Během tříměsíční renovace podlahy Vladislavského sálu na přelomu let 2008 a 2009 odkryli archeologové zbytky staré podlahy, kterou poničil požár Pražského hradu v roce 1541.
Podlaha byla pokryta vrstvami sedimentů, které vedle drobných předmětů, jako jsou kosti, pozlacené šperky či hrací karty, obsahovaly také pozůstatky rostlinných materiálů, včetně vanilkového lusku. Analýza tisíců nalezených fragmentů dodnes není dokončená a stovky let staré objevy vydávají své příběhy postupně.
Vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích podrobili nálezy radiokarbonové metodě, které určila, že vanilka pochází z přelomu 17. století.
Archeologové letos objevili artefakty z doby železné i éry císaře Karla IV.![]() |
„Poznali jsme to velice snadno, protože stav (nalezené vanilky) je krásně zachovaný. Protože díky podmínkám ve Vladislavském sále se ten materiál zachoval díky suchu,“ uvedla pro Českou televizi archeobotanička Jitka Irmišová z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, která je hlavní autorkou studie.
V té době vládl českým zemím i Svaté říši římské císař Rudolf II., který byl známý nejen svou vášní pro alchymii a umění, ale také jako gurmán se zájmem o exkluzivní pochutiny. Nalezený lusk se tak do Prahy s největší pravděpodobností dostal díky vztahům s příbuzenskou větví Habsburků, sídlící ve Španělsku, kteří udržovali čilé obchodní kontakty.
Citrusy, fíky i vanilka
Vladislavský sál sloužil v minulosti vedle banketů nebo rytířských turnajů jako tržiště s potravinami a luxusními produkty. Z nálezů je jisté, že si tehdejší císařský dvůr pochutnával na citrusech, fících, oříšcích a také právě na vanilce, která se díky příznivých podmínkách sálu zachovala až do dnešní doby.
Vzácné mince už znají své majitele. Třídukát se vydražil skoro za 7 milionů![]() |
Zda se skutečně jedná o první výskyt plodu v Evropě, nelze prozatím s naprostou přesností určit. Nový nález je pro historiky významný především v lepším ukotvení časové osy a způsobu, jakým Evropané dováželi zboží.
Vanilka pochází původně převážně z oblastí Mexika a okolních zemí Střední Ameriky. V dnešní době je základem mnoha světových kuchyní, nedílnou součástí dezertů a její aroma slouží k ochucení mnoha sladkostí.