Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pošlete Romy do běžných škol, zvláštní na rok zavřete, vyzývá Čechy Amnesty

  • 616
Žádné z téměř sto tisíc dětí, které se v těchto dnech chystají k zápisu, by se nemuselo dostat do zvláštní školy. Vyzvala k tomu Amnesty International, které vadí, že v těchto školách končí většinou malí Romové. Tuto praxi je nutné alespoň na rok zmrazit a revidovat, uvedla AI.

Amnesty International na základě výzkumu poukazuje na to, že v praktických školách a třídách (dříve označovaných jako "zvláštní") určených pro děti s lehkým mentálním postižením končí většinou romské děti, aniž by ve skutečnosti postižením trpěly.

Zápis do škol

Podle prognóz Ústavu pro informace ve vzdělávání nastoupí v září do prvních tříd asi 97 tisíc dětí. Termín zápisu si určuje každá škola sama, musí jej však zorganizovat mezi 15. lednem a 15. únorem.

To samé tvrdí i ministerstvo školství. Každý čtvrtý romský školák je podle loňského průzkumu "onálepkován" jako lehce mentálně postižený. Podle náměstkyně Kláry Laurenčíkové školy zaměňují mezi mentálním postižením a sociokulturním znevýhodněním. - čtěte Průzkum: Školy segregují žáky, Rom rovná se mentálně postižený

"Systematickou diskriminaci romských dětí na školách již popsaly domácí i zahraniční výzkumy, české úřady problém dokonce uznaly, ale dosud nedokáží efektivně řešit jeho příčiny," uvedla Nicola Duckworthová, ředitelka programu Amnesty Internation pro Evropu a střední Asii.

Součástí výzkumu byla i terénní práce v Praze, Kladně, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Brně a Ostravě, kdy se Amnesty sešla se zástupci vládních a školských úřadů, sociálními pracovníky, zástupci romských nevládních organizací, romskými rodiči a dětmi. Navštěvovali také běžné i praktické školy. 

Podle organizace tvoří někde romské děti více než osmdesát procent žáků základních škol praktických, což snižuje jejich šance na další vzdělání a zaměstnání. Tuto praxi je tedy podle Amnesty International nutné alespoň pro příští školní rok 2010/11 zmrazit a zrevidovat ji.

"Je třeba se zaměřit na proces testování, které předchází umístění dětí do škol a tříd pro děti s ‘lehkým mentálním postižením’. Ten dostatečně nezohledňuje sociální, kulturní ani jazyková specifika romských dětí," píše se v tiskové zprávě organizace.

Ministerstvo chce apelovat na ředitele "zvláštních" škol

Snížit počet romských dětí na praktických školách chce i ministerstvo školství.  

"Budeme do praktických škol posílat dopis ministryně, který bude apelovat na ředitele škol, aby už v zápise na příští školní rok dávali důsledný pozor, aby nepřijímali děti bez lehkého mentálního handicapu a důrazně dbali na to, aby nedocházelo k záměrně mentálního a sociálního handicapu," řekla iDNES.cz Laurenčíková.

desatero práv rodičů

Podívejte se na desatero, které pro rodiče vytvořilo MŠMT

Ministerstvo také řeší, jak změnit zajeté praktiky. Už například vylepšilo informovaný souhlas. Tento dokument musí podepsat každý rodič, pokud má být jeho dítě přeřazeno do praktické základní školy.

Vypracovalo také desatero, která má rodičům pomoci, když půjdou s dítětem do poradny, která o přemístění do praktické školy rozhoduje. "Jde nám o tom, aby rodiče věděli, že mohou odmítnout vyšetření nebo že si mohou vybrat jinou poradnu," upřesnila Laurenčiková.

Školám chce ministerstvo vypomoct také finančně. Letos by měly získat minimálně 125 milionů. Peníze potřebují například na asistenty, na doučování žáků či na dovzdělávání pedagogů.

amnesty vyzývá úřady

Amnesty International vyzvala české úřady k následujícím krokům:

- Uvalit moratorium na umisťování dětí do základních škol praktických a do tříd pro děti s "lehkým mentálním postižením". Moratorium by mělo být platné alespoň pro školní rok 2010/11. Současně by měla proběhnout komplexní revize školského systému, která zhodnotí potřebu této kategorie škol vůbec.

- Zajistit dostatečnou podporu všem dětem, které ji potřebují, aby se mohly aktivně zapojit do výuky a plně rozvíjet svůj potenciál v systému běžných základních škol.

- Ukončit segregaci na českých školách. Segregace musí být výslovně zakázána zákonem.

Zdroj: www.amnesty.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video