Z pomníčku někdo odnesl hvězdu. | foto: Twitter Jiří Ovčáček.

Někdo zničil pomníček rudoarmějců. Ovčáček má vandaly za fašistické svině

  • 427
Mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka vytočilo zničení pomníčku připomínající padlé vojáky Rudé armády, který je nedaleko Pražského hradu. Někdo totiž urazil rudou hvězdu na jeho vrcholu. Ovčáček pachatele nazval fašistickými sviněmi a celou věc oznámil policii. Minulý týden ho totiž zbavoval nánosu růžové barvy.

Když minulý týden Ovčáček na svém Twitteru zveřejnil, že vzal do ruky hadr a šel očistit pomníček Rudé armády, asi nikoho nenapadlo, jak krušný osud pomník padlých z Rudé armády stihne. Někdo z něj totiž odnesl pěticípou hvězdu, která byla umístěna na jeho vrcholku.

Čin vyprovokoval mluvčího Hradu k nebývalé tvrdým výrazům. „Fašistické svině, které jsou v české společnosti čím dál hlasitější - za mlčení většiny politiků - definitivně zničily pomníček osvoboditelů před Pražským hradem,“ napsal na svůj twitterový účet.

Dodal, že celou věc okamžitě oznámil policii. Portálu iDNES.cz řekl, že ztrátu hvězdy nahlásil jako vandalismus hned, když se o činu dozvěděl.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan iDNES.cz sdělil, že událost prošetřují. „O jaký delikt se v dané věci bude jednat, to nyní zodpovědět nemohu, neboť ke stanovení odpovídající právní kvalifikace bude nutné reálné vyčíslení vzniklé škody ze strany vlastníka pomníku,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video