Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde zdražují jízdné ve veřejné dopravě. Zde jsou nové ceny jízdenek a kuponů

Vysoká inflace, drahé energie a další náklady letos přinášejí už druhou vlnu zdražování hromadné dopravy. Tento měsíc to pocítili cestující v Pardubicích či Jihomoravském kraji, v dubnu se přidá Mladá Boleslav i Středočeský kraj. A další dvě města, Ostrava a Brno, zpřísní pokutování cestujících bez jízdenky.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Podle údajů Sdružení dopravních podniků ČR řešila většina měst otázku ceny jízdného již koncem loňského roku a například Plzeň, Tábor, Ústí nad Labem, Chomutov a Jirkov, Karlovy Vary, ale třeba i celý Ústecký kraj zvýšily jízdné od ledna. Některá města či kraje se stále snaží držet staré ceny, ale postupně jich ubývá.

Začátkem března zdražil jízdné Jihomoravský kraj – po jedenácti letech. Například cenu oblíbené univerzální jízdenky zvýšil ze 156 na 180 korun, tedy o 16 procent. Vzrostly i ceny dlouhodobého jízdného, ale některá města chtějí svým obyvatelům zvýšené cestovní náklady kompenzovat. Začátkem tohoto měsíce podražily papírové i elektronické jízdenky včetně časových kuponů s výjimkou celoročních i v Pardubicích.

Citelně podraží také jednorázové jízdné v Mladé Boleslavi a změny začnou platit i v systému Pražské integrované dopravy, ale jen pro trasy ve Středočeském kraji mimo hlavní město. Dnes tam lze koupit nejlevnější meziměstskou jízdenku na dvě pásma s platností čtvrt hodiny za 14 korun a půlhodinovou za 22 korun, ale od 1. dubna bude nejlevnější příměstské jízdné pro dospělého stát 20 a další v řadě 30 korun.

„Jelikož se změní časy platnosti, na některé trasy, kde dříve stačila levnější jízdenka, si budou lidé muset koupit jízdenku dražší. A tam, kde stačila jedna jízdenka i na zpáteční cestu, si budou muset koupit druhou,“ nastínil mluvčí Regionálního organizátora pražské integrované dopravy Filip Drápal.
Středočeský kraj rozhodl i o navýšení předplatného. Cena ročního kuponu pro jedno pásmo se z 3 563 korun zvedne na 3 740, tedy o téměř dvě stě korun. Roční kupon na šest pásem podraží o více než osm set na 16 835 korun.

Aktuální ceny jízdného městské hromadné dopravy v českých městech. (30.3. 2023)

Názory na to, zda, o kolik a které jízdné navýšit, se různí. Třeba pardubičtí radní prosadili mírné zvýšení. Cena základní papírové jízdenky se zvedla o tři koruny, základní jízdné v první zóně jen o dvě koruny a o stejnou částku i noční jízdné. Senioři mají jízdné nadále zdarma.

Opozice chtěla zdražit víc. „Podle mě jste MHD vlastně zlevnili. Pokud klesá hodnota peněz a máme vysokou inflaci, pokud rostou náklady i mzdy a my necháváme ceny na staré úrovní, tak se jízdné relativně zlevňuje, což vytváří tlak na městský rozpočet. Proto jsem jako člen představenstva dopravního podniku navrhoval plošné zdražení o 17 procent,“ řekl pardubický opoziční zastupitel Martin Slezák.

Blíží se změna jízdného v kraji, přinášíme odpovědi na nejčastější dotazy

V sobotu podraží i jednorázové jízdenky v autobusech městské hromadné dopravy v Mladé Boleslavi, a to o třetinu. Místo 14 korun při platbě čipovou kartou zaplatí lidé 21 korun a cena základní jízdenky při platbě hotovostí nebo bankovní kartou vzroste ze 16 na 24 korun.

Nezmění se však cena celoroční jízdenky, která stojí tisíc korun. Město také zachová bezplatnou dopravu pro mladistvé, seniory, osoby na mateřské a rodičovské dovolené i další skupiny obyvatel.

V Jihomoravském kraji, kde se tento měsíc zdražení jízdného dotklo řady lidí, se některá města snaží zvýšení cen lidem kompenzovat.

Dlužníci příspěvek nedostanou

Občané s trvalým pobytem v Modřicích u Brna budou moci žádat městský úřad o slevový kupon ve výši tisíc korun na nákup čtvrtletních či ročních předplatních jízdenek Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Příspěvek ale získají pouze lidé, kteří městu nic nedluží.

Od dubna bude na cestovné přispívat i Znojmo, ale jen dětem ve věku od šesti do 10 let, kterým se zvedly ceny předplatních jízdenek pro městskou autobusovou dopravu. Podle místostarostky Petry Svedíkové Vávrové město nemělo možnost ovlivnit ceny navržené krajem, proto se radní rozhodli ulevit alespoň rodičům stovek dětí. Rodiny mohou žádat o speciální slevový kód pro nákup předplatného.

V Budějovicích jezdí v MHD načerno tisíce lidí, jejich počet se stále zvyšuje

A třeba Brno zachovalo původní cenu univerzální jízdenky na osm cest 156 korun. Tu je ale nyní možné využít jen pro cesty na území města.

Ostrava změnila tarify už v polovině prosince a další úpravy teď nechystá, ale od 1. dubna si sáhnou hlouběji do kapsy lidé, které revizoři přistihnou bez platné jízdenky.

Tvrdší pokuty v Ostravě i Brně

„Dosud při zaplacení pokuty revizorovi na místě nebo do sedmi dnů hradí cestující tisíc korun plus cenu jízdenky. Pokud těchto možností nevyužije, je tarifní přirážka 1 500 korun. Nově bude možné uhradit sníženou tisícikorunovou přirážku jen při okamžité platbě ve vozidle kartou nebo hotově, pak už vzroste na 1 500 korun,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová. Podotkla, že zpřísněním postihu chce dopravní podnik dát najevo, že si váží platících cestujících a snaží se, aby se cítili ve vozech bezpečně.

V Brně začne podobná změna platit za měsíc. Zatím tam lidé přistižení bez jízdenky platí na místě nebo do pěti dnů 800 korun plus jízdné a poté 1 500 plus jízdné. Od 1. května budou na místě platit tisíc korun a cenu jízdenky a pak už 1 500 korun plus jízdné. „Důvodem zdražení pokut je prevence a zjednodušení administrativy. Jízdné v městské hromadné dopravě se nezvedalo přes deset let a nákup jízdenky je dnes velmi jednoduchý,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová.

Načerno jezdí v Ostravě každý desátý cestující, ukázala kontrola

Většina českých měst stále ponechává v platnosti možnost zaplatit sníženou tarifní přirážku i několik dnů poté, co je revizor chytí bez jízdenky. Třeba v Hradci Králové na to mají tři dny. V Olomouci nebo Českých Budějovicích až 15 dnů.

Další města umožňují po přechodnou dobu zaplatit sníženou tarifní přirážku s mírným navýšením. Například v Jihlavě zaplatí cestující na místě 700 korun, do 15 dnů 800 korun a pak již 1 500 plus jízdné.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...