Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povinné čipy nic neumějí. Registraci psů stát nechal na soukromých firmách

  0:01
Nový zákon o povinném čipování psů má zajistit větší kontrolu a třeba i pomoci vrátit zaběhnuté zvíře majiteli. Jenže samotný čip nic z toho neumí, údaje o psech a majitelích jsou až v databázích, jež jsou dobrovolné. A soukromé. Stát svůj registr teprve chystá. Registraci psů nechal na firmách, pro které je to zajímavý byznys.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Když se vám zaběhne pes, díky mikročipu máte větší šanci, že se k vám zvíře dostane zpět. Když vám někdo ukradne psa a najde se, mikročip odhalí pravého vlastníka. Pokud pes vběhne do silnice a způsobí nehodu, mikročip ukáže na majitele, který za něj zodpovídá.

Těmito argumenty obhajuje veterinární správa nový zákon, který nařizuje, aby od 1. ledna příštího roku měli všichni psi v Česku čip. Jenže samotný čip, který je povinný, nic z toho neumí. Kromě kódu neobsahuje žádné informace o psovi a jeho majiteli. Ty jsou až v databázích, jež jsou však podle zákona pouze dobrovolné.

Stát ale zatím vlastní registr psů nevytvořil a tento výnosný a „nesmrtelný“ byznys, v němž jsou nyní zhruba dva miliony psů a neustále se rozšiřuje o další s tím, jak se rodí nová a nová štěňata, přihrál soukromým firmám.

Fakta

  • 2 miliony psů žijí v Česku. Z toho 1 milion ještě nemá čip.
  • 20 tisíc korun pokuta hrozí za nesplnění povinnosti označit psa čipem.
  • 41% domácností má v Česku alespoň jednoho psa.

„Ten zákon je mírně řečeno svérázný,“ komentuje novelu veterinář z Proboštova u Teplic Zbyněk Pokorný. „Je absolutně k ničemu,“ přidává se veterinář z Teplic Bohuslav Sehnal, „bez registrace nemají čipy žádný smysl.“

Nedostatek vytvořený politiky nyní suplují právě veterináři. „Vysvětlujeme lidem, jaké jsou výhody registrace. Většinu lidí přesvědčíme,“ říká prezidentka komory zvířecích lékařů Radka Vaňousová.

Jenže někteří lidé nechávají aplikovat svým psům jen levné čipy a odmítají připlácet za registraci v soukromých databázích. Čipy kupují, jen aby vyhověli zákonu, splnili povinnost a neriskovali pokutu až 20 tisíc korun. Čipy stojí od 120 korun do šesti set, v ceně těch dražších je už i poplatek za registraci v databázi, který se samostatně pohybuje většinou kolem dvou set.

Databází je zhruba deset, všechny soukromé. Proč stát nezřídil vlastní? Podle ministerstva zemědělství, které novelu zákona zpracovalo, by to bylo příliš organizačně složité. Státní veterinární správa coby organizace podřízená resortu sice zdůrazňuje, že by takový krok podpořila, mluví však o personální a finanční náročnosti.

Základní otázky a odpovědi

● Co říká zákon?

Od 1. 1. 2020 bude muset být každý pes označený mikročipem. Patnáctimístný kód čipu musí majitel zapsat do očkovacího průkazu psa. Pokud pes nebude mít čip, bude na něj zákon hledět, jako kdyby nebyl očkovaný proti vzteklině, byť by ve skutečnosti byl.

● Vztahuje se to na všechny psy?

Výjimku mají pouze ti, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.

● Kde můžu nechat psa očipovat?

U veterináře.

● Kolik čip stojí?

Pořizovací cena čipu se pohybuje mezi 120 až 650 Kč a závisí na jeho typu. Další částku si soukromí veterinární lékaři účtují za jeho aplikaci. Dražší čipy obvykle zahrnují i registraci v některé ze soukromých databází.

● Jaká je cena za registraci do databáze?

V Česku je zhruba 10 databází. Za registraci většinou vybírají jednorázový poplatek kolem 200 Kč. Některé firmy ji nabízejí zdarma, ale většinou jsou propojené s dovozci nebo výrobci čipů a registrace je u nich zahrnuta v ceně čipu. Registrace je dobrovolná.

● Jaká hrozí pokuta za neoznačení psa čipem?

