Habsburkové: Otec Karel a děti Gloria, Eleonora a Ferdinand. | foto: Instagram

Potomci Habsburků mají k Česku blízko, někteří tu žijí a česky mluví

  • 570
Déle než sto let nenosí korunu českých králů. Přesto se sem někdejší panovnická rodina vrací. Potomci posledního rakouského císaře a českého krále Karla Habsburského přiznávají, že mají k Česku stále zvláštní vztah.

Dění v britské královské rodině plní pravidelně stránky novin a časopisů. O tom, co dělá princ Charles, se čtenáři i televizní diváci dozvídají pravidelně.

Co však dělá jeho jmenovec Karel, nejstarší vnuk posledního českého krále Karla I. Habsburského, si čtenáři často nepřečtou. Přitom potomci dnes velmi rozvětveného rodu Habsburků se do Česka pravidelně vracejí a někteří tu i žijí a opět mluví česky.

Plzeňan hlasoval pro dědice Habsburků, lístek si vyrobil sám

Naposledy navštívil Česko Jiří (Georg) Habsburský, mladší bratr současné hlavy rodu Karla. Se svou rodinou žije Jiří trvale v maďarském Šoškútu poblíž Budapešti, je velvyslancem Evropské unie v Maďarsku. A o Unii také ve středu na pozvání Univerzity Karlovy přednášel v Praze – v zastoupení svého bratra.

„Můj dědeček, poslední rakouský císař a český král Karel I., zde studoval. Univerzita Karlova vždy byla a je hluboce spojena s naší rodinou,“ řekl Jiří Habsburský. Nepřímo odkázal na skutečnost, že je vzdáleným potomkem Karla IV.

Rodovou linii jeho předků zobrazuje speciálně vytvořený rodokmen, který nyní univerzita Jiřímu předala. „Linie vede od Karla Habsburského přes jeho habsburské předky k Jagelloncům, Lucemburkům a Přemyslovcům,“ uvedl její prorektor Jan Royt.

Mimochodem, Jiří sice mluví šesti jazyky, ale česky nikoli. „Na rozdíl od mého otce, který se v dětství česky učil a česky hovořil,“ řekl v Praze.

Závodník i modelka

Habsburkové jsou stále spojeni s politikou. Starší Karel Habsburský byl několik let rakouským europoslancem za lidovou stranu. „V mé rodině jsme více než 800 let politiky z povolání,“ říká.

Jejich sestra Gabriela působí v diplomacii. Nezastupuje však žádnou středoevropskou zemi, ale Gruzii. Byla za ni velvyslankyní v Německu.

Mladá generace už má úplně jiné zájmy. Karlův dvaadvacetiletý syn Ferdinand je úspěšným automobilovým závodníkem. Kariéru začal už ve čtrnácti letech, působil ve formuli 3 nebo v německé závodní sérii DTM. I na závodnické helmě se symbolicky hlásí ke svému původu – má na ní císařského orla.

Obvyklé představě o tom, co má dělat princezna, se vymyká i jeho sestra Eleonora, která je modelkou. Pracuje například pro známou značku Dolce & Gabbana.

Jejich sestřenice Marie-Beatrice, také vnučka posledního rakouského císaře, žije v Česku. Její manžel Riprand Arco koupil od Lobkowiczů hrad Vysoký Chlumec na Sedlčansku. Hrad se stal domovem pro ně a jejich šest dcer.

Jak Habsburkové přišli o korunu

● Po pádu monarchie v roce 1918 zbavily nástupnické země Habsburky trůnu.

● Rakousko vydalo 3. dubna 1919 speciální Habsburský zákon (Habsburgergesetz), kterým byl císař Karel I. natrvalo vyhoštěn a majetek rodu zkonfiskován. Zemřel v roce 1922 na Madeiře.

● Obdobně to proběhlo i v Československu – parlament přijal zvláštní zákon, kterým vyhlásil republiku a zabavil jejich majetek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video