Rodina prvních českých paterčat

Rodina prvních českých paterčat | foto: archiviDNES.cz

Matka paterčat dostala 600 000 z ukončené sbírky, peníze jí poslala Praha

Pražský magistrát minulý týden vyplatil matce paterčat Alexandře Kiňové zhruba 616 000 korun ze sbírky na pomoc pro její rodinu. Žena se o peníze soudila s iniciátorem sbírky Klubem dvojčat a vícerčat, který výtěžek převedl na město.

Rada hlavního města loni v červnu schválila, že peníze Kiňové poskytne jako dar. Jinak to legislativa neumožňovala. Právnička matky Klára Samková měla ke smlouvě připomínky.

„Darovací smlouva byla na základě požadavků právní zástupkyně paní Kiňové upravena tak, aby vyhovovala po všech stránkách. Proto bylo původní usnesení včetně darovací smlouvy letos v únoru revokováno,“ sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Sbírka probíhala od roku 2013 do 17. dubna 2015, kdy ji klub na žádost advokátky Samkové ukončil. Kiňová měla s organizací předtím neshody a ukončila a s ní spolupráci. Klub proto peníze, z nichž platil dříve pro Kiňovou třeba asistentky, převedl na magistrát, který sbírku povolil. Soud žalobu Kiňové na klub na konci letošního ledna zamítl, protože už peníze nespravoval a byly na účtu magistrátu (více čtěte zde).

Paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel přišla na svět 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze. Šance na vznik pětičetného těhotenství spontánní cestou je jedna ku 48 milionům. Na celém světě žije zhruba 800 paterčat, spontánně z nich bylo počato zhruba 130.

Advokátka rodiny promluvila na kameru u soudu:

31. ledna 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video