Hasiči Hřensko dohasí do konce týdne. Canadairy se vrací do Itálie

  • 13
Hasiči v Českém Švýcarsku se v pondělí ráno zaměřovali na několik jednotlivých ohnisek v oblasti Pravčické brány a Bouřňáku. Noc byla klidná. Na průzkum vyrazily drony s termokamerami, požár zůstává na 154 hektarech. Zasahuje pět vrtulníků. Šéf hasičů Vlček předpokládá, že hasiči do pátku požár zlikvidují a sníží počet sil na místě.

Hasiči v pondělí používají celkem pět vrtulníků, a to jeden štábní vrtulník, dva policejní, jeden armádní a do odpoledne jeden slovenský vrtulník BlackHawk.

Vrtulníky zajišťují lokalitu nad Křídelní stěnou a dále zasahují dle aktuální potřeby. Momentálně je vzdušná podpora dostačující a hasiči ji využívají k hašení nalezených dílčích ohnisek. Odpoledne je možné předpokládat nasazení Antonovů, pro které je ale potřeba samostatného koridoru.

Italská letadla Canadair se v pondělí vrátila do své domoviny. Hasičům se o víkendu dařilo likvidovat ohniska, k čemuž podle nich výrazně přispěla právě italská letadla.

Stále zasahuje okolo tisíce hasičů

Ze vzduchu a pomocí dronů hasiči nalézají dílčí ohniska, často už na požářišti na spálené půdě, takže nehrozí jejich šíření. Nejde o pásy hoření, ale o malé plochy o centimetrech nebo metrech čtverečních.

Hasiči aktuálně zasahují nad Hřenskem, na sever od Pravčické brány, u vrcholu Bouřňák, Větrovec, a u Křídelní stěny. Soutěsky jsou z větší části bez ohnisek, kontrolují je pomocí dronů, protože jde o těžko přístupný terén, který je nepřístupný pro pěší.

V národním parku stále zasahuje okolo tisíce hasičů, z toho je 450 dobrovolných, 430 profesionálních a zbytek tvoří podpůrný personál. Zhruba sedm set hasičů je z jiných krajů a tři sta z místních sborů v Ústeckém kraji. Nyní zasahují na ploše asi 154 hektarů a pokračují ve vytvoření obranné linie, která navazuje na stejnou z německé strany - linie z Mezní louky na hranici s Německem.

Hasiči na místě čistí sektory tak, že procházejí požářiště, obkopávají je a prolévají vodou. Část území v pondělí ráno předali správě národního parku, a to jižní sektor číslo čtyři o ploše asi 434 hektarů. Stále na místě zůstávají hlídky.

Šedou barvou je zvýrazněna plocha sektoru č. 4, která byla v pondělí ráno předána Správě NP České Švýcarsko. (8. srpna 2022)

Hasiči předpokládají nasazení sil a prostředků, střídání odřadů, ale postupně budou do pátku síly a prostředky redukovány. Předpokládají, že pak bude místo pod kontrolou jednotek z Ústeckého kraje, nasazení bude koordinováno se správou národního parku.

Hasiči nechávají hadicové vedení v nedostupných terénech a zajišťují další zdroje vody. Zajištěné jsou zdroje na Mezné a Mezní louce, také v lokalitě kolem Pravčické brány.

Rakušan a Vlček: Do pátku bude po všem

Na tiskové konferenci v pondělí v poledne Rakušan novinářům sdělil, že spolupráce se Švédy i Italy byla skvělá, zejména díky dobré koordinaci. Dál uvedl, že do konce týdne předpokládá uhašení zbylých ohnisek.

V blízké době, podle Rakušana, bude následovat diskuze o tom, jak pomoci poškozeným požárem, jaké finance by měly být uvolněny pro národní park a zejména kolik peněz vyčlenit na odměny dobrovolným i profesionálním hasičům, protože podle slov Rakušana „si odměnu v podobě finančního bonusu zaslouží.“

Největší požár od doby ledové. Davy turistů jsou rizikovější než smolné pece

V závěru Rakušan poděkoval šéfovi hasičů Vlčkovi, který kvůli rozsáhlému požáru v Českém Švýcarsku zrušil dovolenou a každý den je na místě osobně přítomen.

Vlček novinářům potvrdil, že uhašení posledních ohnisek by mělo proběhnout do konce pracovního týdne, ale místa bude nutné hlídat ještě nějakou dobu poté, v případě že by došlo k opětovnému vznícení v některé z oblastí.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video