Slovanskou epopej mohou lidé až do konce letošního roku obdivovat v Praze, poté...

Slovanskou epopej mohou lidé až do konce letošního roku obdivovat v Praze, poté se vydá na asijské turné. Nad jejím dalším umístěním se ale vznáší velký otazník. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Praha zřejmě zapůjčí Epopej na Moravu, rozhodne o tom kontrola

  • 59
Praha zkontroluje, zda jsou prostory na zámku v Moravském Krumlově vhodné pro vystavení Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Pokud kontrola zástupců pražské městské galerie dopadne dobře, Praha na Moravu rozměrná plátna po jejich návratu z turné po Asii půjčí.

Po jednání s krumlovským starostou Tomášem Třetinou a brněnským primátorem Petrem Vokřálem to řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová.

„Domluvili jsme také, že zápůjčka bude časově omezena. Do konce roku bychom měli vědět základní rysy nějakého memoranda,“ řekla Krnáčová.

Třetina uvedl, že Moravský Krumlov je připraven hostit Slovanskou epopej s úctou a pokorou. „Byli bychom rádi, aby Epopej byla vystavena v Krumlově do doby, než pro ni Praha najde trvalé umístění,“ podotkl. Pražskou kontrolu prý vnímá vstřícně a nemá s ní problém.

Předsedkyně magistrátního výboru pro kulturu a cestovní ruch Eliška Fuchsová Kaplicky doplnila, že Praha rozhodně nebude případně vozit celou Epopej do Krumlova jen na pár měsíců.

Kam s ní?

O umístění pláten se debatuje od jejich odvozu ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy v roce 2012. Praha dosud nerozhodla, kam plátna umístí. Mezi zvažovanými variantami byla mimo jiné stavba nové budovy na Výstavišti, umístění pláten na Vítkově nebo stavba budovy na místě někdejších Eliščiných lázní v Revoluční ulici v Praze 1.

Nadační fond šéfa reklamní společnosti Bigboard Richarda Fuxy pak letos v srpnu navrhl umístit Epopej do bunkru pod kyvadlem na Letné (více čtěte zde). Institut plánování a rozvoje (IPR) nyní připravuje analýzu míst, kam by mohla Praha plátna trvale umístit.

Epopej je nyní provizorně umístěna ve Veletržním paláci, kde bude k vidění do konce letošního roku. Poté se vydá na turné po Asii, což ovšem někteří odborníci i malířův příbuzný John Mucha kritizují (psali jsme zde). Primátorka s jejich obavami nesouhlasí. Kdy se dílo vrátí do Česka, zatím není jasné.

Cyklus pláten zachycujících slovanskou mytologii je zařazen na seznam kulturních památek.

Podívejte se na Slovanskou epopej:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video