Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje kariéra a sny by vzaly za své. Svoboda jít na potrat je klíčová, říkají ženy

  19:30
Rozhodnout se o svém těle, o svém budoucím životě. Mít kariéru, cestovat, plnit si sny. To je právo, které má mít každý. V některých zemích tomu tak však není. Přitom určit svou budoucnost rozhodnutím, zda mít či nemít dítě, je pro radostný život žen často stěžejní. Redakce iDNES.cz přináší příběhy těch, které se pro potrat rozhodly a nelitují.
Nejen negativní covidový test může být důvod k radosti.

Nejen negativní covidový test může být důvod k radosti. | foto: Profimedia.cz

„Něco ve mně úplně od začátku hrozně silně křičelo, že to prostě nejde. Že to jednoduše nechci, ne teď. Žádná moje část z toho neměla ani trochu radost. Beru rozhodnutí mít dítě vážně. Myslím si, že si děti zaslouží narodit se do bezpečného prostředí a že si zaslouží, aby z jejich narození rodiče měli radost,“ vypráví Sára, která otěhotněla s přítelem v pětadvaceti.

Jak dodává, chtěla ještě cestovat, dostudovat školu, najít si práci, která ji bude bavit, chodit na terapie a pracovat na sobě. Právě i proto, aby se jednou mohla stát dobrou matkou, pokud bude chtít. Přestože věděla, že se na přítele, se kterým je doteď, může spolehnout a že by je rodiny podporovaly, byly to právě výše zmíněné důvody, které ji přiměly učinit rozhodnutí.

Rozhodnutí, které nebylo vůbec lehké, ale kterého nelituje.

„Měla jsem pocit, že jsem v průběhu rozhodování zestárla minimálně o 10 let,“ vzpomíná. Nejvíce bojovala s pocity, že na to nemá právo, protože její důvody nejsou dost vážné, přestože sama za sebe věděla, že jsou dostatečné. 

Jak podotýká, bylo těžké rozhodnutí ustát. „Cítila jsem se neskutečně provinile a zároveň přítel se sám za sebe rozhodl, že bychom to zvládli, takže jsem byla přesvědčená, že se kvůli tomu rozejdeme... Což se nakonec nestalo, ale ten vztah to určitě poznamenalo. Na jednu stranu jsem ho chtěla vyslyšet, na druhou stranu se to prostě odehrávalo v mém těle... A já nebyla vůbec schopná si ani představit, že bych měla mít dítě a vlastně ani to, že bych měla být těhotná se vším, co to obnáší,“ popisuje.

Jsou vdané, mají děti a jdou na interrupci. Proč chtějí tyto ženy potrat?

V době rozhodování pro ni bylo nejhorší stigma a s ním spojené pocity viny. „Nijak jsem se s tím netajila, ale vždy, když jsem to někomu řekla, tak jsem měla strach, že mě soudí. Myslím, že by mi tenkrát dost pomohlo, kdybych znala příběhy lidí, kteří tím taky prošli a necítila bych se v tom tak sama...“ vzpomíná.

V současné době od potratu uplynuly dva roky a své rozhodnutí hodnotí Sára pozitivně a s vděkem, že měla možnost volby. „Pokud někdy budu chtít mít dítě, může to být moje svobodné rozhodnutí, které udělám co nejvíc zodpovědně,“ říká.

Moje sny o cestování a kariéře v zahraniční firmě by vzaly za své. Stejně tak moje svoboda, nezávislost, rodina by mi nemanželské dítě vytýkala celý život. Byla by ze mne nešťastná matka s nešťastným dítětem, kterému bych nedokázala dát péči a lásku jakou si miminko zaslouží.

Petra

Kariéra a sny by vzaly za své

Naplnění vlastních životních cílů a splnění snů byly stěžejní také pro Petru. Ta otěhotněla nedopatřením ve čtyřiadvaceti letech se spolužákem z vysoké školy. „Toužila jsem cestovat a pracovat v zahraničí a v té době jsem byla přesvědčena, že děti nebudu chtít nikdy. Z domova jsem měla velmi špatný příklad, máma byla věčně naštvaná, utahaná a nešťastná, nechtěla jsem skončit jako ona,“ vzpomíná Petra. 

Potraty v ČR

V České republice je interrupce legální až do dvanáctého týdne těhotenství. Pokud ji žena podstoupí do osmého týdne těhotenství, mluví se o miniinterrupci. S lékařským doporučením je možné interrupci zvolit do čtyřiadvacátého týdne těhotenství a v případě závažných zdravotních problémů kdykoli.

V polovině osmdesátých let byla dokonce miniinterrupce vnímána jako druh antikoncepce. Od devadesátých let, kdy se zvýšila dostupnost antikoncepce, počet interrupcí klesá. V roce 2014 ji podstoupilo necelých dvaadvacet tisíc žen, čímž jejich počet za posledních dvacet let klesl na pětinu.

