovolit řešit takové krav.iny. Přitom jméno je jen slovo na kterém vůbec nezáleží (s výjimkou některých extrémů) Důležité je, koho prezentuje.

7 3
možnosti

Jazyk a jeho pravidla jsou jaksi poměrně užitečná věc pro dorozumívání.

7 2
možnosti
MN

Me se libi, jakou diskusi vyvola takova kravina :) 1700 prispevku :) ... a vetsina prispevku ukazuje tu typickou "ceskou malost". Prispevky, ktere tam vehementne poukazuji na striktni narizeni "ova" a navic se jeste ohani "cestinou" by se daly shrnout nasledovne: "Vsechny damy budou mit ova, protoze ja jsem v zahranici jako zena nikdy nebyl, nikdy jsem se s komlikacemi, skatulkovanim, apod. problemy s ova nesetkal, a pokud s tim chce nektera neco delat, tak se mela narodit jinde. Jeji chyba." Beztak je to neudrzitelna situace a driv nebo pozdeji bude prijmeni bez ova naprosto bezne. :-P

Stejne se da "ova" kdykoliv odstanit, at se to cestinarum libi, nebo ne. Dokonce i prijmeni si muze na matrice kdokoliv zmenit. A jestli to pak zni pro nektere blbe jako "Emma Smetana", tak je to pouze jeji vec. Me se napriklad nelibi jmeno Karel. Ale kdyz se tak nekdo jmenuje, tak mu tak proste rikat budu :-P

7 12
možnosti
MM

mas pravdu, ale ti mali, malicherni a malomestacti se nemohou vyrovnat s tim, ze by si lide mohli sami urcit pod jaku formou jmena chteji byt znami.

Vezmi si priklad z jine zeme, ktera nebyla nikdy sesnerovana rehtanim totalitniho uredniho simla ani kadrovanim starych Blazkovych domovnich duvernic.

Kdyz pred lety prijela moje sestrenka do Australie za svym otcem, lide se ji ptali proc ma jine prijmeni nez on. Po jejim vysvetleni se ji zeptali, zda chce byt nadale vedena jako "Novakova" nebo "Novak" jako jeji otec. Rozhodla se pro zkracenou formu. Kdyz pozdeji vyplnovala formular zadosti o australske obcanstvi, jedna z otazek byla volba jmena pod kterym chce byt jako nova obcanka Australie registrovana. Zvolila opet zkracenou formu bez prechylovani. Nekteri lide si pri te prilezitosti zvolili zjednoduseni obtizneho jmena nebo prijmeni.

Rusky pristehovalec Alexander Preobrazenskij tak byl po naturalizaci jednoduse Alex Preo a treba popularni fotbalovy komentator stanice SBS Les James Murray byl puvodne madarsky pristehovalec  László Ürge. Nikomu by tady nenapdlo narizovat lidem volbu jmena na zaklade - GRAMATIKY!!!!

7 17
možnosti

Znám holku, šedou myšku, která si cize znějícím příjmením dodává pocitu vyjímečnosti. Možná jsou na tom podobně i některé další ženy.

Ne moc hezká ani mladá, ne moc chytrá, se přece jen provdala a nové příjmení má v mužském rodě. Je Češka, manžel Čech, žádný nejezdí pracovat do ciziny. Takže to zřejmě normálně jde s tím příjmením zařídit.

Pro cizí lidi musí být šok, když se jim do telefonu ozve její podivný skřípavý hlas a k tomu mužské příjmení.

16 9
možnosti
MM

jenom pro HLOUPE cizi lidi to je sok!

8 13
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...