V Plzni byla na radnici vyvěšena běloruská vlajka. (15. srpna 2020)

V Plzni byla na radnici vyvěšena běloruská vlajka. (15. srpna 2020) | foto: MAFRA

V českých městech se demonstrovalo proti policejním zásahům v Bělorusku

  • 218
U pražského Klementina se v sobotu odpoledne sešly více než čtyři stovky lidí. Demonstrovali tak proti aktuální situaci v Bělorusku, kterou vyvolaly prezidentské volby. Účastníci došli až k ministerstvu zahraničních věcí. Jako znak solidarity s tamními protestujícími vyvěsila běloruskou vlajku plzeňská radnice.

Účastníci sobotní demonstrace proti zásahům policejních složek v Bělorusku se sešli u pražského Klementina a následně se vydali na pochod Prahou. Ten vedl přes Karlův most, Nerudovu ulici na Hradčanské a Loretánské náměstí až k budově ministerstva zahraničních věcí. 

Lidé měli transparenty s českými, anglickými i ruskými nápisy, například „Lukašenko není náš prezident“ nebo „Zastavte násilí“. Při pochodu bubnovali, pískali a volali například „Svobodu!“ Mnoho lidí neslo historické vlajky Běloruska. U Klementina byli i jednotlivci, kteří naopak Lukašenkovi transparentem vyjadřovali podporu. 

„Navzdory bití, zatýkání, všem hrozbám pokračují Bělorusové ve statečném boji za svobodu. Na protestech mě zaujaly dva silné momenty - mezigenerační solidarita a role žen. Na obrázcích z Běloruska vidíme, že protestů se účastní všichni - dívky a mladíci stojí v jedné řadě s matkami a otci, babičkami a dědečky. Je to velmi silné a správné. Svoboda je totiž jen jedna pro všechny lidi bez rozdílu věku,“ řekl Robert Veverka, zastupitel Prahy 2 a kandidát do Senátu za Piráty na Praze 1.

Na závěr protestu v Praze bylo přečteno vyjádření Cichanouské, jež vyzvala k vytvoření koordinační rady pro předání moci, do které by se podle ní měli zapojit pracovní kolektivy, politické strany, odbory a další organizace občanské společnosti.

V Plzni zavlála běloruská vlajka

Leželi jsme v krvi a výkalech. Běloruské věznice se změnily v mučírny

Vedení plzeňské radnice se rozhodlo podpořit demonstranty v Bělorusku, když v sobotu ve 12 hodin vyvěsilo na budově sídla běloruskou vlajku. Na místě byla i skupinka několika běloruských studentů, kteří studují na Západočeské univerzitě v Plzni. Iniciátorem byl učitel plzeňské univerzity Roman Černík ze Strany zelených.

„Rozhodli jsme se vyvěsit běloruskou vlajku z let 1991 až 1994, to znamená tu, k níž se hlásí současné protilukašenkovské protesty. Chceme tím vyjádřit naši solidaritu s těmi, kteří protestují proti totalitnímu režimu Alexandra Lukašenka,“ sdělil primátor Plzně Martin Baxa. 

Mezi účastníky akce byla i studentka Darja původem z Běloruska, která se slzami v očích děkovala za podporu. Studentka dále upozornila na to, že policejní složky v Bělorusku chytají i nevinné lidi, kteří jdou z nákupu nebo metra. I tito lidé jsou policií následně odvlečeni do vězení.

Mlátí naše děti. Tisíce demonstrantů dál volají po Lukašenkově rezignaci

 „Motivací je vzbudit strach,“ uvedla Darja. Díky známým z domova má informace i o brutálním mlácení uvězněných. „Vím i o tom, že do místnosti pro čtyři lidi nahnali třeba čtyřicet lidí, dva dny jim nedali jídlo ani pití a když se dožadovali vody, oznámili uvězněným, že jestli chtějí pít, tak jedině vlastní moč,“ popsala studentka Fakulty aplikovaných věd, která chce po ukončení studií v České republice zůstat.

Studentka Darja dodala, že represivní složky dostávají za mlácení lidí ve vězení až stovky dolarů za den.

Protestovat se bude i v neděli

V Česku se v neděli uskuteční další dva protesty k vyjádření solidarity s demonstranty v běloruských městech, a to od 18:00 na pražském Staroměstském náměstí a na Dominikánském náměstí v Brně.

V hlavním městě vystoupí například senátoři Václav Láska (SEN 21), Pavel Fischer (nezávislý) a Václav Hampl (KDU-ČSL), europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09) a Mikuláš Peksa (Piráti) nebo poslanci Miroslava Němcová (ODS) a Jan Lipavský (Piráti). V Brně se také očekává vystoupení zástupců Evropského parlamentu či Poslanecké sněmovny.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video