Masarykovo „Pravda vítězí“ si Jan Švejnar po dnešku asi bude pamatovat.

Masarykovo „Pravda vítězí“ si Jan Švejnar po dnešku asi bude pamatovat. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Pravda vítězí? Budu se muset informovat, uznal Švejnar

  • 1047
Málo toho o naší zemi víte - s touto výtkou se kandidát na prezidenta Jan Švejnar coby Čechoameričan setkává často. Snaží se proto takový názor všemožně vyvracet. Ve znalostním testu z českých reálií, kterým ho potrápil moderátor diskusního pořadu na Primě, však příliš neuspěl.

Pětapadesátiletý ekonom Jan Švejnar by na Hradě rád vystřídal Václava Klause. Kritici mu mimo jiné vyčítají, že žil příliš dlouho ve Spojených státech, a je tak odtržený od české reality.

Moderátor diskuzního pořadu Nedělní partie na TV Prima ho zpovídal, zda někdy kouřil marihuanu, komu by dal hlas v amerických prezidentských volbách, zajímal ho Švejnarův názor na eutanazii, reformu veřejných financí či Evropskou unii.

Do úzkých ale prezidentského kandidáta zahnal, když mu položil pár otázek z testu, který našel na internetových stránkách Hradu a jenž je určen především mládeži.

Švejnar znal sice letopočet založení pražské univerzity i jméno skladatele symfonického cyklu Má vlast, nevzpomněl si ale na kmen Bójů, z něhož se odvozuje název země Bohemia, a zaskočila ho i otázka, kde je slavný Braunův cyklus Ctností a Neřestí.

Další dotazy se přímo dotkly atributů státu a prezidentské funkce. Jan Švejnar si nejprve nevzpomněl, ve které divadelní hře poprvé zazněla píseň Kde domov můj, z níž se stala česká hymna.

Moderátor se konečně zeptal, jaké heslo je uvedeno na prezidentské standartě. "Co přesně myslíte?" nepochopil Švejnar. Po zopakování otázky připustil, že neví. "Budu se muset informovat," uznal Klausův vyzyvatel.

.  Prezidentská standarta

Vlajka prezidenta republiky je čtvercového tvaru. Na bílém podkladu, olemovaným okrajem z bílých, červených a modrých plaménků je umístěn velký státní znak, pod kterým je na červené stužce podložené žlutými lipovými ratolestmi bílý nápis PRAVDA VÍTĚZÍ.

zdroj: www.hrad.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video