Snahu premiéra Nečase odvolat ministra Johna označil Vít Bárta za nepřijatelnou. John je podle něj úspěšný ministr a plní protikorupční program.

Snahu premiéra Nečase odvolat ministra Johna označil Vít Bárta za nepřijatelnou. John je podle něj úspěšný ministr a plní protikorupční program. | foto: Dan Materna, MAFRA

Johna a Dobeše VV obětují, když odejdou i Kalousek, Vondra a Fuksa

Poslanecký klub VV se dohodl, že jejich ministři Radek John a Josef Dobeš jsou připraveni z vlády odejít, jen když odejdou také ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09, ministr obrany Alexandr Vondra a ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS. Koaliční smlouvu Věci veřejné vypovědět nechtějí.

Vládní krize

Premiér o Johnovi: Stejně by na něj došlo

Kočí mandát nesloží: Chci hájit program, říká

Prezident doufá: Snad má Nečas plán B

Postoj Bárty: Naštval jsem spoustu lidí a udělal chyby

Výzva rebelů: Dejme vládě šanci

Vyhozená Kočí: VV fungují jako sekta

Řešení vládní krize tak strana ovšem ani o kus neposunula, protože VV zformulovaly požadavek, který je nepřijatelný pro TOP 09 i ODS. A výkonná rada občanských demokratů se naopak plně postavila za premiéra Petra Nečase, který přišel s tím, že z vlády musí kromě ministra dopravy Víta Bárty odejít i John a Dobeš.

"Když čistý stůl, tak čistý stůl," řekl předseda strany a ministr vnitra Radek John k podmínce, kterou si daly Věcí veřejných o odchodu dalších ministrů.

"Nedovedu si představit, že by jeho působení mohlo být zpochybňováno ve chvíli, kdy se začalo dařit naplňovat protikorupční program Věcí veřejných," postavil se za Johna také Bárta, kterého poslanci Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí obvinili, že jim nabízel úplatky za loajalitu ke straně.

Za Johna a Dobeše se postavilo 20 poslanců VV, chyběla Suchá

"Věci veřejné koaliční smlouvu nevypoví," řekla v sobotu po jednání poslaneckého klubu VV jeho předsedkyně Karolína Peake s tím, že usnesení bylo jednomyslné. Jednání se zúčastnilo dvacet poslanců VV, chyběla jedině Jana Suchá, která se z jednání omluvila.

Nečas tak vzhledem k momentální síle klubu Věcí veřejných nemá jistotu, že by jeho vláda přežila, pokud by přes odpor VV navrhl prezidentovi Václavu Klausovi odvolání Johna i Dobeše a ne zároveň žádného ministra z TOP 09 ani z ODS. Bez jisté většiny ve Sněmovně by Nečasově vládě hrozil pád. Pak by mohla vzniknout například velká koalice ODS s ČSSD, či nějaká překlenovací úřednická vláda a teoreticky by mohlo dojít i na předčasné volby.

Vládní krizi jsme sledovali v on-line reportáži

Peake také za Johnem stojí. "Neumím si to představit bez našich klíčových ministrů. Koaliční smlouva má několik částí, jednou z nich je rozdělení ministerstev mezi jednotlivé strany. Pokud není plněna tato část koaliční smlouvy, není plněna koaliční smlouva," řekla v rozhovoru pro iDNES.cz.

Dobeš vidí za koncem ministra Bárty vliv stavební lobby

Dalším ministrem za Věci veřejné, který je v ohrožení, je šéf resortu školství Josef Dobeš. "Pan premiér může jmenovat kohokoli. Druhá věc je, jaká bude naše reakce," řekl Dobeš. Jeho odvolání stejně jako Johna premiér navrhuje, protože mají podle něj úzkou vazbu na bezpečnostní agenturu ABL, která patřila Vítu Bártovi a nyní ji vlastní jeho bratr Matěj.

Dobeš označil za příčinu odchodu Bárty z vlády vliv velkých stavebních firem, jimž nepřál. "Opřel se do stavební lobby a tohle je odměna," řekl Dobeš. Žádným důkazem ovšem toto své tvrzení nedoložil. Bártu označil ministr školství za nejschopnějšího člena vlády. A sám Bárta řekl, že věří, že se dočká satisfakce. "Pevně věřím, že se dokážu obhájit," řekl ministr dopravy.

Jeden z odpadlíků od klubu VV, poslanec Huml, naopak na svých internetových stránkách zveřejnil výzvu dalším poslancům Věcí veřejných, aby se přidali k němu, Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi a pomohli udržet Nečasovu vládu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue