Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Pozemkový fond čeká zánik, jeho úředníci se však proškolují o obezitě

  • 31
Radim Zika, šéf Pozemkového fondu a místopředseda ODS v Libereckém kraji, připravil pro zaměstnance za desetitisíce korun školení o tom, jak vyzrát na obezitu. Najal si na to svého kamaráda Víta Chaloupku. Fond by se přitom měl připravovat na svůj zánik v příštím roce.

Nač potřebují úředníci přednášku o životním stylu, navíc v době, kdy mají fond chystat na sloučení s jinými úřady, Zika nesdělil. Nezvedal mobilní telefon. Na otázky tak reagoval pouze mluvčí Pozemkového fondu Ivo Vysoudil.

Práce pro známé

Radim Zika se stal šéfem Pozemkového fondu v roce 2010. Krátce po svém jmenování si jako svého poradce zvolil bývalého šéfa liberecké pobočky Pozemkového fondu Michala Frydrycha. Ten přitom musel z fondu odejít kvůli prodeji pozemků vlastnímu otci. (čtěte zde)

Zika při obsazování postů nezapomněl ani na přítele z dětství Petra Židka. Tomu našel místo poradce u náměstka pro ekonomiku a pohledávky. Měsíčně si za to Židek fakturuje 60 tisíc korun.

Stranou nezůstal ani bývalý primátor Liberce Jiří Kittner. Do konce roku 2012 se má podílet na přípravě podkladů v souvislosti s chystaným zánikem úřadu v příštím roce. (více zde)

"Školení pod názvem Metody řešení pracovní zátěže a stresu, které proběhlo 3. listopadu a zúčastnilo se ho 22 zaměstnanců, bylo určeno vedoucím, kteří v současné době musejí řešit obtížné situace spojené s probíhající transformací Pozemkového fondu a jsou zatíženi nadprůměrnou pracovní zátěží," sdělil mluvčí.

Své vysvětlení podal i dietolog Chaloupka, který nechápal, proč by měla být celá akce zbytečná. "Je rozhodně nestoudné tvrdit, že jde o plýtvání státními penězi, když si někdo zaplatí přednášku o zdravém životním stylu, či o dětské obezitě. Takové školení potřebují všichni na planetě. Myslíte si snad, že na Pozemkovém fondu nejsou lidé obézní?" prohlásil Chaloupka.

Za dvouhodinový seminář si naúčtoval třicet tisíc korun, což je podle něj běžná sazba. Navíc prý ještě nad rámec honoráře a ze svého zaplatil pronájem sálu ve fitness centru BBC za devět tisíc korun.

"Provedl jsem je fitcentrem, což je velmi zajímalo. Vůbec si nemyslím, že by taková přednáška byla zbytečná," podivoval se dietolog.

Radim Zika

To, že jsou se Zikou přátelé, nijak nepopírá. Důvod, proč se obrátil zrovna na něj, také není nijak tajný. Seznámili se, když u něj začal šéf Pozemkového fondu cvičit a nechal si od něj sestavit zdravý jídelníček. Chaloupka se navíc netají tím, že mu Zika výrazně pomohl při přípravě projektu westernového městečka, které bývalý kulturista a propagátor zdravé výživy staví u Kristýny v Hrádku nad Nisou (o městečku čtěte zde).

Další školení za miliony

I když třicet tisíc, které z rozpočtu fondu na přednášku o zdravém životním stylu šlo, není zas tak závratná částka, rozhodně nebude poslední. Úřad si totiž naplánoval do konce roku školení a semináře za téměř osm a půl milionů korun. A skoro třicet milionů mají padnout také za služby externích poradců.

Právě takové výdaje ministerstvo zemědělství ostře kritizuje, což vyplývá z jeho zprávy o transformaci Pozemkového fondu. Ta počítá s tím, že by se měl fond v roce 2012 sloučit s pozemkovým úřady a stát se součástí ministerstva zemědělství. Dokument je v současnosti v připomínkovém řízení na vládě.

"I kdybychom chtěli ředitele fondu odvolat, není to v naší pravomoci, ale na vládě. Dokud ale bude zpráva o transformaci v připomínkovém řízení, tak téma Pozemkového fondu není na pořadu dne," upozornil mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video