Opravy na Karlově mostě pokračují i přes výtky inspekce.

Opravy na Karlově mostě pokračují i přes výtky inspekce. | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Praha odmítá samu sebe pokutovat za opravu Karlova mostu

  • 12
Špatně provedená oprava Karlova mostu může přijít vlastníka pěkně draho. Poté, co ho zkritizovala ministerská inspekce, Praze hrozí až čtyřmilionová pokuta. Tu by město mělo dát paradoxně samo sobě. Zatím má čas na "na rozmyšlenou", plyne mu totiž ze zákona třicetidenní lhůta.

O tom, že si vlastník mostu pokutu zaslouží, rozhodla inspekce ministerstva kultury. Podle ní magistrát porušil zákon státní památkové péče, když nedodal potřebnou dokumentaci k opravě. Inspekce navíc uvedla, že práce na mostě neprobíhají profesionálně, jak by si taková památka zasloužila.

Právě v těchto dnech plyne třicetidenní lhůta, během níž by orgán památkové péče, tedy magistrát, měl viníka potrestat.

O tom, že by město dalo pokutu samo sobě, však neuvažuje. "To určitě ne," řekl iDNES.cz mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Praha trvá na tom, že opravy Karlova mostu probíhají v pořádku, doplnil. "Teď nic řešit nebudeme, až po svátcích a Novém roce."

Viníka tak nakonec bude zřejmě muset potrestat samo ministerstvo kultury. "Bude se to řešit na úrovni ministerstva," naznačil sám Wolf. "Ministerstvo je naštvané a chce jednat," potvrdil iDNES.cz mluvčí resortu kultury Jan Cieslar.

Opravy na mostě totiž pokračují dál, a to i přesto, že podle inspekce dochází k dalším pochybením. Dělníci například řezali na původních kamenech z mostu trubky. Nezakryli sochu Kalvárie, i když se v těsné blízkosti pracovalo, a mohla být poškozena. Tuto chybu už vlastník napravil.

PROHLÉDNĚTE SI FOTKY MOSTU PŘED A PO OPRAVĚ

Snímky památkové inspekce, které dokumentují stav před rekonstrukcí a po ní, najdete zde

Sama inspekce teď oficiálně nic dalšího nepodniká. "Žádná další fáze kontroly neprobíhá. Úplně jsme ale most ze zřetele nepustili," konstatoval ředitel památkové inspekce ministerstva kultury Jiří Varhaník.

Přitom připomněl návrh ministerstva ustavit komisi, ve které by byli zastoupeni všichni, kteří se oprav Karlova mostu účastní. "Ze strany potrefených ale nebyl zájem," podotkl Varhaník.

Naznačil, že po Novém roce se inspektoři zaměří na Národní památkový ústav, podle kterého opravy Karlova mostu probíhají tak, jak mají. "Pravomoc k tomu máme, nechci ale předjímat události. Uvidíme," řekl iDNES.cz šéf inspektorů.

Památková inspekce například vytýkala řemeslníkům, že na opracované kameny dávají kamenické značky. Později se ukázalo, že to posvětil jeden z památkářů, Ondřej Šefců. Ten se omluvil a zajistil, aby kameníci už kameny dál "nepodepisovali".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video