Povodeň udeří na severu Čech

  20:19
Zatímco na jihu Čech voda postupně opadává, na nejhorší se připravují města a vesnice středních a severních Čech. Kromě hlavního města prožívají nejhorší hodiny v Kralupech nad Vltavou, evakuace vrcholí v Ústí nad Labem. Na jihu Čech dále hrozí Lužnice. Naopak v Berouně voda rychle opadává a začíná úklid.

Kamýk řešil problémy s topoly
Asi metrové vlny, které vznikají pod přehradou v Kamýku nad Vltavou, podemílaly topoly na břehu. Hrozilo u nich sesutí do vln a ucpání obloukového mostu. Podle zpravodaje MF DNES se ale hasičům podařilo nejohroženější stromy přivázat a zajistit. V Kamýku je evakuovaných asi 25 domů, obec je bez vody a ze tří čtvrtin i bez proudu. Voda prosakuje i do spodních pater elektrárny, odkud ji členové civilní ochrany odčerpávají. Jde však o průsaky zespoda, nikoli o destrukci hráze.

V Kamýku už voda postupně opadává. Odpoledne dosahovala úroveň hladiny zhruba metr pod nejvyšší bod mostního oblouku. V průběhu předchozí noci se přitom podle místních obyvatel přiblížila k oblouku až na půl metru.

V Kralupech zasahoval vrtulník
V Kralupech nad Vltavou museli záchranáři pomocí vrtulníku evakuovat deset lidí z pahorku v chatové osadě u Chvatěrub. Pod vodou jsou sídliště Cukrák, Hůrka a Lobeček. Třetina města se ocitla bez elektřiny. Selhaly krizové telefony, policisté zvažují využití komunikačního systému Matra.

"Pohroma!" Označil situaci ve městě kralupský místostarosta Rudolf Kesseckert. Připustil, že podobně rozsáhlé záplavy nikdo nečekal. "Ještě štěstí, že se voda nedostala do Kaučuku a České rafinérské. Máme ale ujištění od vedení firem, že jsou dostatečně zabezpečené a ekologická havárie tedy nehrozí," dodal.

Podle mluvčího Tomáše Zikmunda nevyrábí kralupský Kaučuk ohrožený Vltavou, ani neratovická Spolana zčásti zaplavená Labem. Obě firmy se na záplavy údajně připravily dopředu, mají prázdné výroby i sklady a nehrozí únik toxických a nebezpečných látek. Kaučuk má podle Zikmunda zaplavenu zatím pouze vodárnu, ve Spolaně je pod vodou i část výrobní zóny. Od středečního dopoledne odstavila výrobu i Česká rafinérská.

Starosta Pavel Rynt připustil, že se objevily i první signály rabování. "V nové zástavbě se pohybovaly podezřelé osoby a byla tam otevřená okna. Tak jsme tam poslali policii. Nikoho ale nechytili," řekl.

Během dvou dní opustilo své domovy v Kralupech nad Vltavou na pět tisíc lidí, ubytování v náhradních prostorách v okolních městech však využily jen necelé tři stovky. Kdy se vrátí zpět, nikdo netuší.

Ústí zavřelo oba mosty
Kvůli stoupající hladině Labe jsou v Ústí nad Labem uzavřeny oba silniční mosty přes rozvodněnou řeku - Mariánský most i most Dr. Edvarda Beneše. Městská část Střekov ale není od zbytku města zcela odříznuta. Jezdí totiž vlaky po železničním mostě.

Podle poslední prognózy Povodí Labe dosáhne ve čtvrtek hladina v Ústí 10,5 metru. V pátek vodohospodáři očekávají dokonce 12,5 metru, což je více než stotřicetiletá voda. Normální stav činí čtyři metry.

V ústeckém přístavu kotví pět lodí. Podle vodohospodářů by se uvolnit neměly. V ústecké městské části Střekov hasiči museli zajistit jednu restaurační loď, aby se neuvolnila.

Silniční most přes Labe byl uzavřen také v Litoměřicích. Problémy působí vzedmuté Labe i na hranicích ve Hřensku. Voda tam už zcela zaplavila vnitřní část obce. Evakuováno je tisíc lidí. Silnice z Děčína je už neprůjezdná.

