Následky povodní v Černošicích - Mokropsech. (6. června 2013)

Následky povodní v Černošicích - Mokropsech. (6. června 2013) | foto: Petr Topič, MAFRA

Rádce zaplaveným: co dělat, když povodně uškodí

  • 1
Přinášíme přehled rad, které se mohou hodit, pokud vás postihla povodeň. Na jednom místě se tak dozvíte, jak vysušit auto, dům či sekačku nebo jak si připravit podklady pro jednání s pojišťovnou.
1.
Jak vysušit dům

Při úklidu a vysoušení zaplaveného domu je dobré přizvat si na pomoc experta, ať už stavbaře nebo třeba elektrikáře. Pokud se rozhodnete začít sami, vodu odčerpávejte opatrně, ať neohrozíte statiku domu. Podrobnější doporučení čtěte v článku S vysušením domu po povodni nespěchejte.

2.
Co si připravit pro pojišťovnu

Jakmile voda opadne, zamíří do postižených oblastí likvidátoři pojišťoven, aby sepsali škody. Ještě než se pustíte do úklidu, pořiďte si co nejvíc dokumentace. Přečtěte si návod, jak se připravit na pojišťovnu.

3.
Jak ošetřit auto

Dnešní vozy sice odolávají přeháňkám a mnohdy zvládnou i projetí hlubokou kaluží, ale většinou čelí jen vodě přicházející shora. Pokud máte auto pojištěné, společně s klíčky od auta hledejte také fotoaparát a prostudujte si rady v článku Auto broďte nejvýš po břicho a po zatopení nestartujte. Pokud se vypravíte po povodních na nákup ojetého vozu, buďte obezřetní, hledejte bahno a čichejte.

4.
Co s vyplavenou elektronikou

Pobyt ve vodě znamená po počítače zpravidla odchod do křemíkového nebe, dodržením některých pravidel zvýšíte jejich šanci na přežití. Přečtěte si,co dělat, když notebook zaplaví voda. Jak vysušit mobil a jak v krizových situacích prodloužit výdrž baterie, si přečtěte zde.

5.
Ošetřujeme zahradní techniku

Záchranu zahradní techniky neodkládejte, zaplavený stroj nenechávejte odstavený. Nastudujte si šest rad, jak zachránit zahradní techniku.

6.
Co s poškozenými bankovkami

Za poškozené bankovky můžete získat náhradu. Opatrně je omyjte, usušte a pošlete do ČNB. Podrobnější návod zde.

7.
Dodržujte hygienu

Při všech úklidových pracích dodržujte důsledně hygienu. Voda může přenášet řadu nebezpečných infekcí jako je žloutenka, leptospiróza, tularémie, tetanus. Další doporučení hygienika si přečtěte v tomto článku shrnujícím nejčastější otázky a odpovědi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video