Fotografie nezachycuje plánovaný vzhled obřího obchodního centra, jen ukazuje jeho rozsah.

Fotografie nezachycuje plánovaný vzhled obřího obchodního centra, jen ukazuje jeho rozsah. | foto: Archiv MČ Praha 8

Praha 8 chce na poslední chvíli utratit miliardu za hypermarket

  • 206
Stát sice šetří, kde může, ale odcházející zastupitelstvo na Praze 8 hodlá utrácet. Příští středu chtějí zastupitelé schválit stavbu obchodního centra a nové radnice za 1,2 miliardy korun. Obří projekt prosazují občanští demokraté.

Centrum bude zahrnovat budovu radnice, hypermarket, menší obchody a údajně i sportoviště. Nebude chybět konferenční sál pro sto lidí a podzemní parkoviště pro 450 aut.

Proti stavbě protestuje opozice. "Z toho všeho jedině snad radnici opravdu potřebujeme, dnes je úřad rozstrkaný po mnoha budovách," říká opoziční zastupitel Roman Petrus (ČSSD).

Je to tak i u vás?

Chce zastupitelstvo ve vašem městě na poslední chvíli schválit nákladnou a kontroverzní investici? Pokud ano, pište na jakub.pokorny@mfdnes.cz

Vítězný návrh vypadá jako obrovská oranžovo-červená hala s vysunutou rohovou věží. "Nechceme postavit jen krabici, centrum bude městotvorné," chválí projekt starosta Prahy 8 Josef Nosek z ODS, která pražskému obvodu vládne s nadpoloviční většinou v zastupitelstvu. Občanští demokraté tak mohou projekt prosadit sami bez jiných stran, pokud budou hlasovat jednotně.

Když ovšem MF DNES žádala úřad o nákres, jak má radnice spojená s nákupním centrem vypadat, odpověděla mluvčí úřadu, že ho "ještě nemá, protože stavba není schválená".

Jak hájí stavbu obecního hypermarketu starosta městské části na Praze 8? Rozhovor čtěte v sobotním vydání MF DNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video