Vážné dopravní komplikace pravděpodobně nastanou také v Děčíně. Hladina Labe by tam měla podle starosty Vladimíra Medka dosáhnout ve čtvrtek ráno až deseti metrů. Obvyklá výše je 210 centimetrů. Děčínská radnice nechala zavřít Tyršův most už dnes, veškerá doprava je nyní odkláněna přes Nový most.

V Berouně začíná úklid města
Přes sedm metrů měla řeka Berounka před středeční půlnocí, kdy v Berouně její hladina dosáhla maxima. Od té doby poměrně rychle opadá, odpoledne poklesla pod 670 centimetrů a do večera klesne o dalšího půl metru. Zatopeno zůstává jen autobusové nádraží a Husovo náměstí s radnicí.

Zřejmě největší škodou je stržený můstek pro pěší spojující autobusové nádraží se zbytkem města.

Ve středu odpoledne vyjely do ulic kropicí vozy, které splachovaly nánosy bahna. Úklid koordinuje štáb, který zřídil i krizovou linku 0311/625 811.

Bez komplikací fungují dodávky pitné vody i zásobování. Bez proudu je ovšem sídliště Litava a odpojených je sedm trafostanic. Podle zpravodajky MF DNES potrvá jejich opětovné zprovoznění přibližně příští tři až čtyři dny. Neprůjezdná zatím zůstává silnice proti proudu Berounky na Nižbor.

Jih Čech zápolí s Lužnicí
Záchranáři od rána pokračují v navyšování hráze největšího rybníka na Třeboňsku - Rožmberka. Podle přednosty okresního úřadu Zdeňka Žemličky hráz vydrží. Voda do rybníka proudí z protržených hrází pískových lomů u obce Majdalena a od Nové řeky. Jindřichohradecký krizový štáb vyslal k Majdaleně těžkou techniku.

Kvůli Lužnici byly evakuovány asi tři tisíce obyvatel od Vlkova, přes Veselí nad Lužnicí až po Tábor a Bechyni.

Znojmo sevřela Dyje
Hladina rozvodněné Dyje ve Znojmě stále mírně stoupá. Pod Oblekovickým mostem je podle zpravodaje MF DNES volných už jen 20 centimetrů. Částečně jsou zaplaveny i některé vzdálenější ulice od Dyje. Přílivová vlna na řece pokračuje na další obce směrem k hraničnímu přechodu v Hevlíně, který je uzavřený. V deseti obcích byl vyhlášen stav nebezpečí a lidé se připravovali na možnou evakuaci.

Znojemská radnice evakuovala v noci kolem 4500 lidí z oblastí ohrožených záplavami, dalších 1500 osob se přesunulo do bezpečí z okolních obcí.

Povodňová vlna ze Znojma zamířila na Hevlín, kde ji čekali ve středu večer. Hevlín odděluje od řeky třináct kilometrů dlouhá hráz, která ale tlak vody nemusí vydržet. Zaplaveny mohou být až tři čtvrtiny Hevlína, řekl ČTK jeho starosta Jan Vlna.

Hráz byla postavena na vodu o maximálním průtoku 210 až 220 metrů krychlových vody za sekundu. Ve Znojmě se ale v kritických chvílích valilo korytem Dyje 380 metrů krychlových za sekundu. "Nyní musíme doufat, že většina vody z koryta na horním toku skončí v polích nad obcí. Pokud ne, jsme v nebezpečí," uvedl starosta.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Teploty prudce spadly a jen tak nahoru nepůjdou. Na horách je znovu sníh

16. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:26

Teplé, až letní počasí, je definitivně pryč. Česko se v úterý probudilo do studeného rána, teploty...

Cimický osahával své pacientky. U soudu vypoví znalec, který minule nepřišel

16. dubna 2024  7:56

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Vzácný verdikt. Soud v Rusku přiznal pozůstalým po oběti mučení vysoké odškodné

16. dubna 2024  7:49

Ruský soud nařídil vyplatit odškodné ve výši 3,8 milionu rublů (asi 977 000 Kč) příbuzným mladého...

Naděje pro Dlabajovou. Německý europoslanec Pieper na vlivný post nenastoupí

16. dubna 2024  7:21

Německý europoslanec Markus Pieper rezignoval několik hodin před svým nástupem na vlivný post...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...