Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Česko je na prahu chřipkové epidemie, v nemocnicích jsou desítky lidí

  • 91
Česko se podle národní referenční laboratoře pro chřipku nachází na prahu chřipkové epidemie. Virus usmrtil pět lidi, desítky jich jsou s vážnými komplikacemi v nemocnicích. Laboratorní vyšetření potvrzují výrazný nárůst viru prasečí chřipky A(H1N1).

"Současný vývoj epidemiologické situace ve výskytu chřipky v ČR lze hodnotit jako počátek epidemického výskytu této infekce. Z dat za uplynulý týden vyplývá výrazný nárůst chřipce podobných onemocnění u celé populace," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

"Zatím bylo hospitalizováno pro závažný klinický průběh chřipky celkem 30 lidí, z nichž 5 lidí zemřelo. Žádný člověk se závažným klinickým průběhem, který si vyžádal intenzivní péči, nebyl proti chřipce očkován," dodala mluvčí.

Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty by epidemie mohla propuknout v nejbližších dnech. V Evropě je situace různorodá - plošnou epidemii hlásí Británie, Nizozemsko a Dánsko, dalších osm států uvádí vzestup nemocnosti.

Podle národní referenční laboratoře přibylo v Česku potvrzených chřipkových infekcí typu A na přelomu roku, jednoznačně převažuje subtyp A(H1N1), v menší míře byly prokázány také subtypy A(H3N2) a typ B.

Epidemie zasáhne milion lidí

Podle výrobce bylo do ČR dodáno 3 600 balení antivirotika Tamiflu. Valenta radí očkování zejména lidem oslabeným chronickou nemocí. Na komplikace chřipky zemře každý rok v České republice 2 000 lidí, v epidemii onemocní zhruba jeden milion lidí.

Očkování hradí zdravotní pojišťovny lidem z rizikových skupin, tedy lidem nad 65 let, pacientům s cukrovkou, vážnějším onemocněním srdce a cév, plic, dýchacích cest, ledvin či dlouhodobě pobývajícím ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Doporučeno je také očkování zdravotníků, kteří o ně pečují.

Děti jsou hlavními přenašeči infekce, v epidemii tvoří velký podíl nemocných. Nově tedy je doporučeno očkovat i děti od půl roku do tří let.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly ochrání očkování až 90 procent zdravých dospělých, u seniorů sníží až o 70 procent počty hospitalizací pro zápal plic a až o 80 procent riziko úmrtí.

Náklady spojené s léčbou chřipky si v ČR ročně vyžádají podle odborných odhadů 40 miliard korun, z toho 33 miliard jsou ztráty ve výrobě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue