Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tisícovka hasičů lokalizovala požár a kontroluje České Švýcarsko

Sledujeme online   6:19aktualizováno  20:16
Hasiči v Českém Švýcarsku dostali po více než týdenním zápolení požár v tamějších lesích pod kontrolu. V pondělí po osmé večer jejich šéf Vladimír Vlček oznámil, že se ho podařilo lokalizovat. S požárem bojuje přes tisíc hasičů s pomocí 200 cisteren a lezců. Na místě pomáhá i letecká technika, v akci jsou české i německé vrtulníky. Plamenné hoření se už neobjevuje.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Hasičům se podařilo dostat k soutěskám v Hřensku, ohniska tam likvidují pozemní i vzdušnou cestou. Ohniska požáru se daří dostat plně pod kontrolu. Plamenné hoření, jaké bylo vidět v prvních dnech, se už neobjevuje.

Celkovou plochu zásahu se povedlo zredukovat o jednu pětinu na 2 860 hektarů, spálená plocha činí 1 060 hektarů.

Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana se budou moct obyvatelé evakuovaných obcí vrátit do svých domovů hned, jakmile to bude bezpečné. Jde o lidi žijící v Mezné, Mezní Louce a Hřensku. Jedinou obcí, do které se obyvatelé mohli už vrátit, byla Vysoká Lípa. Tam evakuace skončila v neděli.

Cílem hasičů nyní bude zmenšovat plochu zásahu. Lokalizovat oblast požáru se ale doposud nepodařilo. Hasičům pomáhá také letecká technika, v akci je šest českých a dvanáct německých vrtulníků a pět letadel. „Pomoc je velmi důležitá, letadla mají velké objemy vody a jsou tady platná,“ dodal Marvan.

Hasit pomáhají speciálně vycvičení lezci

Speciálně vycvičení lezci oblečení ve výstroji slaňují k ohniskům na nebezpečných místech. Přímo uvnitř zasažené plochy je teplota vyšší než třeba u labského nábřeží v Hřensku. Pozor si musí dát na padající stromy, větve i jiskry, které mohou zapadnout za oděv. Novinářům to řekl Lukáš Popp, velitel jednoho ze čtyř úseků, na které mají hasiči celou oblast rozdělenou.

Ve svém úseku má Popp 120 hasičů, z toho je 30 až 40 lezců. „Jedna ze tří oblastí, kterou mám na starosti, je opravdu kritická. Je to kopcovitý terén, na některých místech skalní masiv. Hasiči se pohybují na laně,“ uvedl velitel. Podle něj se už neobjevují v lokalitě plameny, přesto je půda velmi horká. „Počasí nám nepomáhá. Jakmile přijde poryv větru, kouř se objeví tam, kde už jsme opakovaně byli,“ uvedl.

Lezci musí na místa, kam se nedostane cisterna. Vybaveni jsou sedacím postrojem, lanem, karabinou. Připevní na sebe hadici, dají pokyn a začnou prolévat dané místo. Poté, co je dostatečně prolito, vytáhne se hadice a hasič se svými vlastními silami nebo s pomocí kolegů dostane zpět. Hrozí nebezpečí pádů či popálení. Podle Poppa byl dosud lehce zraněn pouze jeden lezec. „Musíme hasiče pravidelně střídat, abychom zraněním předešli,“ řekl velitel.

Do hašení je v pondělí nasazena také asi dvacítka letadel. Podle Marvana je velmi důležitá pomoc švédských letadel. Do soboty s hašením požáru pomáhal polský vrtulník Black Hawk. Letoun pak musel domů na servis.

Šéf polských hasičů Andrzej Bartkowiak na twitteru uvedl, že posádka strávila ve vzduchu 39 hodin a provedla 489 shozů. Na požár tak polský vrtulník shodil přes 1,46 milionu litrů vody.

Někdy si říkám, že to snad neuhasíme, vypráví pilot o ohni v národním parku

Problémová místa jsou podle mluvčího stále v oblasti Hlubokého dolu, Bouřňáku, vrchu Větrovce, Křídelní stěny a také přímo v Hřensku.

Rozsáhlý požár přestála Pravčická brána, jeden ze symbolů Českého Švýcarska, výletní zámeček a restaurace Sokolí hnízdo z roku 1881 a na horním přístavišti Edmundovy soutěsky historická stavba z konce 19. století. Do soutěsek už mohl vstoupit jeden ze strážců parku, podle něj zůstal objekt požárem celkem nedotčen.

Lesy po požáru bude obnovovat příroda

Správa parku chce ponechat obnovu lesa po rozsáhlém požáru převážně na přírodě. Vysazovat dřeviny ve velkém nemá v plánu, uvedl mluvčí správy parku Tomáš Salov. V zasažených oblastech rostly hlavně smrky.

„Pokud jde o obnovu lesa, bude maximum ponecháno na přírodě. Teď si vybíráme, jestli to bude dělat příroda dobře a zadarmo, nebo jestli tam bude člověk pomáhat za peníze a blbě,“ řekl Salov. Přirozené zmlazení je podle správy parku nejúčinnějším a nejjednodušším způsobem náhrady za shořelé porosty. Pokud by vysadili stromky, zmlazení by je podle Salova v příštích letech začalo utlačovat a správci parku by museli stále vytvářet životní prostor pro výsadbu.

Hasičům se podařilo zmenšit celkovou plochu požáru, šest se jich ale zranilo

Správa parku chce u obnovy po největším požáru na území České republiky využít zkušenosti z roku 2006. Tehdy shořelo v okolí Jetřichovic v Českém Švýcarsku zhruba 20 hektarů a správa nechala požářiště spontánně zalesnit. Dnes podle Salova nikdo nepozná, že na místě hořelo. Spáleniště bylo už v roce 2016 zarostlé břízou, olší, borovicí, jeřábem, bukem a dubem, břízy dorostly do pětimetrové výšky, dnes mohou mít podle strážců parku kolem deseti metrů a les je velmi hustý.

Ze satelitních snímků požářiště vyplynulo, že ohni odolaly některé listnaté stromy, a to hlavně v případě, že byly ve větší skupině. Listnaté stromy nejsou tolik bohaté na různé silice a pryskyřice, které dobře hoří.

Za táborák pokuta až 100 000 Kč

Strážci přírody z Národního parku České Švýcarsko nacházejí stopy po táboření a nedopalky cigaret denně, řekl Salov. V souvislosti s rozsáhlým požárem v okolí Hřenska přitom platí na území celého Ústeckého kraje zákaz v lesích kouřit či rozdělávat oheň, do vybraných lokalit je zakázán vstup.

Za porušení zákazu hrozí pokuta ve správním řízení až 100 000 korun. Policisté odhalili cyklistu, který se pokusil do oblasti vjet.

K Pravčické bráně se chtěli o víkendu dostat tři turisti. Policie věc ukončila domluvou a předala ji stráži přírody. Ta případ postoupila k projednání ve správním řízení na děčínský magistrát. „Nebudeme už k lidem, kteří nerespektují zákaz, projevovat nějakou toleranci. Ti lidé šli požářištěm, mohli se ocitnout v nebezpečí života a zdraví,“ řekl mluvčí krajské policie Daniel Vítek.

Zraněný hasič je mimo ohrožení života

Při hašení v Českém Švýcarsku se v neděli zranilo šest hasičů, jeden z nich skončil se zraněním kolene v nemocnici. Celkem se zranilo už 50 hasičů. V sobotu se zranilo celkem osm hasičů.

Nejvážněji zraněný byl letecky přepraven na traumacentrum ústecké nemocnice. Mluvčí nemocnic Krajské zdravotní Jana Mrákotová v pondělí řekla, že muž byl už v neděli převezen na standardní pokoj a je mimo ohrožení života.

