Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. | foto: Michal Šula, MAFRA

Zeman zve na Hrad šéfy soudů. O H-Systemu mluvit nesmíme, vzkazují

  • 371
Prezident Miloš Zeman pozval na Hrad šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského a předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala. Podle mluvčího Ovčáčka s nimi chce konzultovat kauzu H-System. Oba soudci však varují, že ke konkrétním kauzám se nemohou vyjadřovat.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček oznámil ve čtvrtek na Twitteru, že Miloš Zeman pozval na Hrad Rychetského a Šámala, aby s nimi konzultoval kauzu H-System. Nejvyšší soud rozhodl, že se několik desítek poškozených klientů musí do měsíce vystěhovat z domů v Horoměřicích.

26.července 2018 v 11:38, příspěvek archivován: 26.července 2018 v 13:22

Prezident republiky Miloš Zeman se v úterý dne 31. července 2018 na Pražském hradě setká s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským a předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem za účelem konzultace v kauze H-System.

Nicméně Šámal oznámil, že se ke konkrétní kauze vyjadřovat nemůže. „Bylo by v rozporu se zásadou nezávislosti soudů a soudců, kdyby do rozhodování ve věci H-Systemu zasahoval předseda soudu jakýmkoli způsobem jako orgán státní správy Nejvyššího soudu,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Mluvčí soudu pak upřesnil, že Šámal jednal o schůzce přímo s kancléřem Hradu Vratislavem Mynářem a při dojednání termínu nezaznělo, že by se měla týkat kauzy H-System. „Dojednává to s kancléřem a tato informace od kancléře nepadla,“ dodal Tomíček.

Šámal přitom věří, že jeho pohled pochopí i prezident, a proto vnímá pozvánku na Hrad jako výzvu k diskuzi nad současným stavem soudního systému v České republice. Distancuje se pak od spekulací, že by na Hrad byl předvolán. 

Podobně skoupý bude zřejmě i druhý pozvaný soudce Rychetský. Ten uvedl, že na Hrad je sice pozvaný, ale netuší, o čem se bude jednat a dále nechtěl celou věc komentovat.

Zeman už před dvěma dny oznámil, že rozhodnutí Nejvyššího soudu týkající se vystěhování šedesátky domácností v Horoměřicích vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému.

Poškození klienti H-Systemu sdružení v družstvu Svatopluk se rozhodli využít všech prostředků, a proto podají i ústavní stížnost. V takovém případě by o jejich osudu mohl rozhodovat právě Rychetský.

Ústavní právník Jan Kudrna uvedl, že je obvyklé, že hlava státu se setkává se špičkami justice, nicméně není běžné, aby s nimi konzultoval konkrétní kauzu. „Je otázka, jestli je vhodné, aby byla konzultována konkrétní kauza nebo případ s představiteli těchto soudů. Může tam pak vyvstat otázka možné podjatosti věci, pokud by se tou kauzou měl nějaký z účastníků schůzky zabývat,“ řekl Kudrna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video