Clinton před týdnem navštívila Čínu. Tedy Hillary Clinton.

Clinton před týdnem navštívila Čínu. Tedy Hillary Clinton. | foto: Reuters

Přechylování ženských jmen: hrozí Hillary Clinton i Piafová

  • 1219
Ještěže neexistuje žádný zákon či předpis na to, zda se mají v češtině přechylovat cizí ženská jména. Nekompromisní vyžadování jednoho či druhého by totiž vedlo k docela bizarním situacím. Mohlo by se stá, že do Prahy přijede Clinton (Hillary nebo Bill?) a poběží film o Edith Piafové.

Když nepřidáme koncovku -ová, způsobíme zmatek větou "Clinton je už v Praze." Americký exprezident Bill, nebo jeho manželka Hillary, nynější ministryně zahraničí Spojených států?

Opačně zase za uši zatahá věta: Edith Piafová a Marilyn Monroeová dokázaly poplést hlavu mnoha mužům. Jak to tedy je?

Hlupáci na mne volají Žáková

S lidmi, kteří její jméno komolí, se Kateřina Jacques setkává stále

Zastánci přechylování, jako je třeba šéf sportu v České televizi Ota Černý, říkají, že je prostě vlastností češtiny, národní identitou. Nelíbí se jim, že v globálním světě stále více Čechů na koncovku zapomíná.

"Bojím se o češtinu, že se bude přizpůsobovat cizím vzorům i tím, že přestane přechylovat. A pak by mohla začít přestat i skloňovat," říká lingvista Jiří Kraus.

"To je ten důvod, proč panují kolem přechylování mnohdy silné emoce. Pocit ztráty jazyka jako důležitého znaku národní identity bývá velmi silný."

Vnucování přivlastňování žen ostatním národům

Kritici přechylování, jako je televizní spolukomentátorka Zuzana Kocumová, namítají, že ženám cizích národností pokřivujeme jména vnucováním vlastních koncovek.

Ti nejradikálnější si dokonce myslí, že koncovka -ová není ničím jiným než neslušným vyjádřením toho, jak si drsný chlap křehkou ženu přivlastňuje jako majetek. Neboli že paní Nováková je vlastnictvím pana Nováka.

"Když už jsme my Češi na ono přivlastňování žen kdysi dávno přistoupili a když se zmíněné koncovky vžily, vnucovat je ženám jiných národů a etnik je nehoráznost, která by měla být zapovězena," tvrdí publicistka Libuše Šilhánová.

Topolánek volá Merkel

Přechylování

Cizinky
Přechylování zákon nenařizuje, ale doporučují ho lingvisté. Některá známá jména až "značky" se tradičně nepřechylují, většina jmen se však přechyluje na základě jazykových zvyklostí.

Češky
Přechylování nařizuje zákon. Češky přechylovat příjmení nemusí, pokud se vdají za cizince nebo mají trvalý pobyt v cizině.

Koncovku -ová občas vynechá i premiér Mirek Topolánek, jehož nemůžeme podezírat z přehnaného feminismu. "Včera jsem mluvil s Angelou Merkel," zní jeho typická věta o telefonátu s německou kancléřkou.

Kvůli stále častějším sporům museli jazykovědci z Ústavu pro jazyk český Akademie věd vydat příručku:

"Přechylování příjmení v češtině neboli odvozování ženských podob příjmení z příjmení mužských, a to příjmení domácího i cizího původu, je pro češtinu zcela přirozené. Účelem přechylování je smysluplné dorozumění, snaha vyhnout se nepřirozeným větám."

Nepřechýlené ženské příjmení nelze v češtině skloňovat: prezident Václav Klaus daroval Michelle Obama dárek? Možná takové věty hrozí: čeština se pod vlivem angličtiny rychle mění, lidé více cestují do ciziny, komunikují přes internet, objevují se nová jména.

Přechylovat budeme i za 50 let, věří expert

Jazyková lektorka MF DNES Eva Vašíčková popisuje citlivost tématu. "Zdvihá nepřiměřenou vlnu emocí. Občas se ozvou čtenáři s tím, že jsme hlupáci, tupci, kteří se dávno měli poučit, jak se jména píšou u nich v Kanadě, v Německu či ve Spojených státech. My se však řídíme tím, aby čtenář okamžitě a bez pochybností věděl, o kom píšeme, zda o ženě, či o muži."

Výjimky povolují i lingvisté u velmi známých jmen, která jsou jakousi značkou – Nastasja Kinski, Agatha Christie, Britney Spears.

Nakonec prognóza: budou Češi za 50 let ještě používat koncovku -ová? "Síla mateřštiny je až netušeně velká, zákonitosti domácího jazyka jsou velmi silné," věří profesor Jiří Kraus.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video