Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Nemáte povinné ručení? Zaplatíte dvakrát tolik, plánuje stát nové pokuty

  • 287
Řidiči, kteří neplatí pojištění odpovědnosti z provozu svých vozidel, mohou mít problém. Poslanci totiž chtějí, aby od příštího roku začala Česká kancelář pojistitelů vybírat poplatky od všech, kteří za své registrované auto neplatí povinné ručení. Za každý den bez pojištění zaplatí řidiči až dvakrát víc než za něj, píše páteční MF DNES.

Novelu zákona připravil poslanec Václav Votava (ČSSD) spolu s dalšími sedmi kolegy ze šesti poslaneckých klubů. Na vládu by se měl jejich návrh dostat v pondělí.

„Mělo by se tím zaplnit určité vakuum, které tady vzniklo na konci roku 2014,“ uvedl Votava pro MF DNES. Poplatky za chybějící pojištění se totiž už v minulosti platily, zákonodárci je však zrušili - například kvůli chybám v registru vozidel.

Česká kancelář pojistitelů (ČKP) odhaduje, že v Česku je v současnosti 130 000 registrovaných vozidel bez povinného ručení. Loni se poprvé od roku 2008 zvýšil počet nehod, které řidiči nepojištěných aut způsobili, a celkové škody se ročně pohybují kolem 350 milionů korun.

Kancelář je platí z garančního fondu, od řidičů se jí však podaří získat zpět jen asi třicet procent z nich.

Garanční fond dosud plní nejen peníze vymožené od řidičů, ale také příspěvky pojišťoven nabízejících povinné ručení. Podle poslaneckého návrhu by měly pojišťovny ušetřit - garanční fond by totiž místo nich měly plnit právě poplatky vybrané od řidičů.

„Pokud zákon projde, vedlo by to k tomu, že ceny povinného ručení, které jsou nyní v Česku jedny z nejnižších v Evropě, porostou pomalejším tempem,“ myslí si mluvčí ČKP Aleš Povr.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video