Nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Pospíšil: S Babišem nikdy nepůjdeme. Chci spolupráci se STAN a lidovci

  • 705
V době, kdy hrozí další posilování populismu, by podle nového šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila měly strany „středopravice“ k sobě hledat co nejbližší cestu. V rozhovoru pro iDNES.cz Pospíšil řekl, že věří, že mu jeho předchůdce Miroslav Kalousek nebude házet klacky pod nohy. „TOP 09 považuje za své dítě. Teď je odpovědnost za to dítě trošku na mně,“ sdělil Pospíšil.

Váš předchůdce Miroslav Kalousek v reakci na vaše zvolení komentoval váš kandidátský projev jako profesionálně sestavený kompilát z diskuse na sněmu, který vyhověl velkému gustu delegátů. To neznělo moc vlídně k vám.
Jsem konsensuální člověk a jednou z věcí, kterou jsem si předsevzal, bude snaha o to najít dobrou řeč s Miroslavem Kalouskem, komunikovat s ním. Miroslav Kalousek dál zůstává výraznou tváří TOP 09 a určitě by jí neprospělo, kdyby se předseda strany a poslaneckého klubu přetahovali. Jsem přesvědčen, že to půjde. Za mě pro to udělám maximum.

Neobáváte se, že vám bude házet klacky pod nohy?
Já jsem s Miroslavem Kalouskem od té doby, kdy jsem se rozhodl kandidovat, několikrát hovořil a on mě ubezpečil, a říkal to i na sněmu, že bude respektovat demokratickou volbu a je připraven spolupracovat. TOP 09 považuje za své dítě. Teď je ta odpovědnost za to dítě trošku na mně.

Nastínil jste vizi užší spolupráce s KDU-ČSL a Starosty nezávislými ve volbách. Týká se to jen voleb do Evropského parlamentu, nebo i českých parlamentních, ať budou kdykoli?
Se zástupci obou stran se v nejbližší době sejdu. Budu dělat vše pro to, aby ta spolupráce byla co nejužší. Nevěřím, že budou předčasné parlamentní volby. Myslím, že reálně nás čekají nejdříve komunální a senátní volby, a bylo by dobré, kdybychom v těchto volbách našli společnou řeč a alespoň v některých místech postavili společné komunální kandidáty nebo našli společného kandidáta do Senátu.

Doufám, že má minulost v ODS vztahy s ní neovlivní

TOP 09 je součástí Demokratického bloku. ODS říká, že je to ad hoc účelové spojenectví pro volební procedury v Poslanecké sněmovně. Myslíte si, že může být nějaká užší spolupráce mezi TOP 09 a ODS. Váš předchůdce Kalousek má dlouhodobě dobré vztahy s ODS.
Doufám, že má minulost tyto vztahy neovlivní. Vycházím i z vystoupení pana předsedy Fialy. O tom, jak intenzivně budeme nabízet ODS spolupráci, o tom rozhodne vedení celé strany TOP 99, nikoli pouze já. V dnešní době, kdy hrozí další posilování populismu a kdy zde pan Babiš bude pravděpodobně premiérem, tak strany středopravice by k sobě měly hledat co nejbližší cestu. Jak intenzivní to bude, to se ukáže. Můžu říci pouze za sebe, za Jiřího Pospíšila, který byl zvolen předsedou TOP 09, že pro spolupráci udělám maximum.

V tom základním, ve vztahu TOP 09 k rodící se vládě Andreje Babiše, se tedy žádná změna neodehraje.
Jasně jsem řekl, že v hodnotách TOP 09 se za mého předsednictví nebude nic měnit. Jedna ze základních hodnot je ochrana svobody a demokracie a boj proti různým populistickým a oligarchickým hnutím. Představa, že by TOP 09 jakkoli spolupracovala s panem Babišem, je naprosto vyloučena.

Vy jste v kandidátském projevu mluvil dokonce o tom, že Andrej Babiš je podle vás ohrožením pro svobodu a demokracii. V čem konkrétně?
Svoboda a demokracie je postavena na principu dělby moci. To se ví už několik set let. Ve chvíli, kdy kumulujete politickou, ekonomickou a mediální moc do jedněch rukou, to dlouhodobě to může být ohrožením svobody a demokracie. Proto už otcové zakladatelé české ústavnosti rozdělili moc mezi parlament, soudy a vládu. Narušuje se tím i soutěž politických stran, protože jeho možnosti ovlivňovat veřejné mínění jsou mnohem větší než u jiných politických stran.

Vy jste jako jeden z cílů vytkl úspěch v komunálních volbách a pokus v Praze je vyhrát. Půjdete vy sám do nich v Praze, kde je TOP 09 nejsilnější?
O tom budeme debatovat. Chci přispět k tomu, abychom v komunálních volbách v Praze výrazně uspěli. Teď se bude bavit s kolegy z pražské TOP 09, jaké ty možnosti jsou. Byl bych velmi rád, kdyby se nám v Praze podařilo sestavit koaliční kandidátku. Velmi rád bych oslovil kolegy ze STAN, rád bych se o tom bavil s lidovci, s politickou stranou LES Martina Bursíka, která nás podpořila i v parlamentních volbách.

Vidíte se jako kandidát TOP 09 na pražského primátora?
To je velmi předčasné v tuto chvíli.

Reakce Jitky Chalánkové

„Pan Pospíšil zjevně neposlouchal můj projev na víkendovém sněmu TOP 09, ve kterém jsem varovala před ústupem z konzervativních pozic, na kterých byla TOP 09 založena. K těmto konzervativním hodnotám jednoznačně řadím i stabilitu názorů. 

Ráda bych proto připomněla, že Poslanecká sněmovna i hlasy poslanců TOP 09 přijala dne 1. října 2015 mnou připravené usnesení, které zakotvilo jasný nesouhlas českého parlamentu se zaváděním povinných kvót a deklarovalo základní názor na migrační krizi a její řešení.

Pokud má pan předseda pochybnosti o správnosti tohoto usnesení z pohledu TOP 09, měl by je řešit nejdříve osobně se mnou a členskou základnou, nikoliv prostřednictvím médií.

Do TOP 09 jsem vstupovala jako do hrdé demokratické strany, která ctí pluralitu názorů a umožňuje svobodnou diskusi. Chci věřit, že tomu tak bude i nadále.“

Stále platí, že z devíti kandidátů na prezidenta je podle vás nejlepší bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš?
Osobně jsem o tom přesvědčen. Budu ho volit za prvé z důvodu jeho hodnotové orientace. Myslím si, že je dobrým kandidátem pro parlamentní republiku. V čele parlamentní republiky nemá stát politický superlídr, ale osobnost, která je schopna dávat dohromady různé politické proudy, lidi s různými názory. Má to být most společnosti. Pan profesor Drahoš by byl takovým vhodným spojovatelem společnosti, která je dlouhodobě rozštěpená.

Zeptám se vás ještě na jednu věc. Nemohl jste si nevšimnout vystoupení nyní již bývalé místopředsedkyně Jitky Chalánkové, která na sněmu burcovala proti posunu TOP 09 k bezbřehému liberalismu a podléhání Evropské unii ohledně přístupu k migrantům. Nebudou vám takové názory komplikovat snahu prosazovat vaše představy v TOP 09?
Víte, my jsme demokratická strana a v některých tématech, které se týkají třeba detailů kolem migrace, povedeme určitě debatu. Zvítězí nějaký názor a doufám, že ho budou ostatní respektovat. K demokracii patří nejen to, že mám nějaký názor, ale také že respektuji, když můj názor není většinový, když je menšinový. Doufám, že to bude respektovat i paní Chalánková a že jí to nepovede k tomu, aby TOP 09 nějakým způsobem kritizovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video