Karel Janeček, český podnikatel, zakladatel Nadačního fondu proti korupci a...

Karel Janeček, český podnikatel, zakladatel Nadačního fondu proti korupci a projektu Pozitivní evoluce | foto:  František Vlček, MAFRA

Jak je to s očkováním dětí. Janečkovy názory sdílejí i někteří odborníci

  • 405
Matematik a miliardář Karel Janeček vyvolal svým proslovem zaměřeným proti očkování dětí velké kontroverze. Mnozí lidé včetně odborníků ho ostře kritizují, jiní však jeho postoj sdílejí. Janeček přitom obecně očkování zbytku populace podle svých slov naopak podporuje a neřadí se tak do „antivaxerského“ tábora.

Ani u dětí navíc není nekompromisní. U menší skupiny s poruchou imunity by po konzultaci s rodiči a zejména dětskými lékaři podle něj očkování dávalo smysl. Na CNN Prima NEWS se Janeček označil maximálně za dětského antivaxera, odmítá prostě masové a povinné očkování dětí. 

„Existuje menší skupina dětí s ohroženou imunitou, to doktor může zjistit. Takovým dětem dává smysl očkování po konzultaci s rodiči. Je to určitě jejich zodpovědnost,“ okomentoval svůj názor.

Jak to vidíte vy?

celkem hlasů: 5638
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 1. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

„Když pomineme tuto malou skupinu ohrožených, není covid pro drtivou většinu (dětí) vážné ohrožení. A opakované očkování oslabuje imunitu,“ pokračoval.

Janečkovi kritici oponují příklady dětí, které v nemocnicích s covidem končí. Od 1. řína bylo podle statistik ministerstva zdravotnictví hospitalizováno s covidem 350 lidí mladších 20 let. V dospělé populaci skončilo za stejnou dobu v nemocnicích přes 13 200 lidí.

Nadační fond Neuron s Janečkem, který ho zakládal, ukončil spolupráci. Podle představitelů organizace Janeček popřel vědecké důkazy a zlehčil průběh nemoci covid-19 u dětí.

Janečkovo stanovisko nicméně jiní odborníci v různé míře sdílejí. Francouzský vědec Jean-Michel Claverie v  rozhovoru pro nejnovější vydání týdeníku Respekt řekl, že by očkování nemělo být vnucováno mladým lidem, protože virem nejsou ohroženi.

„Pokud bychom se jako společnost shodli, že zavedeme povinné očkování pro seniory, řekněme nad šedesát let, zbytek populace by se stal vůči viru přirozeně imunní, protože by prodělal běžné nachlazení nebo něco podobného chřipce,“ podotkl.

Podle epidemiologa Jiřího Berana očkování dětí epidemickou situaci nezachrání. „Děti a mladí zdraví lidé patří sice mezi skupinu vnímavých, ale koronavirem na životě neohrožených osob. Je jen na nich, zda se nechají očkovat či zda onemocnění prodělají,“ upozorňuje expert, který k epidemiím napsal stovky publikací.

„Jsme v situaci, kdy se plíživě ukrojí svobody, a děje se něco, co by mohlo vyústit až v nějaký druh totality – například ve jménu ochrany zdraví. Od začátku jsem věděl, co chci říct. Mohl jsem to určitě sdělit lépe, nebyl jsem úplně spokojený, jak jsem to řekl. Ale rozhodně jsem to plánoval.“

Karel Janeček

Vakcinace dětí může podle Berana sice zvyšovat procento osob, které přispívají do kolektivní imunity, ale pokud stále chybí proočkovat proti covidu-19 statisíce osob starších šedesáti let, pak je jakákoliv kolektivní imunita na nic.

Podobně hovoří imunolog výzkumného centra Recetox Masarykovy univerzity v Brně Vojtěch Thon. Děti podle něho skutečně nejsou rizikovou skupinou, jejich imunitní odpověď je lepší a jiná.

Opatření jsou extrémní, je potřeba se jim postavit, řekl Janeček po Slavících

Zastánci očkování dětí zdůrazňují dle svého názoru převažující výhody. Mikrobiolog a autor petice za povinné očkování Peter Šebo soudí, že jak se děti masivně infikují covidem, budou školy za chvilku prázdné, protože budou všichni pozitivní.

Děti se v současné době mohou očkovat od 12 let vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Mladší dítě 12 let lze v Česku naočkovat jen ve speciálním režimu a v individuálních případech.

„Nejsem právník, ale přece je možné zavést povinné očkování proti infekčnímu onemocnění v mimořádných situacích. Tak jestli tato pandemie není mimořádnou situací, tak nevím, co už jiného. Jako právnický laik si myslím, že zavedení povinné očkování nemusí být právně složité,“ řekl v úterním Rozstřelu.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch operuje i zájmem samotných rodičů děti očkovat.  „Polovina Čechů souhlasí s očkováním dětí ve věku 5-11 let proti COVID-19. To je závěr průzkumu agentury Median pro iROZHLAS,“ tweetoval v říjnu.

Rozjíždí se očkování dětí proti covidu. Přinášíme deset rad pro rodiče

„Přestože jsou vakcíny v ČR zatím schválené jen pro děti starší 12 let, jsme připraveni na zájem rodičů reagovat. Předobjednali jsme 700 tisíc dávek,“ dodal.

Lékaři už naočkovali dětem do patnácti let 330 669 dávek vakcín proti koronaviru. Přes 220 tisíc dávek dostali mladí mezi šestnácti a sedmnácti lety.

Nadace odvrhla kvůli očkování svého zakladatele, matematika Janečka

A jaká je situace v zahraničí? Například v Izraeli začali plošně očkovat děti ve věku od pěti let v úterý, v USA s tím začali už v první polovině listopadu.  Očkování pro děti od 20. prosince začnou dostávat i státy Evropské unie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video