Policie nacvičovala zásah proti extremistům

Policie nacvičovala zásah proti extremistům - Na 450 těžkooděnců nacvičovalo na Českolipsku zásah proti extremistům. | foto: Bořivoj Černý

Prahu čekají manévry, ale „válka“ během summitu nebude

  • 6
Změní se v květnu české hlavní město během summitu EU s Čínou v bojiště s hořícími barikádami? I když se rozsah protestů zatím nedá odhadnout, vše nasvědčuje tomu, že se Pražané nemusí bát žádné "války".

Omezení však pocítí hlavně lidé, kteří bydlí či pracují poblíž Kongresového centra. "Nikde jinde se takový summit zorganizovat nedá," potvrdila Zuzana Erbenová ze společnosti Guarant, která vládě pomáhá organizovat akce během předsednictví.

Prahu čekají hlavně dopravní omezení. A manévry ochranky, která bude muset střežit desítky zahraničních státníků. "Uhlídat je prostě musíme. Nemůžeme to nezvládnout. Ukládá nám to zákon i mezinárodní smlouvy," řekl Tomáš Kehar, zástupce šéfa policejní ochranné služby.

Co se už všechno dělo v Praze

2000: Mezinárodní měnový fond
Vůbec největší protesty v pražských ulicích, policie bojovala se 7 tisíci demonstranty z celé Evropy, kteří házeli dlažební kostky a rozbíjeli výlohy. Zadrženo bylo 899 lidí.

2002: Summit NATO
Odhadovaly se srovnatelné protesty, ty však byly nakonec spíše pokojné. Prahou prošlo zhruba tisíc až dva tisíce klidných demonstrantů. Policie byla v jednoznačné přesile.

Kehar však zároveň přiznal, že během českého předsednictví cítí jeho lidé zvýšený tlak - kromě své běžné práce musí asistovat u desítek jednání. A plánovaný květnový summit nebude mít svým rozsahem obdoby. "Už teď nám pomáhají kolegové z armády, kteří řídí vozidla oficiálních kolon při předsednictví," říká.

Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, který má na starosti bezpečnost, nepředpokládá, že by se v ulicích Prahy odehrávaly nějaká vyhrocené bitvy: "Zatím jsme neřešili podrobnosti. Ale myslím, že to nebude tak dramatické jako summit NATO v roce 2002 nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu."

Summit EU především nemá takovou exkluzivitu - diplomaté očekávají, že Češi by mohli za dobu svého předsednictví zorganizovat ještě jeden nebo dva další. Ty však zřejmě budou v Bruselu.

Zelení vlajku Tibetu nevybalí

Co chystají při summitu EU s Čínou ochránci lidských práv

Na druhou stranu - schůzka v době výročí tibetského povstání je pro odpůrce "rudé velmoci" dobrou příležitostí, jak o sobě dát vědět. A summity EU využívají k protestům také třeba odpůrci Lisabonské smlouvy. Ani jedna skupina se však nevyžívá v násilí - zastánci lidských práv ho výslovně odmítají. Těžko si lze představit, že budou házet dlažební kostky proti výlohám.

Takové chvíle Praha zažila hlavně v září 2000 při zasedání MMF. Ulice tehdy obsadilo 11 tisíc policistů a několik dní bojovali se zhruba stejně početným davem protestujících. O dva roky později, při summitu NATO, byly v ulicích tři tisíce těžkooděnců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue