náhledy
Restaurace, bary a kluby jsou v rámci vládních opatření proti pandemii zavřené od 14. října. Občerstvení mohou mezi 5:00 a 21:00 prodávat přes výdejní okénka, jako má například restaurace El Centro na Maltézském náměstí v centru Prahy.
Autor: Michal Růžička, MAFRA
Prodej přes výdejní okénka však nemůže zachránit stravovací zařízení, která kvůli nucenému uzavření čelí vysokým ztrátám, míní prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Na snímku okénko francouzské restaurace Cafe de Paris na Malé Straně v Praze.
Autor: Michal Růžička, MAFRA
Prodej, ke kterému se uchýlila například i pizzerie na Kampě, vytváří podel Stárka tržbu mezi deseti a 15 procenty, podniky při této formě přípravy jídel mají ale vyšší náklady.
Autor: Michal Růžička, MAFRA
Je nutno počítat s financemi na obaly na jídlo, vyšší náklady jsou i na hygienu. Prodejem z výdejních okének tak většina podniků nezvládá pokrýt ani náklady, říká Stárek. Na snímku okénko bistra na Kampě.
Autor: Michal Růžička, MAFRA
Řetězce rychlého občerstvení mají i v době koronavirové epidemie hodně zákazníků u výdejních okének, jako například KFC na pražském Andělu.
Autor: Michal Růžička, MAFRA
Fronta se na Andělu vytvořila i před blízkým okénkem McDonald's, lidé se drželi v rozestupech.
Autor: Michal Růžička, MAFRA
V souvislosti se současnou situací se dá předpokládat další růst služby jídla s sebou, jeho využití ale nemůže přesáhnout chuť lidí chodit do restaurací, shodli se zástupci asociací podnikatelů v gastronomii. Na snímku výdejové okénko restaurace Obecní dům v centru Prahy.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Přestože i po uvolnění patrně vzniknou nová bezpečnostní opatření, kterým se budou muset hosté i provozovatelé podniků přizpůsobit, lidé se do restauračních zařízení jistě vrátí. Věří v to nejen v restauraci pražského Grand hotelu Bohemia.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Podniky se nyní upínají k možnému přechodu do třetího stupně protiepidemického systému PES, v němž by už s omezeními mohly otevřít. Na snímku výdejní místo restaurace Café Imperial v centru Prahy.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Výdejové okénko restaurace Obecní dům v centru Prahy.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného by třetí stupeň PES mohl nastat začátkem prosince, pouze na výdejní okénko by tak už nemusela spoléhat třeba i pražská restaurace Vinohradský parlament.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Do restaurací chodí podle Stárka 49 procent lidí proto, aby se setkali s přáteli. Přestože podle něj poroste prodej jídla s sebou, nikdy nemůže přesáhnout přímou návštěvu a posezení v gastronomických podnicích. I za současného stavu lidé navštěvují restauraci Rybistro na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Zařízení se kvůli výpadku příjmů uchylují i k mnoha modifikacím prodeje. Restaurace Dno pytle na pražských Vinohradech přes okénko mimo jiné čepuje pivo do lahví.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Restaurace Žlutá pumpa na pražských Vinohradech zase nabízí v odpoledních hodinách desetiprocentní slevu či punč zdarma ke každému objednanému jídlu.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Při přechodu do třetího stupně bude moci být restaurace naplněna na polovinu své kapacity, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. I tak by tento stav jistě potěšil restauraci Happy Bean na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Zákaz provozu by dál platil v noci mezi 22. a 6. hodinou, to platí i ve druhém stupni. V něm je však stanoveno maximum šest lidí u stolu. Na snímku výdejové okénko pizzerie v Anglické ulici v Praze.
Autor: Michal Šula, MAFRA
V nejlehčím, zeleném stupni budou moci být restaurace otevřené do půlnoci. Obsluhovat budou moci jen usazené hosty. Jejich počet u stolu není v této úrovni omezen. Na snímku jídelna na Vinohradské třídě v Praze.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Výdejní okénko restaurace McDonald's na I. P. Pavlova v Praze
Autor: Michal Šula, MAFRA
Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle podnikatelských svazů třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků. Na snímku okénko pražské restaurace Jídelna.
Autor: Michal Šula, MAFRA
"Některé věci se změní. Bude mnohem klíčovější mít vztah se svými zákazníky, aby se vraceli," říká k obnově provozu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Na snímku výdejové okénko pražské restaurace Vinohradský parlament.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Než se situace zlepší, musí na výdejní okénko spoléhat i kavárna Republicafé na pražském Žižkově.
Autor: Michal Šula, MAFRA
Výdejové okénko bistra v Anglické ulici v Praze.
Autor: Michal Šula, MAFRA