Potrat? Pět let vězení

  • 1410
Poslanci chtějí kriminalizovat interrupce. Sami sice tuší, že návrh neprojde, ale začne aspoň diskuse. Lékaři jsou šokováni. Lékař, který provede ženě potrat, by mohl jít na pět let do vězení. Kdo jí něco takového poradí, šel by do cely na rok. Žena, jež se zbaví nenarozeného dítěte sama, bude nevinná

Je to zatím jen návrh. Neznamená však nic jiného než požadavek absolutního zákazu potratů v zemi. Hodlá s ním v červnu vystoupit trojice poslanců: lidovci Jiří Karas a Jan Kasal a člen ODS Petr Pleva.

Karas: Beru na sebe ostudu
Poslanci přitom nijak neskrývají, že s tak kontroverzním návrhem mají sotva šanci uspět. "Je jasné, že to nemá šanci na schválení, ale měla by se začít o tom vést debata. Na adopce se čeká dlouho a na druhé straně zabíjíme spoustu dětí, které by mohly žít," řekl Pleva.

Rovněž Karas, který je iniciátorem řady protipotratových kampaní, očekává, že návrh vzbudí rozporuplné reakce. "Beru na sebe všechnu ostudu," prohlásil předem.

Podstatou návrhu je ustanovení, jež by zavedlo nový trestný čin. Trestu by se podle něho vyhnul pouze lékař, který by těhotenství ukončil proto, aby zachránil život ženy. Do vězení by podle trojice poslanců mohl putovat i člověk, který by těhotné ženě poradil, aby si dítě nechala vzít, nebo jí s potratem pomohl.

Lékaři, kteří dnes interrupce dělají, jsou návrhem šokováni. Ředitel Ústavu péče pro matku a dítě v Praze-Podolí Jaroslav Feyereisl reagoval bezprostředně slovy: "Pět let za potrat? No výborně." Poté dodal, že se návrh na absolutní zákaz potratů vymyká racionálním úvahám. "Povede to k tomu, že ženy začnou samy sebe poškozovat," míní.

V lepším případě by podle lékařů začala takzvaná potratová turistika, k níž se uchylují například ženy z Polska. Jelikož tam nejsou potraty povoleny, nechávají si je ženy provádět v cizině.

Autoři navrhovaného zákona si však nemyslí, že ženy budou riskovat a pokoušet se o potrat samy. "Myslím, že ženy jsou u nás opatrné na své zdraví. Nanejvýš to povede k potratové turistice. Ale myslím, že kdyby se žena měla rozhodovat mezi takovou turistikou a svěřením nechtěného dítěte k adopci, bude více zvažovat adopci," míní Pleva.

Potratů ubývá
Podle Feyereisla však vedou ke snížení počtu potratů jiné cesty: osvěta, vzdělání, přeměna žebříčku hodnot. V tomto směru udělala Česká republika velký pokrok: aniž musela zpřísnit liberální potratové zákony, interrupcí rok od roku ubývá.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky podstoupilo loni potrat o pět procent žen méně než předloni - celkem jich bylo necelých 29 tisíc. Pro srovnání: ještě v roce 1990 jich bylo sto tisíc - na jedno narozené dítě připadalo jedno záměrně potracené. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video