Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Likvidaci požáru jsme předpokládali dnes, proti je počasí, řekl šéf hasičů

Sledujeme online   7:41aktualizováno  18:34
Hasiči se blíží likvidaci požáru v Českém Švýcarsku. Řekl to ředitel HZS Vladimír Vlček. Likvidaci předpokládali hasiči již dnes, proti ale bylo počasí a vysoké teploty. Požár hasí už třináctý den, stále zbývá dohasit kolem 400 hektarů plochy. Po týdnu v Hřensku opět pomáhají italské letouny Canadair. Vrtulníky i v pátek hasí v tzv. „vláčku“, kdy stroje postupně shazují vodu rychle po sobě.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Italské Canadairy by podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky měly při hašení v Českém Švýcarsku velmi pomoci, narozdíl od minulého týdne budou k dispozici dlouhodobě. Na pátečním brífinku informoval, že generální štáb večer zhodnotí jejich účinnost a na základě toho zkusí přeskupit síly na víkend. Snížení počtu hasičů na místě zatím podle něj není v plánu.

Kavka dále doplnil, že kvůli nedostatečným srážkám očekává přetrvávající problémy v okolí Bouřňáku a Křídelní stěny. Tam se nachází těžko uhasitelné podloží.

Termín předání se posunul a zatím podle ředitele není jasné, kdy bude likvidace vyhlášena. Po jejím vyhlášení se však budou moct vrátit domů obyvatelé z evakuovaného Hřenska a jeho dalších částí Mezné a Mezní Louky. O návratu turistů budou spolu s národním parkem jednat okolní obce a ministerstvo životního prostředí.

„Je třeba připravovat převzetí území ze strany národního parku České Švýcarsko a v tuto chvíli jsme ve fázi, že máme rozděleno místo zásahu na čtyři sektory. V tuto chvíli je jeden sektor připraven k předání,“ řekl Vlček. Nejblíže předání je podle něj oblast u obce Janov. Na dalších třech sektorech dál pokračují hasební práce.

Záchranné složky budou muset na místě zasahovat i po ukončení hasičského zásahu. „I na místech, kde dosud nehořelo, tak se nám kořenovým systémem vznítil požár, dnes třeba tady nad Hřenskem,“ uvedl Vlček. Do budoucna se bude podle něj diskutovat zejména podoba bezzásahových zón z pohledu požární ochrany. „Jsme v situaci, kdy například obec Mezná nemá požární vodu, není tam zabezpečený vodovod pro hašení, což je jeden ze základních atributů proto, aby tam mohl probíhat úspěšný zásah,“ podotkl.

Do Česka už opět dorazily dva letouny Canadair z Itálie. Přistály ve Vodochodech. Stroje v Českém Švýcarsku pomáhaly hasit před týdnem, pak se vrátily. Zda se podařilo všechna ohniska v Itálii uhasit, není jasné. Stále tam však hrozí riziko vzniku dalších požárů. Každé letadlo má kapacitu 6 000 litrů vody. Katalogová cena jednoho takového speciálního letadla na hašení je 35 milionů eur (859 milionů Kč). Letadla dokážou ale pojmout dvakrát tolik vody co švédské stroje. Vodu nabírají přímo z vodní hladiny, kvůli čemuž je od minulého týdne uzavřeno jezero Milada u Ústí nad Labem.

Mluvčí hasičů informoval, že do páteční akce bylo nasazeno pět vrtulníků, ke kterým se odpoledne přidaly italské Canadairy. Měly by zasahovat v oblasti Gabrieliny stezky. Dále doplnil, že švédské letouny Air Tractor, které v Hřensku pomáhaly od minulého pátku, svou misi v pátek dopoledne ukončily.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové nebylo České Švýcarsko na tak velký požár připraveno. Na tiskové konferenci uvedla, že chce s obcemi ve všech parcích probrat prevenci vzniku požárů.

Zásah komplikují vysoké teploty

Nad Hřenskem se v noci na pátek rozhořelo plamenem jedno ze skrytých ohnisek. Hasičům se ho již povedlo z větší části uhasit, uvedl v pátek dopoledne jejich mluvčí.

Hasiči v noci museli přeskupit některé síly a prostředky, aby na ně lépe dosáhli. „Jižní strana území je klidná, tam děláme jen dohlídky. Během noci nikdo nebyl zraněn,“ uvedli ráno ústečtí hasiči na Twitteru. Od začátku zásahu bylo ošetřeno celkem 90 zraněných hasičů.

Zásah ale hasičům komplikují vysoké teploty. Záchranáři se musí častěji střídat, proto jich je v Českém Švýcarsku dál zhruba tisíc.

Podle meteorologů se mají v pátek teploty vyšplhat vysoko nad 30 stupňů. Odpoledne a večer očekávají ojedinělý výskyt bouřek doprovázených kroupami či nárazovým větrem (předpověď počasí viz zde).

Hasiči v pátek budou v Českém Švýcarsku opět vysílat vrtulníky v tzv. vláčku, kdy létají v řadě za sebou a shazují vodu pouze na jedno konkrétní místo, tedy ve větším množství. Taktika se osvědčila už ve čtvrtek.

Podle mluvčího Kavky se hasiči budou soustřeďovat hlavně na problematické oblasti nad Hřenskem, u Pravčické brány a na Bouřňáku, kde jim dělá problém obtížně uhasitelné podloží.

Situace zůstává napjatá i na německé straně. Hašení požáru v národním parku Saské Švýcarsko ztěžují vysoké teploty. Stejně jako v Hřensku představují problém skrytá ohniska. Informoval o tom dnes deník Sächsische Zeitung.

„Horko je pro hasiče velkou zátěží a také situace s deštěm je poměrně nepříznivá,“ uvedla Yamina Benamaraová, představitelka okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří. Největší problém podle ní působí ohniska skrytá v půdě, která jsou zdrojem řady nových požárů. Ty se však zatím podařilo vždy uhasit.

S plameny na saské straně hranice nyní bojuje na 600 hasičů a 12 hasičských vrtulníků. Zásah se odehrává na zhruba 150 hektarech, tedy na přibližně třetinové ploše oproti té v Česku. Němečtí hasiči položili další dva kilometry hadic, aby mohli hasit i na hůře přístupných místech. Plameny nyní neohrožují žádné obytné oblasti, evakuace osob se proto nechystá.

OBRAZEM: Pravčický důl jako měsíční krajina. Z popadaných stromů zbyl jen popel

Slanění speciálně vycvičených lezců z vrtulníků na průzkum skrytých ohnisek v těžko přístupném terénu v okolí Pravčické brány se nevydařilo, helikoptéra ohniska rozdmýchávala.

V pátek se tam pokusí lezci dostat ze země. Jejich úkolem bude proklestit cestu a případně tam také vytvořit čerpací stanoviště pro helikoptéry.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...