Místo ochranného obleku klidně i pláštěnka. Lékaři se zásobují na podzim

  16:37
Praktičtí lékaři se nyní připravují na podzim, tedy na chřipkovou sezónu a případnou druhou vlnu nemoci covid-19. Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví má vzniknout manuál s pokyny pro lékaře. Ti se však potýkají s jiným problémem - nedostatkem ochranných obleků. Na českém trhu nejsou, nebo jsou drahé. Někteří lékaři tak místo nich kupují obleky pro malíře, ve hře je také užívání pláštěnky.

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

„Jakmile začne chodit více lidí s chřipkami, potřebujeme vědět, jak postupovat a zda každého s příznaky respiračního infektu budeme testovat na koronavirus – tady čekáme od ministerstva jasné stanovisko,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. 

Materiál, kterým by se měli praktici řídit, připravuje ministerstvo zdravotnictví s organizacemi zastupující praktické lékaře. Co všechno manuál bude obsahovat a kdy bude hotov, ministerstvo do vydání článku neodpovědělo. Lékaři stále tápou.

„Hlavní otázkou pro nás zůstává, jak budeme postupovat, až na podzim začnou běžná nachlazení. Momentálně nejsme schopní dle klinických příznaků rozpoznat běžné nachlazení, chřipku, covid. Rychlý test na SARS-CoV2 není dostupný. Jasné odborné doporučení diagnostického postupu bude zásadní,“ uvedl David Halata, praktický lékař z Hošťálkové na Vsetínsku.

Příprava na podzim

Praktičtí lékaři si nyní dělají i zásoby zdravotnických ochranných pomůcek. Ministerstvo zdravotnictví ukončilo centrální nákup 30. dubna. Ministr Adam Vojtěch tehdy uvedl, že Česká republika má zásobu zdravotnických pomůcek na dva měsíce.

„Měli bychom být připraveni tak, aby ordinace měly zásobu ochranných prostředků. Musíme na to být připravení i co se týče provozu ordinací a nadále dodržovat přísnější hygienický a bezpečnostní režim,“ podotkl Šonka.

Předseda praktických lékařů doplnil, že nákup pomůcek nyní není až takový problém. Během nouzového stavu se například stalo, že ceny některých pomůcek byly příliš vysoké, nebo dané zboží nebylo vůbec dostupné. 

Ceny respirátorů se podle lékařů nyní již ustálily na rozumné ceně. „Ceny ostatních ochranných pomůcek zůstaly lehce zvýšené. Myslím například ochranné brýle, štíty, jednorázové rukavice. Nicméně jsou výjimky, kde se ceny vyšplhaly nesmyslně vysoko, to jsou především jednorázové obyčejné ústenky,“ popsal lékař z Hošťálkové.

Ochranných pomůcek má nyní nakoupeno přibližně na dva měsíce dopředu. „Výjimkou, jsou jednorázové ochranné obleky, které nejsou na trhu momentálně dostupné. Ve své praxi provizorně řešíme nákupem ochranných oděvů pro malíře pokojů, ale ideální stav to není,“ dodal.

Použít klidně i pláštěnku

Ochranné obleky povinné pro lékaře nyní nejsou. Podle pokynu ministerstvo zdravotnictví je však jednorázový ochranný oblek součástí povinné výbavy praktického lékaře v případě, že pracuje v oblasti, která je ohniskem nákazy. V takovém případě nařizuje příslušná krajská hygienická stanice jejich používání. Příkladem nyní může být oblast Karviné. 

„O tom zda uvidíme na podzim praktiky v jednorázových oblecích, rozhodne epidemiologická situace. Zatím nejsou běžně dostupné na trhu a pokud ano, jejich ceny jsou vysoké,“ upozornil Šonka. „Bylo nám doporučeno je v rámci improvizace nahradit například pláštěnkou za 25 korun,“ dodal s tím, že taková slova padla na jednom z jednání s ministerstvem zdravotnictví. 

„Použití zcela neprodyšné plášťěnky samozřejmě zcela splní epidemiologický účel, igelitem opravdu žádná infekce neprostoupí. Nicméně zkuste si pracovat třeba hodinu v neprodyšné pláštěnce, brýlích, masce,“ uvedl Halata. 

Podle Iva Procházky, praktického lékaře z Jedovnice na Blanensku, však zajistit ochranný oblek není zas tak těžké. Problém však vidí jinde. „Dostupné na trhu jsou. Hlavní problém jako sdružení vidíme, že neexistují exaktní odborná doporučení ministerstva či orgánu ochrany veřejného zdraví, kdy a jaké ochranné pomůcky, pláště tedy obzvláště, použít či používat. Pravdou je, že navzdory našim opakovaným dotazům jsme seriózní odpověď na téma ochranného obleku a jeho parametrů nedostali,“ uvedl s tím, že on sám má pět ochranných obleků a stejný počet chce mít pro každého zaměstnance v ambulanci v rezervě.

Přestože ochranné obleky nejsou nyní povinnou součástí pro všechny lékaře, jejich nákup doktoři řeší. Podle Šonky se nyní praktici snaží, aby měli zásoby všeho nejlépe na měsíc. Ne všude se to však daří.

Ministr zdravotnictví ve sněmovně uznal, že bylo chybou, že ochranných prostředků bylo na začátku pandemie v ČR málo (28 5. 2020):

Nakupuje se ve velkém

„Podstatné věci nejsou dostupné. V současné chvíli nám nejvíce chybí ochranné rukavice, které potřebujeme bez ohledu na epidemii. Nejsou dostupné ani přes zdražení. Respirátory třídy 3 nemáme vůbec, pouze ty od státu třídy 2,“ uvedl Martin Dudek z Dobřichovic s tím, že jediné, čeho mají dostatek, jsou roušky. 

„Celkově se dá říci, že na případnou další vlnu epidemie nejsme připraveni z důvodu nedostupnosti potřebných pomůcek,“ dodal. 

Vláda v polovině května oznámila, že prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) nakoupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. 

Pořizují se ochranné pomůcky ve 13 kategoriích. Jde o respirátory typu FFP2 a FFP3, filtry do respirátorů FFP3, roušky, ochranné brýle, obleky, štíty, návleky na obuv, rukavice, čepice, výtěrové sety bez média, rychlotesty a suroviny pro výrobu dezinfekce. 

Na začátku července Správa státních hmotných rezerv ukončila příjem nabídek na dodání sedmi typů zdravotnických ochranných pomůcek. Na 27 dílčích zakázek obdržela 131 nabídek. Nyní bude správ nabídky vyhodnocovat. Předseda SSHR Pavel Švagr předpokládá, že na začátku srpna by mohli podepsat první smlouvy s vítěznými dodavateli.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Potíže se srdcem i početím. Zvyšující se teploty ohrožují zdraví Čechů, více ženy

28. března 2024  20:32

Stále vyšší teploty a častější vlny horka výrazně ovlivňují zdraví Čechů. S měnícím se podnebím...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...