Až 20 tisíc Kč.

● Kdo to bude kontrolovat?

Do domů nebo na zahrady nikdo na náhodné kontroly chodit nebude. Státní veterinární správa plánuje pro běžné chovatele kontroly pouze po podnětech.

● Proč to stát zavádí?
Ministerstvo zemědělství a veterinární správa mimo jiné argumentují tím, že se ztracený pes díky evidenci snáze dostane k majiteli. Dále zmiňují, že většina evropských zemí už mikročipy zavedené má. A rovněž v řadě českých měst je už roky nařizují místní vyhlášky. Navíc, pokud chce chovatel vycestovat do zahraničí, musí nejen jeho pes, ale i kočka nebo fretka mít čip.

Ministerstvo zemědělství odhaduje náklady na vytvoření registru na 50 až 60 milionů korun.

Nepřekonatelnou personální a finanční náročnost však necítí soukromé firmy, které provozují vlastní databáze psů. Jednu má Jan Lácha. „Vstupní investice byla v desítkách tisíc, roční provoz taktéž,“ říká.

Kvůli absenci jednotného systému není jednoduché najít a vrátit zatoulaného psa majiteli, jenž přitom udělal víc, než mu přikazuje zákon, a kromě povinného čipu nechal psa dobrovolně registrovat.

V praxi to totiž chodí tak, že strážníci, kteří takového psa odchytí, nebo pracovníci útulku, kde bezprizorní zvíře končí, nejprve čtečkou zjistí kód čipu. Ten pak na internetu zkusmo zadávají do vyhledávače jedné soukromé databáze po druhé, až natrefí na tu, v níž je pes evidovaný. Tím získají kontakt na majitele nebo na pracovníky registru, kteří pejskaře kontaktují sami.

Přestože zákon nařizující čipování byl schválen už v roce 2017, až nyní, po dvou letech, navrhuje komunistický poslanec Pavel Kováčik, aby pejskaři povinně registrovali svá zvířata v jednotném celostátním registru, který by spravovala veterinární správa. Včera jeho návrh podpořil zemědělský výbor Sněmovny, jenže zatím jde jen o nápad hrubých obrysů. Detaily se teprve budou tvořit. Fungovat by měl od roku 2022.

V soukromých databázích je nyní kolem milionu psů. Jen v jedné z nich nazvané Centrální registr zvířat a věcí ČR jich jsou podle jednatele Tomáše Plajnera stovky tisíc. A počet registrací nyní přibývá rychleji. „Odhaduji, že za poslední čtvrtrok v porovnání se stejným obdobím loni se nárůst zvedl o 15 až 20 procent,“ říká. Za registraci psa vybírá 240 korun, i s fotkou to vyjde na 299 korun.

Další peníze dostávají psí registry od měst a obcí, které jim posílají vlastní databáze, aby zvýšily šance hledaného psa najít. Platí se podle množství dat. „Města do deseti tisíc obyvatel platí nejčastěji kolem 1 800 korun,“ říká Plajner.

Očkovaný neočkovaný

Bez čipu je ještě asi milion psů. Novela zákona vytváří některé absurdní situace. Například očkovaný, ale nečipovaný pes bude mít ještě na silvestra platnou vakcinaci, na Nový rok už ne. Zákon totiž pohlíží na psy bez čipu, jako kdyby nebyli očkovaní, byť by ve skutečnosti byli. Stát tím chce (kromě hrozby pokuty 20 tisíc korun za absenci čipu) vytvořit tlak na pejskaře.

Na dotaz MF DNES, zda to už není vydírání, ministerstvo zemědělství neodpovědělo a otázky přeposlalo Státní veterinární správě. Ta se omezila na konstatování, že „veterinární lékaři určitě seznámí chovatele s požadavkem legislativy“. A připojila dovětek, že čip a kód povinně zapsaný v očkovacím průkazu zvířete slouží také jako doklad, že právě tento pes má platnou vakcinaci. Veterináři přitom odjakživa vydávají potvrzení o očkování. A budou to dělat dál bez ohledu na zákon a čip.

„Nikdo mě nemůže nutit neočkovat psy bez čipu,“ říká teplický veterinář Bohuslav Sehnal.

Čipování psů se v Česku provádí řadu let, dosud měli ale majitelé na výběr:

1. srpna 2008

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...