Smog v Ostravě. Ilustrační snímek

Smog v Ostravě. Ilustrační snímek | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Velká města chtějí zatočit s čoudícími auty, nepustí je do ulic

  • 1100
Praha, Ostrava, Karlovy Vary a Plzeň už podle průzkumu MF DNES připravují plán, jak konkrétně využijí možnost zřídit v nich nízkoemisní zóny. Do těch budou moci pod hrozbou pokuty vjet pouze auta s nízkými emisemi.

Například v Ostravě by zóny podle studie vznikly v centru a ve čtvrti Poruba. "Budeme dělat všechno pro to, aby zóny mohly být zavedené co nejdřív," říká náměstek primátora Aleš Boháč.

Jak využijí nízkoemisní zóny další města?Čtěte v pondělí 4. června

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Kromě Ostravy, která se špatným vzduchem bojuje dlouhodobě, už podobné reálné návrhy chystají v Praze, Plzni a Karlových Varech. Další města zavedení zón zvažují.

V Praze už do centra a některých míst na periferiích už teď nesmějí vjíždět nákladní automobily těžší než šest tun.

Nejpozději na podzim bude o tom, jak by nízkoemisní zóna mohla vypadat, jasno také v Plzni a Karlových Varech. "Cílem je omezit emise alespoň v lázeňské části města," říká mluvčí tamějšího magistrátu Jan Kopál.

Vláda ještě musí schválit přesná pravidla, kterými se nízkoemisní zóny budou řídit, první by mohly vzniknout ve druhé polovině příštího roku. Jako první zavedení zóny už avizovalo lázeňské město Klimkovice u Ostravy.

Ministerstvo životního prostředí, které novinku připravuje, se inspirovalo v Německu, kde zóny snižují ve vzduchu zejména emise prachu. Vjezd do center desítek tamějších měst opravňuje barevná známka, kterou si řidiči vylepí na čelní sklo: nejvyšší emise značí červená barva, následuje žlutá a nejekologičtější zelená. V Česku by to mělo fungovat stejně: města budou mít možnost stanovit, jaká barva je pro ně minimální limit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video