O tom, že by si plod nechala, nikdy ani nepřemýšlela. Pokud by se tak stalo, nejspíš by se musela vrátit k rodičům a stala by se z ní matka samoživitelka, protože muž dítě nechtěl. „Moje sny o cestování a kariéře v zahraniční firmě by vzaly za své. Stejně tak moje svoboda, nezávislost, rodina by mi nemanželské dítě vytýkala celý život. Byla by ze mne nešťastná matka s nešťastným dítětem, kterému bych nedokázala dát péči a lásku jakou si miminko zaslouží. A vyčítala bych si to. Dost děsivá představa.“

Od interrupce už uběhlo dvanáct let a Petra dodává, že nebyl ani jeden moment, kdy by svého rozhodnutí litovala. „Tím, že jsem se rozhodla nestát se matkou, jsem si dala možnost si splnit své sny, vystudovala jsem, pracovala v zahraničí, procestovala celý svět, užívala si svobodného života až do svých třiceti, kdy jsem poznala svého současného manžela,“ doplňuje. V březnu tohoto roku se jim narodí první miminko, na které se oba těší. „Jsem si jistá, že mu poskytneme milující náruč a potřebné zázemí,“ usmívá se.

Velká škoda podle ní je, že se o potratech víc nemluví. „A když už, tak jen v negativním kontextu, což ženám situaci rozhodování určitě neulehčuje. Ve filmech a seriálech se postavy vždy rozhodnou si dítě nakonec nechat a já si myslím, že je důležité v médiích i zobrazovat ženy, které se rozhodly pro potrat a vědí, že to bylo správné rozhodnutí,“ vysvětluje s tím, že osobně velmi obdivuje matky samoživitelky a přispívá neziskovkám, které jim pomáhají, ale sama by se do takové situace rozhodně dostat nechtěla.

Děloha neznamená, že musím mít děti. Bezdětní bojují s okolím i stereotypy

Každý den jsem vděčná

„Chtěla bych zmínit, jak mě velmi rozčilují články, které interrupci představují jako traumatickou událost, které musí žena nutně litovat,“ začíná Maja, která je vděčná, že žijeme ve státě, který dovoluje ženám se svými těly svobodně nakládat. „Jsem každý den vděčná za to, že jsem interrupci vůbec podstoupit mohla, a pociťuji jedině úlevu,“ říká.

I ona otěhotněla v pětadvaceti letech, kdy se necítila připravená na dítě. V jejím životě také hrály roli kariérní plány, cestování, budoucnost s přítelem a bydlení. A do toho se dítě nehodilo. „Bylo to velmi lehké rozhodnutí, otěhotněla jsem omylem i přesto, že jsem brala antikoncepci, tedy jsem se aktivně snažila neotěhotnět,“ hodnotí.

Dodává, že také ona se i po několika letech necítí být vhodným člověkem pro rodičovství. „I když i mé blízké kamarádky děti mají, já k tomu mám velmi daleko. Neumím si představit, že bych neměla tu svobodu, co mám,“ konstatuje.

Dobrovolně bezdětní. Češi nechtějí přivést potomky na zdevastovanou planetu

Cítím smutek, ale nelituji

Lucie pak říká, že od prvního okamžiku věděla, že dá plod pryč. Vysvětluje, že v té době měla vztah, ve kterém sama trochu bojovala. Její bývalý partner by podle ní mohl být dobrým otcem, ale choval se dominantně a dělal rozhodnutí, aniž by na ni bral ohledy nebo ji doopravdy poslouchal. V nenadálé situaci se mu proto nesvěřila, protože se bála, že by ji přemluvil, aby si dítě nechala.

„V té době jsem k úplné bezdětnosti přesvědčená ještě nebyla, ale rozhodně jsem věděla, že ještě dítě opravdu nechci. Snadné rozhodnutí to nebylo, protože jsem to neměla komu říct,“ dodává s tím, že ani v nemocnici se k ní nechovali zrovna mile. „Nejspíš i fakt, že jsem tam byla úplně sama, na ně působil, že to dělám každého půl roku... Takové pocity jsem měla z jejich chování ke mně,“ vzpomíná s tím, že zdravotníci sice nemusí s rozhodnutím souhlasit, ale měli by se chovat empaticky a nevytvářet ženám větší trauma, než které už mají ze samotné situace.

Občas uvažuje také o tom, jak by vypadal její život, kdyby si dítě nechala: „První verze, že bych zůstala se svým tehdejším přítelem, a pravděpodobně bych byla nešťastná. A druhá, že bych od něho odešla a byla svobodná matka s nízkým příjmem, což není varianta, která by mě udělala šťastnou,“ říká. „I přesto, že mě mé rozhodnutí pořád dělá dost smutnou, nelituji toho. Lituji jen, že jsem se do té situace dostala a musela jsem to dát pryč. Musela, protože jiná cesta pro mě nebyla,“ uzavírá.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...