Konec koalice s ČSSD na pražské radnici navrhl šéf pražské ODS Boris Štastný. Chce jednat o nové koalici s TOP 09. O funkci primátora by to nejspíš připravilo jeho stranického kolegu Bohuslava Svobodu, který si s částí pražské ODS nerozumí.

Konec koalice s ČSSD na pražské radnici navrhl šéf pražské ODS Boris Štastný. Chce jednat o nové koalici s TOP 09. O funkci primátora by to nejspíš připravilo jeho stranického kolegu Bohuslava Svobodu, který si s částí pražské ODS nerozumí. | foto: Michal Šula, MAFRA

Pražská ODS ukončila po roce koalici s ČSSD. Do hry se vrací TOP 09

  • 230
Koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu končí. Prosadil to šéf pražské ODS Boris Šťastný. Navrhl jednání o koalici s vítězem voleb v Praze - s TOP 09, která je v opozici. ODS by tím zároveň nejspíš potopila vlastního primátora Bohuslava Svobodu. Jednou z možností je, že části ODS jde právě o vyšachování primátora.

"Praha se v koalici ODS a ČSSD, kterou provází řada neshod a střetů, řítí do rozpočtové pasti v podobě drastického zadlužení a neschopnosti úspor investičních i běžných výdajů ve všech resortech. Požaduji okamžité jednání o nové pražské koalici rozpočtové odpovědnosti s TOP 09," zdůvodnil svůj návrh Šťastný v průběhu jednání regionální rady občanských demokratů.

Konec zhruba rok existující koalice s ČSSD Šťastný prosadil. Podle informací iDNES.cz zařazení bodu na jednání nepodpořila jen šestice členů regionální rady - vedle primátora Svobody také například jeho náměstek na magistrátu Josef Nosek či radní Aleksandra Udženija a Radek Lohynský. Sedmnáct občanských demokratů včetně Šťastného ale hlasovalo pro.

Při samotném hlasování o konci koalice se pak už Svoboda přidal k většině, která se při jednání utvořila a návrh podpořil. Ve vyjednávacím týmu o možné koalici s TOP 09 bude teď kromě něj a Šťastného jednat také předseda klubu v zastupitelstvu Rudolf Blažek. Občanští demokraté budou i nadále usilovat o funkci primátora, uvedl Šťastný.

Premiér o konci pražské koalice

Předseda ODS Petr Nečas na 22. nevolebním kongresu strany 22. října 2011

"Nikdy jsem se netajil, že dávám přednost středopravé koalici ODS a TOP 09 před koaliční spoluprací s ČSSD na pražském magistrátu. O tom, že na regionální radě navrhne ukončení koaliční spolupráce ODS a ČSSD, mne předseda pražské ODS Boris Šťastný informoval. Riziko vážných rozpočtových problémů a nárůstu zadlužení hlavního města považuji za vážné argumenty, které hovoří pro zahájení jednání o rozpočtově odpovědné koalici s TOP 09."

Zahájení jednání o koalici ODS a TOP 09 podpořil i premiér a předseda ODS Petr Nečas. "Nikdy jsem se netajil, že dávám přednost středopravé koalici ODS a TOP 09 před koaliční spoluprací s ČSSD na pražském magistrátu," uvedl v tiskovém prohlášení.

TOP 09 je připravena o koalici jednat. Zkusí ji oslovit i ČSSD

"Koalice byla špatně udělaná, my jsme to říkali od začátku. Jsme připraveni vyjednávat," řekl předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský uvedl, že vztahy v pražské koalici byly už delší dobu napjaté. O novém uspořádání v čele pražské radnice bude podle něj jeho strana vyjednávat i s TOP 09, stejně jako občanští demokraté.

Ustavení koalice ODS a ČSSD v Praze po volbách loni na podzim provázely protesty části Pražanů. Ti demonstrovali přímo při ustavujícím jednání pražského zastupitelstva proti tomu, že se občanští a sociální demokraté spojili a vyšachovali TOP 09 v čele se Zdeňkem Tůmou. (více o protestech občanů před rokem na pražském magistrátu najdete zde)

Na straně pražských sociálních demokratů protestoval proti koalici s ODS jen Jiří Dienstbier, který se později stal místopředsedou ČSSD.

Primátor Svoboda má proti sobě opozici v části pražské ODS

Bohuslav Svoboda, kterého si ODS vyhlédla ještě jako nestraníka jako vhodného kandidáta na primátora, si za rok ve funkci vyrobil nepřátele v části pražské ODS. Až příliš se emancipoval a ukázal se jako politik, který se nenechá vodit jako loutka.

"Od Šťastného to také celé může být jenom tah, jak se zbavit primátora. Jednání s TOP 09 mohou probíhat naoko a ve skutečnosti se může znovu ustavit koalice s ČSSD, ale už bez Svobody," řekl iDNES.cz zdroj z ODS blízký primátorovi.

Tomáš Hrdlička.

Na nedávném sněmu pražské ODS, který se konal den před nevolebním kongresem strany, dokonce člen regionální rady z Prahy 10, podnikatel Tomáš Hrdlička považovaný za jednu ze "šedých eminencí" ve straně, navrhl, aby se Svoboda ucházel ve vnitrostranických primárkách o pozici kandidáta ODS na prezidenta. Primátor si to ale okamžitě vyhodnotil tak, že se ho část pražské ODS chce zbavit a nabídku odmítl.

"To je věc, která mi udělala velkou radost, protože to znamená, že svou práci primátora dělám tak dobře, že je třeba se mě zbavit, abych nepřekážel," řekl k tomu iDNES.cz pražský primátor. Nemělo to podle něj žádný jiný důvod než ho trochu popíchnout (více zde).

Svoboda v pondělí na jednání finančního výboru hlavního města řekl, že Praha seškrtá v rozpočtu na příští rok veškeré běžné výdaje o 5 procent. Nepočítá s nárůstem příjmů. Svým organizacím také Praha nedá žádné peníze na krytí růstu daně z přidané hodnoty. Šetřit se podle něj bude v městské hromadné dopravě i na zimní a letní údržbě komunikací. Rozpočet by mělo 15. prosince schválit zastupitelstvo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video