Socha Vladimira Putina na zlaté záchodové míse.

Socha Vladimira Putina na zlaté záchodové míse. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Před Hradem vítala lídry summitu Putinova karikatura trůnící na zlatém záchodě

  • 305
Před hlavní branou Pražského hradu, kam se v pátek v druhý den summitu sjížděli evropští lídři, se krátce po osmé hodině ráno objevila socha nahého ruského prezidenta Vladimira Putina. Karikatura vládce trůnila na zlaté záchodové míse. V pravé ruce má záchodovou štětku, v levé drží pračku potřísněnou červenou a modrou barvou. Sochu sem umístili demonstranti hnutí Pulse of Europe, ty při svém příjezdu podpořil i litevský prezident Gitanas Nauséda.

Páteční demonstraci u pomníku Tomáše Garrigue Masaryka na Hradčanském náměstí svolalo hnutí Pulse of Europe ve spolupráci se skupinou Kaputin – Demokraté, zastavme Putina. Za hlavního nepřítele považují aktivisté skupiny Kaputin právě ruského prezidenta. Na místě jsou také příznivci celoevropského politického hnutí Volt, které usiluje o eurofederalismus a politiku přesahující hranice států.

Všichni účastníci demonstrace chtěli dle svých slov ukázat, že Češi stále podporují Ukrajinu. „Ne všichni chodíme na proruské akce na Václavák,“ napsali v události na svém Facebooku. „Už je na čase, abychom se my Evropané a demokraté opět ozvali, nemyslíte?“ stálo v příspěvku aktivistů, kteří podporují kroky Evropy i EU.

Pod maketou Putina, kterou aktivisté před Hrad umístili, sedí postava symbolizující běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka se zakrvácenou hokejkou v ruce. Třímá na černém pytli, ve kterém je maketa mrtvého těla a nad ním je nápis „nazí vrazi“.

Litevský prezident Gitanas Nauséda přišel před vstupem do areálů Hradu k demonstrantům a chvíli s nimi mluvil, následně si od nich vysloužil potlesk. „Řekl jsem jim, že Ukrajina má naši plnou podporu, tito mladí lidé mají naši podporu,“ sdělil poté Nauséda novinářům. Ukrajina podle něj podporu plně potřebuje, zejména po posledních krocích, jako byla tzv. referenda následovaná ruskou anexí ukrajinských území. „Nepotřebuje naši pomoc zítra, ale právě teď. A my ji poskytneme,“ dodal.

Maďarský premiér Viktor Orbán si naopak od demonstrantů vysloužil pískání a pokřik „silná EU“. Při příjezdu každého státníka pak skandovali aktivisté před Pražským hradem „No veto strong EU“. V létě se totiž obnovila debata o přechodu na většinové hlasování. Když chce Evropská unie v podstatných věcech rozhodnout, souhlas musí vyslovit všech sedmadvacet zemí.

V EU jde znovu na přetřes konec práva veta. Že nyní projde, se ale nečeká

Dorazila i skupinka podporovatelů a člen hnutí Volt z Německa. Jeden z členů hnutí Friedrich Jeschke řekl, že jejich cílem je dostat do politiky více lidí, kteří budou prosazovat celoevropská řešení. Sám je sice z Německa, ale nesouhlasí s evropskou politikou Německa.

V jednu chvíli přerušili demonstranti svým skandováním i premiéra Petra Fialu, který médiím poskytoval rozhovor. Při hlasitém skandování aktivistů se Fiala na chvíli odmlčel. „Ještě jsem nestačil zaznamenat tu demonstraci,“ odvětil poté.

Kolem demonstrantů prošel i francouzský prezident Emmanuel Macron. Spolu s německým kancléřem Olafem Scholzem a nizozemským předsedou vlády Markem Ruttem došli na Hrad pěšky.

Putinův krvavý plyn, křičela maketa plynovodu na Vltavě před summitem EU

Papalášství a marnivost

Podobizna zesměšňující Vladimira Putina, kterou demonstranti před Pražským hradem instalovali, se na veřejnosti objevila již dříve. V dubnu 2021 se se stejnou sochou, kdy ale karikatura místo pračky držela v ruce zlatý toaletní papír, shromáždila skupina u ruské ambasády v Praze.

„Naší instalací nahého Putina na zlatém záchodě chceme vyjádřit podporu běžným lidem v Rusku i v zahraničí a solidaritu s oběťmi Putinova režimu. Současný režim v Rusku okrádá ruské občany, projevy nesouhlasu tvrdě trestá, kritiky vězní, mučí nebo rovnou zabíjí,“ uvedla tehdy pro Deník skupina Kaputin.

Západ se chová přesně tak, jak si Putin přeje, říká aktivista Van Gemund

Zlatá záchodová štětka i toaletní papír mají symbolizovat papalášství a marnivost ruských oligarchů a vysoce postavených státníků. Otakar van Gemund, který stojí v čele skupiny Kaputin, se proti Putinovi vymezuje již dlouho. V současné době se uvažuje i o vydražení této sochy. Celý výtěžek by měl jít na pomoc Ukrajině.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video