velehrad

velehrad - Tisíce návštěvníků míří na Velehrad nedaleko Uherského Hradiště. (4. července 2004) | foto: iDNES.cz

Poutníky na Velehrad zdrží fronty

  • 2
Letos čekají poutníky na cestě do Velehradu dopravní komplikace. Hlavní přístupová silnice od Starého Města se opravuje. Budou ji moci používat jen autobusy kyvadlové dopravy, zájezdové autobusy a některá vozidla se zvláštním označením.

Velehrad 2005 - příloha iDNES zde

"Organizaci autobusové dopravy už poutníci znají. Autobusy přijedou s poutníky do centra Velehradu, ti vystoupí a prázdný autobus odjede za Velehrad směrem k Salaši. Tam se budou autobusy otáčet a zaparkují podél silnice, která vede od Velehradu k Salaši. Po skončení slavnosti zase přijedou do centra Velehradu, kde si poutníci nastoupí," vysvětluje starosta obce Stanislav Gregůrek.

Osobní automobily budou moci přijíždět ze severu po silnici od Zdounek nebo od jihu přes Zlechov a Tupesy.

Poutníky čeká cesta pěšky
Dopoledne 5. července, v den hlavní pouti, bude muset většina motoristů zaparkovat už v okolí Modré nebo na zemědělské komunikaci mezi poli poblíž Tupes.

Odtud budou muset dojít asi kilometr pěšky. Budou v provozu také záchytná parkoviště ve Starém Městě u bývalého cukrovaru, ve školním statku a na hřišti v Tupesích.

Od středy 7. července bude silnice od Starého Města opět uzavřena pro veškerý provoz až do konce letošního září.

Cyklostezka k chrámu
Výhodu proti minulým letům však budou mít při cestě na Velehrad cyklisté a pěší poutníci. Nová asfaltová cyklostezka vedoucí na Velehrad bude slavnostně otevřena ve Starém Městě už v sobotu 2. července ve 14 hodin.

"Vybudování cyklostezky si ceníme. Usilovali jsme o ni přes deset let," řekl starosta Gregůrek. Nová cyklostezka s asfaltovým povrchem umožní cyklistům i pěším poutníkům překonat přibližně čtyřkilometrovou vzdálenost, která dělí poutní místo od nejbližšího vlakového nádraží ve Starém Městě, bezpečně mimo silnici. Stála asi dvacet milionů korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video