Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Končí povinné testování ve firmách, odhalilo desetitisíce nakažených

  9:44aktualizováno  14:32
Za měsíc povinného testování ve firmách vyšel pozitivní antigenní samotest více než 169 000 lidem. Přes polovina z nich si výsledek ověřila PCR testem, který se ve většině případů potvrdil. Testování ve firmách i školách v pátek končí. Testovalo se dvakrát týdně od 17. ledna. V některých podnicích hodlají v dobrovolném testování dál pokračovat.

Na ZŠ Grafická proběhlo pravidelné testování žáků a zaměstnanců školy na koronavirus. Nejprve se otestovali pedagogové a jejich asistenti, poté stejný proces čekal i děti. (10. ledna 2022) | foto: Michal Turek, MAFRA

V pátek o tom informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Do statistiky přibudou ještě dnešní výsledky testovaní, které tvoří v týdenních počtech obvykle osm až deset procent. 

Za tento týden od pondělí do čtvrtka zaměstnavatelé nahlásili 19 433 případů, což je asi polovina proti třetímu týdnu testování, kdy se případů nahlásilo nejvíc. Na dohlášení čtvrtečních případů mají firmy ještě dnešek, na dnešní pak také dva dny.

Počty pozitivně testovaných časově odpovídají vývoji epidemie. Nejvíce pracovníků s pozitivním testem bylo v týdnu na přelomu ledna a února, kdy pozitivní výsledek mělo téměř 49 000 z nich. V dalším týdnu bylo pozitivních výsledků zhruba o čtvrtinu méně a další pokles ukazují i data v tomto týdnu.

Na test mohou zaměstnavatelé čerpat příspěvek 60 korun z fondu prevence zdravotních pojišťoven. Podporu mohou získat jen na testy, které jsou na seznamu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Žádost o dotaci lze zadat výhradně prostřednictvím aplikace na portálu Samotesty-covid.cz.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Proč chce vláda pandemický zákon a co všechno obsahuje

Z lidí, kteří měli pozitivní antigenní test, jich minulý týden podstoupilo ověřovací PCR test 55 procent. Na začátku testování na něj šly zhruba dvě třetiny pracovníků. Pozitivní výsledek se potvrdil asi u 84 procent z nich. Po pozitivním antigenním testu musel zaměstnanec odejít na pět dní do karantény, v případě negativního ověřovacího PCR testu se mohl hned vrátit do práce.

Někteří budou v testování pokračovat

„I když povinné testování končí, tak některé podniky v něm budou pokračovat. Dodržování hygienických opatření se stalo standardem a mnohé firmy dlouhodobě testují nad rámec svých povinností, aby zaměstnancům zajistily bezpečné pracovní prostředí,“ uvedl ředitel Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy ČR Martin Kubát. Svaz průmyslu a obchodu podnikům preventivní antigenní testy podle aktuální pandemické situace doporučil.

V testech nejméně do konce února bude pokračovat například i operátor O2. „O dalším pokračování nebo ukončení antigenního testování se společnost O2 rozhodne na základě vývoje situace v Česku v dalších dnech,“ uvedla mluvčí O2 Veronika Zachariášová. 

O2 zavedla možnost testování svých zaměstnanců již na podzim. Testování podle mluvčí odhalovalo denně jednotky a v době největší kulminace pandemie maximálně desítky bezpříznakových nakažených.

Poslanci schválili novelu pandemického zákona. Válek plánuje rozvolňování

Možnost dobrovolného testování přímo ve firmě budou mít také zaměstnanci velkých průmyslových podniků v Moravskoslezském kraji.  Povinné testy přišly firmy na miliony korun. 

„Budeme v huti pokračovat v dobrovolném testování, které zaměstnancům umožníme například po návratu z dovolené, služební cesty a podobně, po kontaktu s člověkem, který byl pozitivně testován, ale případně i z jiných důvodů,“ řekla mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.

V podniku zůstanou zachována ostatní preventivní opatření. Zaměstnanci nesmí chodit do práce s příznaky onemocnění, ve společných prostorech i jídelnách musí nosit respirátory, musí používat dezinfekci rukou. V železárnách se také nadále budou střídat směny tak, aby se pracovníci ze dvou směn nepotkávali.

Dál testuje i Skanska

V testování pokračují i někteří developeři. „Na vlastní náklady pokračujeme ve výběrovém a dobrovolném testování. Budeme testovat zaměstnance například při náhlém výskytu příznaků, při koncentraci více osob v interiéru a podobně. Vždy bude záležet na posouzení vedoucího,“ uvedl vedoucí vnějších vztahů společnosti Skanska Central Europe Ondřej Šuch.

Výkonná ředitelka firmy Central Group Michaela Tomášková řekla, že povinné testování společnost nijak významně nezatěžovalo. V souvislosti se zlepšující se situací ale jeho ukončení vítá. 

Policie vloni řešila téměř 200 případů šíření covidu. Padly první tresty

„Po celou dobu epidemie se snažíme udržet naše pracoviště bezpečným místem - dříve než stát jsme zavedli povinné nošení respirátorů, měli jsme rovněž přísnější pravidla pro návrat z izolace,“ uvedla. Během povinného testování provedli 2374 samotestů, pozitivní bylo jedno procento z nich.

Firmy, živnostníci, ale i veřejné instituce museli své pracovníky, kteří neměli dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19, jednou týdně testovat od konce listopadu. Kvůli zhoršení epidemické situace vláda od 17. ledna nařídila testování všem zaměstnancům, a to dvakrát za týden.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...