„Předpokládám, že takové masivní nasazení hasičů bude nejméně do pátku příštího týdne,“ řekl generální ředitel HZS Vladimír Vlček v neděli v ČT.

Šéf ústeckých hasičů a velitel zásahu Roman Vyskočil v pondělí ráno uvedl, že přijede dalších asi 150 hasičů s technikou. „Postupujeme z jihu na sever a východu na západ a snažíme se uhasit ta lokální ohniska,“ řekl Vyskočil po 7.hodině ranní v České televizi. V neděli bylo v akci na dvě desítky vrtulníků, podobný počet se očekává i na startu týdne. „O nasazení rozhodne vedoucí letového provozu,“ řekl Vyskočil.

Telegram

Celkově je zásah rozdělený do čtyř sektorů. Ohněm zasažená plocha činí asi 1 060 hektarů, hasiči ale zasahují na mnohem větší ploše okolo požářiště. Jde o takzvanou vnější zónu požáru. Situace je v pondělí ráno stabilizovaná, řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

Vnější zóna je prostor vymezený pro vedení zásahu, je v něm nasazena technika a omezuje se zde volný pohyb osob a dopravních prostředků. Díky zmenšení plochy se mohli domů vrátit například evakuovaní obyvatelé Vysoké Lípy.

Každý kraj poslal jeden odřad

„Fungujeme ve dne v noci, střídáme se na směny,“ píše Hasičský záchranný sbor na Twitteru. Doplňuje to záběry hradeckých kolegů, kteří za tmy procházejí terén u Divoké soutěsky.

Terén je náročný, denně nachodíme 30 tisíc kroků, říká pražský hasič v Hřensku

Do bojů se živlem se v pondělí zapojili desítky čerstvých sil. Každý kraj sem pošle další segment odřadu. Například Pardubický kraj měl v plánu poslat 10 hasičů a pět kusů techniky. Další posily dorazily z Prahy. Doplní čerpací odřad, hasicí odřad, pomoc štábu a zajištění nasazování hasicích letadel. „Za Prahu je nasazeno 15 dobrovolných a 45 profesionálních hasičů,“ uvádějí pražští hasiči. Pomoc přišla například i z jižní Moravy.

Ve sbírkách lidé vybrali už devět milionů

Platforma Donio ve spolupráci se senátorem Zbyňkem Linhartem (za STAN) a Národním parkem České Švýcarsko vyhlásila na pomoc lidem v oblasti požáru sbírku. K 1. srpnu se v ní sešlo 8,6 milionu a senátor uvedl, že chce momentálně přispět lidem, kteří zajišťují zasahujícím hasičům občerstvení. Ze sbírky bude podle Linharta pokryto i to, co nezaplatí stát.

Lidé, které postihl požár, mohou požádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci a o příspěvek na úhradu nezbytného jednorázového výdaje, například zaplacení správního poplatku při ztrátě osobních dokladů či za vydání duplikátu rodného listu. Na úřady práce se mohou obracet také starostové, při odstraňování škod je možné zajistit veřejně prospěšné práce.

Dávku mimořádné pomoci, která může být až ve výši 69 300 korun, dostali od děčínského úřadu práce zatím tři lidé. „U jedné žadatelky volala přímo příbuzná, která ji u sebe měla ubytovanou. Dvě (dávky) byly přes magistrát, ti lidé byli ubytovaní v domě s pečovatelskou službou města,“ uvedla vedoucí oddělení dávek hmotné nouze na děčínském úřadě práce Jana Komová.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Zákazy nikdy dobře nefungují. K látkám jako HHC se mají dostat už jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  14:42

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

„Je to náš Notre-Dame.“ Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  14:39

Historickou budovy burzy, která patří k nejznámějším památkám Kodaně, zachvátil rozsáhlý požár. V...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

Na koleje u Hradce někdo nastražil kameny, spěšné vlaky tam jely stovkou

16. dubna 2024  14:16

Několik kamenů dal kdosi v pondělí odpoledne na železniční koleje mezi Hradcem Králové a...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...