Zelienková pro Impuls: Zvažuji, že na Babiše podám trestní oznámení

  • 195
Nezařazená poslankyně Kristýna Zelienková zvažuje podání trestního oznámení na ministra financí Andreje Babiše. Bývalá členka Babišova hnutí ANO to prohlásila ve čtvrtek v pořadu Kauza dne na Rádiu Impuls. Definitivně se nerozhodla mimo jiné i proto, že podle ní by se o ministra financí mělo zajímat Vrchní státní zastupitelství i bez podnětu.

„Uvažuji, že bych podala trestní oznámení, nicméně nemusím to dělat. Pokud se objeví skutečnosti, které jsou podezřelé, tak státní zastupitelství má konat, aniž by kdokoliv podával trestní oznámení,“ řekla Zelienková a poukázala na to, že podezření na daňové podvody přinesl audit, který si nechal udělat přímo Andrej Babiš. Konečné rozhodnutí ale zatím neudělala.

Kauza dne Rádia Impuls

Kauza dne Rádia Impuls s Jaroslavem Pleslem

Rozhovor s Kristýnou Zelienkovou vysílalo Rádio Impuls ve čtvrtek 16. března od 18:00. Celý zvukový záznam a video najdete na webových stránkách pořadu.

Podle Zelienkové zřejmě Babiš „nemá přehled, jaké finance vlastní on a s jakými financemi hospodaří Agrofert“.

„Vždycky, když se objeví nesrovnalost v jeho účetnictví, tak od toho dává ruce pryč a říká, že za to může účetní. Musí si uvědomit, že ze zákona je on odpovědný za to, jaké podává daňové přiznání a kolik platí na daních,“ zdůraznila poslankyně, která byla dříve členkou Babišova hnutí ANO.

Ministr financí a šéf hnutí čelí podezření z daňových úniků, k vysvětlení ho ve středu vyzvala i Sněmovna. Ve čtvrtek Babiše zkritizoval i premiér Bohuslav Sobotka. Babiš iDNES.cz řekl, že se k usnesení do požadovaného termínu vyjádří (více čtěte zde).

Zelienková se v pořadu Kauza dne dostala také na politickou kulturu v Česku, kterou může srovnávat s ostatními při jednáních Rady Evropy, kam jezdí jako členka stálé delegace českého Parlamentu. Domácím politikům podle ní chybí umění debatovat. „Jde hlavně o to, jak se u nás vede diskuze. V cizině je to kultivovanější, otevřenější, je tam větší prostor pro názorovou pluralitu. Když má někdo jiný názor, tak za to není dehonestovaný, ale o různých názorech se mluví,“ popsala.

Zelienková odešla z hnutí ANO na konci července loňského roku. Důvodem jejího odchodu bylo i to, že neakceptuje, jak šéf ANO a ministr financí Babiš vysvětloval okolnosti kauzy kolem farmy Čapí hnízdo. Opustila i poslanecký klub ANO, ponechala si ale poslanecký mandát (více jsme psali zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue