(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

Poslanecká sněmovna uzavřela závodní jídelnu. Personál dostal spalničky

  • 168
Poslanecká sněmovna ve středu uzavřela restauraci v hlavní sněmovní budově v Praze 1. U obsluhujícího personálu se totiž objevily spalničky. V dalších restauracích sněmovna omezila provoz. Zprávu zveřejnil tiskový odbor Sněmovny.

Kvůli výskytu spalniček u obsluhujícího personálu v jídelně v hlavní sněmovní budově v ulici Sněmovní 4 v Praze musela Sněmovna s okamžitou platností tento provoz uzavřít. K tomuto kroku přistoupila ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

Zároveň se doporučuje všem, kteří po 18. lednu využili služeb jídelny ve Sněmovní 4 a mají podezření na některé příznaky onemocnění, nechat si zkontrolovat hladiny protilátek u svého lékaře.

„Existuje možnost přenosu infekční choroby na další osoby,“ upozornil tiskový odbor. Závodní stravování, podávání obědů a večeří, zrušila Sněmovna i v další restauraci v budově v ulici Sněmovní 1. Tato jídelna a další gastronomická opatření jsou od teď až do odvolání určeny pouze pro stravování poslanců.

Spalničky jsou infekční onemocnění, které se snadno šíří vzdušnou cestou kapénkami od nakažených osob, vzácně i vzduchem nebo bezprostředně kontaminovanými předměty. Inkubační doba, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je zhruba sedm až jednadvacet dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví bylo loni v Česku 207 nemocných spalničkami, což je druhý nejvyšší počet od roku 2008. Je to o šedesát nemocných víc než v předchozím roce. Více bylo jen v roce 2014, kdy lékaři zaznamenali 221 případů.

Máte příznaky spalniček? Zamiřte přímo na infekční oddělení, vyzývá úřad

Život mohou ohrožovat komplikace s nemocí spojené, které se vyskytují až u třetiny případů. Jedinou prevencí je podle hygieniků očkování. Proočkovanost populace ale podle nich klesá, což považují za jeden z důvodů rostoucího počtu případů.

Nemocných přibývá i letos. Například v Moravskoslezském kraji je jich letos za leden už víc než loni za celý rok. Loni evidovali hygienici šest případů, letos už jich bylo deset.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video