Jedním z odvážných návrhů je například monumentální dílo známého architekta Josefa Gočára.

Jedním z odvážných návrhů je například monumentální dílo známého architekta Josefa Gočára. | foto: Útvar rozvoje hl.m. Prahy

Praha vystavuje zavržené plány na dostavbu radnice

  • 72
První krok k novému Staroměstskému náměstí a dostavbě pražské radnice. Tak mluví o výstavě Srdce města její tvůrci i představitelé města. Na jednom místě tu můžete zhlédnout průřez návrhů na přestavbu a dostavbu Staroměstské radnice z let 1899-1988.

"Prestižních soutěží se účastnili významní architekti a jejich představy odráží velmi zajímavě architekturu a cítění doby," říká autorka výstavy Eva Skalická.

Řada návrhů byla ve své době velmi odvážných, někdy kontroverzních, jiné dnes už budí jen úsměvy.

"Celkem bylo v osmi soutěžích podáno 537 návrhů, z nich jsou vystaveny zhruba dvě stovky," říká Jiří T. Kotalík, člen expertní komise, která by měla připravit další, už devátou soutěž na dostavbu radnice a na úpravy celého náměstí.

Salon odmítnutých
Výstavu najdete ve čtvrtém patře Staroměstské radnice, v Sále architektů. Sami architekti sál někdy označují žertem za "salon odmítnutých", protože se zde v minulosti už tradičně vystavovaly odmítnuté návrhy.

"Příprava trvala čtyři měsíce, ale obrázky i dokumenty jsme sbírali už dlouho dopředu," vysvětluje Eva Skalická.

Občas připomínalo pátrání po plánech, modelech a dokumentech v archivech téměř detektivku. Část dokumentů totiž zaplavila velká voda v roce 2002 v pražské Invalidovně. Některé z nich byly nenávratně zničeny, jiné stále ještě čekají v mrazírnách na rozmrazení.

Stovky let historie náměstí
Výstava se netýká jen radnice - připomíná i historické události nebo objekty, které na náměstí byly a zmizely. Samotnou expozici rozdělili její tvůrci do pěti kapitol, o soutěžích na radnici pojednává jedna z nich.

Další představují na historických vyobrazeních, mapách, plánech a modelech vývoj náměstí, historii Mariánského sloupu a Krocínovy kašny. Tyto památky v minulosti na náměstí stávaly a nyní se uvažuje o jejich návratu.

Fotografie, rytiny a obrazy představují také historii života na náměstí. Ukazují poutě, trhy, ale i tragické události. Náměstí a radnice byly svědkem popravy 27 českých pánů, posledních bojů pražského povstání, kdy tudy odcházel wehrmacht. Na náměstí však stály i tanky ruských okupantů v roce 1968.

"Náměstí zažilo i řadu slibů, soudů, slavností i oslav svateb nebo voleb králů," popisuje Skalická další události, které se během stovek let jeho existence konaly na náměstí a které výstava připomíná.

Dlouhá cesta k dostavbě
Výstava je podle primátora Pavla Béma začátkem procesu, který zakončí soutěž na novou úpravu náměstí a dostavbu radnice.

"Odborníci a veřejnost teď mají tři měsíce, aby si výstavu prohlédli. Následovat bude odborná konference," popisuje další postup Bém. Konference o historii a budoucnosti náměstí a radnice se bude konat na podzim.

Pak by měla podle primátora následovat diskuse mezi odborníky i veřejností o budoucnosti náměstí. "Po ní vypracuje komise složená z odborníků podmínky pro novou soutěž na dostavbu radnice. Uvidíme, jestli bude na konci této cesty 9. soutěž na dostavbu radnice, či rovnou dostavba. To teď nedokážu přesně říct a hlavně celý proces nelze uspěchat," dodává Bém.

Na náměstí se objeví i archeologové
Během příprav však nebudou odborníci po minulosti náměstí pátrat jen v archivech. Zbytky zbořené radnice se dnes skrývají pod zemí v parčíku vedle budovy.

"Je potřeba zjistit, co zbylo po staré radnici," říká Zdeněk Dragoun, vedoucí archeologického oddělení Národního památkového ústavu v Praze a další člen pracovní skupiny pro revitalizaci náměstí. Archeologové by měli prozkoumat rozsah sklepů, které zbyly po demolici trosek vyhořelého křídla radnice.

Výstavu doprovodí i katalog
K výstavě vychází i téměř třísetstránkový podrobný katalog v českém a anglickém jazyce s více než pěti sty obrázky a řadou doprovodných textů.

Výstava začala včera a prohlédnout si ji můžete do 13. července v Sále architektů na Staroměstské radnici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video