Špička epidemie 11. listopadu, opatření zpřísníme, řekl Prymula poslancům

  • 3221
Vrchol druhé vlny epidemie koronaviru v Česku přijde okolo 11. listopadu, řekl poslancům ministr zdravotnictví Roman Prymula. V nemocnicích se podle něj zaplní až 11 tisíc standardních lůžek a lůžek s kyslíkem a bude třeba až tří tisíce lůžek intenzivní péče. Ve středu ráno se kvůli epidemii mimořádně sejde vláda.

„Stále těch kontaktů je příliš mnoho a ta opatření nejsou vždy účinná,“ řekl Prymula poslancům s odkazem na data od mobilních operátorů.

„Velmi bych se opravdu přimlouval za to, aby ta opatření, která se realizovala, byla dodržována, protože my vidíme, že tomu tak není a tím je logické, že budeme muset zřejmě představit vládě přísnější opatření,“ pohrozil ministr zdravotnictví.

Sněmovna podpořila opatření proti koronaviru

Sněmovna pak na návrh šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka podpořila dosud přijatá opatření proti epidemii koronaviru a vyzvala k jejich dodržování.

„Poslanecká sněmovna, vědoma si závažnosti současné epidemiologické situace a bez ohledu na politické rozdíly, podporuje přijatá protiepidemická opatření za účelem snížení výskytu nemoci covid-19 a vyzývá občany k jejich maximálnímu dodržování,“ je v usnesení, pro které hlasovalo 72 z 94 přítomných poslanců. Nepodpořila to SPD a Trikolóra a s jednou výjimkou ani ODS a STAN.

Jednomyslně Sněmovna vyjádřila poděkování všem zdravotníkům, pracovníkům v sociálních službách, hasičům, policistům, vojákům, hygienikům a dalším, kteří se starají o pacienty s nemocí covid-19 či jinak přispívají ke zvládání epidemie.

Virová nálož v populaci je značná

„V poslední době se nákaza dostává do zranitelných skupin seniorů, kde dochází k šíření nemoci. Naše kroky by měly vést k tomu, abychom snížili reprodukční číslo i virovou nálož v populaci, která je značná,“ uvedl také ministr Prymula ve Sněmovně.

Dokumentuje to podle něj počet nakažených na celkový počet provedených testů. „Momentálně se blíží 30 procentům. V tuto chvíli tak detekujeme pouze vrchol ledovce, v populaci je tak větší nálož, než se předpokládalo,“ doplnil.

Největší zatížení nemocnic očekává mezi 3. a 11. listopadem.  Vláda je podle něj schopna zajistit 10 až 12 tisíc lůžek. „Základní problém je péče na úrovni jednotek intenzivní péče a jednotek na ventilátorech, kde je samozřejmě kapacita omezená,“ uvedl.

Soud zrušil verdikt hygieny ohledně VŠ, výuku mezitím zakázala vláda

Ministr okamžitě po konci vystoupení ze Sněmovny odešel, což opoziční poslanci kritizovali. 

Sněmovna ještě před jeho projevem potvrdila stav legislativní nouze. Umožní to zrychlené projednávání zákonů ke zmírnění dopadů opatření, která mají pomoci zabránit šíření koronaviru.

Babiš by se měl podle Pirátů omluvit

Premiér Andrej Babiš by měl podle Pirátů napomoci důvěře ve vládní opatření proti koronaviru tím, že se veřejnosti omluví za své výroky, kterými ještě v září situaci zlehčoval. Jako příklad uvedli premiérův výrok ze 13. září o nízkém počtu lidí, kteří v souvislosti s koronavirem zemřeli.

Pekarová Adamová: Chyba je na straně vysílače, ne přijímače

„Má prosba by byla, aby vyhodnotil, jak napomoci důvěře lidí a dodržování opatření tím, že by bylo, myslím, namístě se za tyhle výroky omluvit,“ uvedla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Piráti také přišli s návrhem na změnu jednacího řádu, aby se schůze Sněmovny během nouzového stavu konaly formou videokonferencí. „Předejdeme tak tomu, aby poslanci museli do karantény, jak se tomu nyní u některých stran děje, a Sněmovna tak byla neusnášeníschopná,“ poukázala Richterová na ČSSD. Celé její grémium je od pondělí v karanténě. V karanténě je i šéf Sněmovny Radek Vondráček z ANO.

Sněmovna ale návrh Pirátů  nepodpořila a dost hlasů Pirátů nesehnali ani pro usnesení, aby vláda prověřila, že maximum státních zaměstnanců v době nouze pracuje z domova.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue