Poslankyně Kristýna Zelienková (na snímku z 25. listopadu 2013).

Poslankyně Kristýna Zelienková (na snímku z 25. listopadu 2013). | foto: ČTK

Řada uprchlíků by v naší zemi ani žít nechtěla, uvedla Zelienková

  • 375
Vnitřní atmosféra v ČR není nakloněna uprchlíkům, řada by v naší zemi ani žít nechtěla, uvedla poslankyně Kristýna Zelienková v chatu se čtenáři iDNES.cz. V centru pozornosti je ale proto, že práskla dveřmi v hnutí ANO. „Souhlasím s programem tak, jak byl zveřejněn před volbami a nesouhlasím s tím, jak ho ANO porušuje a nedodržuje,“ napsala Zelienková.

Šéf ANO Andrej Babiš přitom důvody jejího odchodu vidí jinde.„Její argumenty o Čapím hnízdě jsou jen zástěrka, aby mohla odejít od ANO a posunout se k TOP 09. „Měla jiný názor na uprchlíky, vždycky chtěla, aby se přijímali uprchlíci,“ řekl dříve Babiš.

Poslankyně tak od čtenářů iDNES.cz dostala otázky i k tomuto tématu. „Řada uprchlíků by u nás žít nechtěla. Domnívám se, že to není problém dávek, ale vnitřní atmosféry v ČR, která jejich příchodu není nakloněna a oni to samozřejmě vědí,“ uvedla Zelienková.

„S povinnými kvótami nařizujícími přijímání uprchlíků nesouhlasím, ani jsem nikdy nesouhlasila. Myslím si ale, že k nim došlo proto, že tíže uprchlické vlny zůstala ležet jen na několika zemích, které od ostatních požadovaly solidaritu. Proto se obrátily na EU s žádostí o jejich vyjednání. Nepodařilo se, čímž se ale problém neřeší,“ uvedla Zelienková. „Některé země jsou stále pod enormním tlakem. Myslím, že pokud by v minulosti evropské země přijaly alespoň symbolický počet, dnešní krize by byla mnohem menší,“ hájí poslankyně názor, že i země jako Česká republika měly už dříve nějaké uprchlíky přijmout.

Svůj mandát dokončím v souladu se slibem voličům

Zelienková potvrdila, že po odchodu z ANO ve Sněmovně zůstane a to jako nezávislá a nezařazená. Těm, kteří ji vyzývají, aby rezignovala, odpověděla otázkou, proč to samé nikdo nechce od poslance Karla Turečka, kterého ANO získalo po jeho odchodu z TOP 09.

„Svůj mandát dokončím v souladu s tím, co jsem voličům slíbila,“ napsala Zelienková. „Mimochodem, zajímalo by mě, jak se díváte na to, že pan Babiš přijal do poslaneckého klubu přeběhlíka z TOP 09 pana poslance Turečka? Domníváte se, že by měl složit mandát také? Požádal jste o to pana Babiše? Platí tedy stejná pravidla pro všechny?“ argumentuje Zelienková.

K tomu, proč vstupovala právě do hnutí ANO, poslankyně řekla, že uvěřila tomu, že Babiš může být úspěšným hospodářem veřejných peněz. „Je pravda, že jsem tehdy nesledovala jeho minulost, jeho předešlé výroky a kauzy,“ napsala.

Poslankyně Zelienková odpovídala čtenářům iDNES.cz

Všechny její odpovědi najdete zde

Z hnutí ANO odešla i se zdůvodněním, že se jí nelíbilo, jak šéf ANO vysvětluje kauzu Čapí hnízdo. „Je možné, že vyšetřování zjistí, že se pan Babiš, respektive jeho firmy, nedopustily ničeho nezákonného. Z mého pohledu ale porušil svůj mravní politický kodex, neboť kázal vodu, ale pil víno,“ napsala Zelienková na svůj facebookový profil k důvodům odchodu z hnutí ANO (více čtěte zde).

Kdybychom odešli z EU, padneme na úroveň třetích zemí

Zelienková odpovídala i na to, proč je správné zůstat v EU. „V případě našeho odchodu nám hrozí znovuzavedení cel a pád na úroveň třetích zemí. Je to vidět na příkladu Velké Británie, která až dnes zjišťuje, jaké ekonomická rizika jí nyní hrozí.

„V případě uprchlíků, kterých bude bezpochyby do Evropy přicházet stále více, už jenom kvůli klimatickým změnám, by nám odchodem z EU hrozilo, že ty, které Evropa nepřijme, prostě přesměruje k nám a my na to budeme úplně sami,“ uvedla také Zelienková. „Jsem přesvědčená, že skutečným problémem nejsou uprchlíci, ale odpovědi politiků, které jsou bohužel často populistické a potenciálně velmi nebezpečné,“ řekla už loni ve Sněmovně.

Poslankyně Kristýna Zelienková s Ukrajinkou Nadijou Savčenkovou.

Zelienková dostala od čtenáře iDNES.cz otázku i na Ukrajinku Nadijou Savčenkovou, která byla vězněna v Rusku. Bylo opakovaně dokázané, že se žádných zločinů nedopustila a byla násilím odvlečena do Ruska, kde jí upřeli spravedlivý soud,“ napsala poslankyně.

Se Savčenkovou má i společnou fotku na Facebooku.„Mluvily jsme také o české politice, a Nadija se mě ptala: Proč jste proti nám? Znovu jsem musela vysvětlovat, že ne všichni členové naší delegace podporují zrušení sankcí proti Rusku a že ne všichni podporují Zemana a jeho politiku,“ napsala Zelienková ke svému setkání se Savčenkovou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video